Terug naar het overzicht
Leeuwarden wint rare Leeuwarder dag in Lemmer

Nagenieten met Toos en met Grolsch

Lemmer (commissie Leeuwarden) 1 augustus 2001
Op de eerste Lemmerdag, sinds jaar en dag bekend staand als de dag van Leeuwarden, heeft de commissie een zandloper in de Lemmer baai op het bord getekend. Als eerste schipper komt Frans Huitema binnen en hij gaat aan de tafel voor de schippers zitten, klaar voor de routebespreking.
'Sa, ik wol ek wolris earne earste wze,' aldus de Drachtster schipper, die de veertiende plaats in het klassement inneemt. Ook Berend Mink van Grou schuift even later aan. Hij voelt zich goed. 'Normaliter kan ons niets meer gebeuren om het kampioenschap aan onze neus voorbij te laten gaan. We gaan vandaag lekker relaxed de wedstrijd in,' aldus de kampioen van vorig jaar.
Met een windkracht 2 wordt er niet echt een spannende wedstrijd verwacht, in tegenstelling tot die van gisteren op de Fluessen in Elahuizen. Maar ook deze wedstrijd wordt voor het klassement meegerekend, dus moeten we er maar het beste van hopen.

Historisch moment
Om twee uur gaan de veertien schepen van start. Huizum wordt teruggefloten want het schip van Lodewijk Meeter gaat te vroeg over de lijn. Een extra rondje en die inzet heeft hij al gemaakt. Huizum is er snel weer bij.
In de voorhoede een historisch moment. De woorden van Frans Huitema nog naklinkend in mijn hoofd, zie ik hem als eerste op de hoge boei afgaan. Met daarachter dat andere sktsje uit Drachten, De Halve Maen. 'I had a dream' en die zag ik nu voor ogen. Mijn Drachtster hart ging iets sneller kloppen.
Maar er zijn nog twaalf andere sktsjes in de strijd en die zullen het er zeker niet bij laten zitten. Langweer stuurt Joure omhoog. Woudsend maakt daar gebruik van en ook Heerenveen kruipt daar tussen. Vier dik gaan ze om de boei. Sneek, de Sd West Hoek, Lemmer, Earnewld, Huizum, de relaxte ploeg van Grou en Bolsward volgen.
Drachten zeilt zich vrij van de rest, samen met de Halve Maen, maar dat duurt niet lang. Het 'Maentje' gaat Frans Huitema voorbij. Woudsend gaat in de opmars en in de middenmoot vaart Grou bijna bij Langweer naar binnen. De opsteker wordt door Anne Tjerkstra weggeduwd en er vloeit geen bloed, in de vorm van een rode vlag, uit. Bolsward maakt van deze situatie gebruik en 'duikt' onder de schepen langs.
De zon verdwijnt achter de wolken en prompt komt er een zuchtje wind. Drachten drijft werkelijk om de boei en ligt voor dood. Joure lijkt daar gebruik van te maken met iets meer wind in de zeilen.
Het gevaar komt echter van achteren. Daar zeilt Heerenveen met een gangetje om het hele groepje heen. Ook Pieter Brouwer van Earnewld heeft die zelfde wind in de zeilen en gaat mee. Zo'n halve kilometer weten de schepen dit vol te houden en dan 'fret de sinne wr de wyn op' en als slakken gaan de schepen verder.
Douwe Visser houdt zijn sigaret in de lucht om te kijken waar de wind vandaan komt. Hij heft zijn handen ten hemel want hij merkt dat de wind er niet is. Dan maakt hij een afwijzend gebaar, alsof hij wil zeggen: 'dit is helemaal niets'.

