Terug naar het overzicht
Sneek beleeft gouden dag op Fluessen bij Elahuizen

Nagenieten met Toos en met Grolsch

Elahuizen 31 juli 2001
De watersportvereniging Elahuizen, de enige wedstrijdcommissie zonder skūtsje, heeft per ingang van dit jaar een nieuwe voorzitter in de persoon van Teun van Berkum. Tjizze de Vries, die 30 jaar de routebespreking leidde, nam op 70-jarige leeftijd afscheid.
Dit zijn 's morgens de welkomstwoorden tijdens de routebespreking in 't Kroegje te Elahuizen. De voorzitter vraagt mevrouw Waalkens om spannend weer en dat geeft het lid van de 'minwaarrie'. Een dikke 4 uit de richting Noord-West. De commissie is van mening dat er in dat geval een zandloper als route uitgezet wordt.
Voor de wedstrijd begint zijn de skūtsjes al geruime tijd op het water te vinden. Op de 'Sśdwesthoeke' knoopt men een reef in het zeil en soms wordt een fok verwisseld voor een kleinere stagfok. Dit alles is de voorbereiding op wat een spannende wedstrijd moet worden.
Alle elementen zijn aanwezig. Een behoorlijke bries en een vriendelijke zon. Het publiek zwelt aan de kant van het meer steeds meer aan. Iedereen heeft er zin in. In het klassement is het dan ook razend spannend wat betreft de nummers 2 tot en met 5. En wat doet Grou op eenzame hoogte vandaag?
Het is zover. Even voor twee uur is het dringen bij de start, om maar zo goed mogelijk weg te komen. De Sśd West Hoek gaat prachtig weg. Grou ligt wat in de verdrukking. Na de start zijn er duidelijk twee ploegen te onderscheiden. De ene kiest voor bakboord, terwijl de rest voor de stuurboordkant kiest om de hoge boei te bereiken.
Uiteindelijk maakt Sneek de scherpste slag. Douwe Visser gaat als eerste om de boei. Daarachter komt Lemmer, Woudsend, Heerenveen en Leeuwarden. Grou gaat uiteindelijk als achtste om de 'tonne'. Bolsward en de Halve Maen moeten afhouden voor de rest van de aan bakboord zeilende vloot Ondertussen kan Sneek zich al vrij zeilen van de rest, maar de overigen geven de aanval nog lang niet op.
Bij de tweede hoge boei gaat Sneek onbedreigd in de opmars. Leeuwarden geeft Lemmer niet voldoende ruimte bij de boei. Het gaat nog maar net, of zoals Klaas Jansma van Omrop Fryslān het altijd zo treffend verwoord, 'it is wikkerdewik'. En dat vindt de schipper van Lemmer ook. Een rode vlag komt in het want te hangen. Protest. Ulbe moet daar anders over denken, want hij zeilt gewoon door.

Lemmer verlaat wedstrijd
Sneek heeft inmiddels een voorsprong opgebouwd van anderhalve minuut op nummer 2, in dit geval Lemmer. En Grou is gigantisch in opmars. Komende van een achtste stek, ligt het schip nu op een vierde plaats. Hekkensluiters zijn Huizum, Bolsward, Drachten en de Sśd West Hoek. Meindert de Groot en zijn mannen gingen nog zo goed uit de start weg, maar het kleinste schip van de vloot schijnt zich alleen in de achterhoede thuis te voelen.
Midden op het veld strijkt Lemmer plotseling de zeilen. Er is averij aan boord en een gewonde. Een blok is naar beneden gekomen en dat kreeg een bemanningslid op zijn voorhoofd. Gevolg een grote snee met daarin nog resten touwvezels. Na behandeling kon hij weer terug naar de volgvloot.
Door de averij was het voor Lemmer over en uit. Het skūtsje verlaat de wedstrijd, maar wel met de rode vlag in het want. Het protest wordt doorgezet.
Sneek merkt hier niets van. Even varen wij met de persboot achter Douwe aan. Het team werkt hard op simpele commando's van de schipper, die als een dirigent aanwijzingen geeft, zodat het schip kan manoeuvreren zoals hij dat wil. Zonder woorden gaat de Sneker Pan fier aan kop.
Na het verlaten van Lemmer is Grou naar een tweede plaats opgeklommen. Leeuwarden en Woudsend volgen in een verbeten duel. Net als de broers Syperda. Joure wint een plaatsje van Heerenveen. De Halve Maen, kan nog net voor Huizum langs, maar moet doorvaren om Lodewijk vrije doorgang te geven. Het gaat allemaal maar net goed.
Het is een prachtig gezicht hoe de verschillende schippers werken. Absolute zeilkunst op topniveau. Joure laat Heerenveen verder achter zich en weet als derde om de boei te gaan. Maar het duurt niet lang. Turbo Ulbe komt opzetten en zet Peter Syperda terug naar een vierde plaats.
Tegen vier uur gaat het startschip naar de finishplaats, met de bekende afkortvlag in het want. Sneek komt onbedreigd, fabelachtig als eerste over de meet. Grou volgt op enige afstand. Het is afwachten of Ulbe het derde plaatsje mag behouden. Er loopt een protest tegen hem.
Ondertussen is Omrop Fryslān bij de dagwinnaar Sneek. 'Ja dit is mooi, we konden afzeilen. We hadden vandaag goede wind en dat is een groot voordeel. Ook al zitten we op groot water en de wind laat het afweten, dan zeilen we gewoon minder. Berend Mink daarentegen kan met alle weertypen goed uit de voeten en dat is een gigantisch voordeel voor Grou,' aldus een tevreden schipper Douwe Visser.
Ale Zwerver brengt zijn 'rode vlag' in bij de jury. Het protest wordt doorgezet. En de jury erkent zijn verhaal. Leeuwarden gaat vandaag naar huis met 14 strafpunten. Deze zijn niet aftrekbaar voor het klassement. Ulbe Zwaga: 'We konden makkelijk voor Lemmer langs. Dus ja, dit is even jammer'.
Ondanks gewonden, over boord geslagen bemanningsleden (bij Lemmer) en tegenslag was het een fantastische zeildag. Morgen zijn er weer nieuwe kansen en is de vloot te vinden in Lemmer. Tot dan.

Met vriendelijke groeten van Grolsch en Toos.


Terug naar het overzicht