Met de enorme windschiftingen 'vallen' sktsjes terug en anderen gaan weer iets vooruit. Jitze Grondsma bijvoorbeeld kan maar moeilijk de eerste plaats vasthouden. Joure gaat in de aanval en Drachten zakt in het rijtje terug naar een derde plaats.
De Sd West Hoek tekent protest aan tegen de mannen uit Huizum. Beide schepen liggen bij de boei over bakboord. Huizum ligt iets voor maar lager dan Stavoren. Lodewijk wil er voor langs draaien, maar Meindert de Groot schreeuwt over het water; 'Net draaie, net draaie!'. Maar Lodewijk draait wel en voor de Sd West Hoek langs. Een rode vlag, bij wijze van protest is het gevolg.
Als de sktsjes opnieuw bij de hoge boei zijn, is er inmiddels zo'n anderhalf uur verstreken. In de tweede route wordt er scherp gezeild door Lemmer. Joure drijft achter De Halve Maen. Lemmer en Leeuwarden zoeken strategisch de zuchtjes wind. Grou kruipt vanuit de achterhoede ook sterk naar voren en neemt een vijfde plaats in en Drachten drijft verder en verder naar achteren. Mijn mooie droom spat als een ballon uiteen.
Zo wisselen de sktsjes van plaats in een vreemde 'silerij'. Nog n keer moeten ze om de ton in het meer en op naar de hoge boei. Leeuwarden heeft de aanval ingezet op Lemmer. En met iets meer wind in de zeilen en komend vanuit de richting van het IJsselmeer lukt het Ulbe om een scherpe slag te slaan. De grote concurrenten in de protestslag van gisteren, vechten opnieuw een sportieve strijd om de eerste plaats en Ulbe wint, met vlak daarachter Lemmer.
Zwaga vindt dit een prettigere manier van winnen dan het uit te moeten vechten in de protestkamer. Het weer speelde hem wel parten. 'Ja dit is een grote ergernis. Maar het is een wedstrijd die telt voor het kampioenschap en dus hoort het erbij. Je moet het nemen zoals het is,' aldus een tevreden Zwaga.

Als Grou binnen is, als zevende, wordt er op het achterdek door Berend Mink druk gerekend. Dat is evenwel niet nodig. Berend heeft nog steeds een groot verschil in punten met de nieuwe nummer 2, Joure, maar het verschil is nog niet zo groot dat de titel binnen is.
Er is nog spanning in de achterhoede. Bolsward en de Sd West Hoek komen in een bakboord stuurboord situatie op de finish af. Vanaf het achterdek van Meindert de Groot wordt geschreeuwd, maar Eldert Meeter zet zijn koers voort en komt net voor de SWH over de meet. De rode vlag hangt al in het want voor Huizum, maar Bolsward kan zich ook opmaken voor een bezoekje aan de jury.
Grote verliezer van de dag is Sneek. Gisteren nog fier aan kop en onbedreigd, nu komt de Sneker Pan nu als veertiende over de streep.

Protesten
Al vrij snel na afloop meldt Auke, zoon van de schipper Meindert de Groot, zich bij de jury. De protesten worden doorgezet. Eldert Meeter krijgt als eerste de uitslag en kan met 14 stafpunten huiswaarts keren. 'Ik kon geen kant op, maar ik hoop dat Meindert de Groot blij is met deze uitslag,' aldus een teleurgestelde Meeter.
Lodewijk Meeter krijgt dezelfde uitslag te horen: 14 strafpunten. Deze Meeter is het er echter niet mee eens. 'Volgens mij had de jury haar verhaal van tevoren al klaar. Ik heb het gevoel dat de getuige die ik inbracht niet voldoende is gehoord. Ik ga in hoger beroep,' aldus Lodewijk. Dan komt de (hogere) Zeilraad er dit jaar toch nog aan te pas. De uitslag wachten we af.
Morgen is de strijd opnieuw bij Lemmer. Dan is de dag voor rekening en risico van de commissie Lemmer en het is te hopen dat zij meer wind meebrengen. Tot morgen.

Met vriendelijke groeten van Grolsch en Toos.

Foto's: © 2001 fotostudio Ger Dijs

Terug naar het overzicht