Terug naar het overzicht
Leeuwarden wint opnieuw bij Lemmer

Nagenieten met Toos en met Grolsch

Lemmer(commissie Lemmer) 2 augustus 2001
Wanneer je 10.000 boeien hebt versleept, evenzoveel kaartjes hebt verkocht, -tig parkeerplaatsen geregeld en nog veel meer gedaan hebt, dan heb je een sigaar verdiend. En ook wel meer dan n. Aldus de commissie Lemmer met betrekking tot Jan Albertus Schelling, die deze enorme staat van dienst in zo'n 35 jaar opbouwde.
De sigaren komen van de commissie Lemmer. Maar ook voor de commissie Leeuwarden deed de heer Schelling al deze werkzaamheden. Van haar krijgt hij de zilveren draagspeld. Tevens ontvangt hij een aquarel met daarop het Lemster en Leeuwarder sktsje, echter zonder boei, dus het is moeilijk te zien wie er op winst ligt.
'Lieve schippers.' aan het woord is inmiddels Marijke Waalkens van de 'minwaarrie'. 'Gisteren vroeg u mij om extra knoopjes en daarom heb ik vandaag speciaal een knoopjesjurk aangetrokken. Maar wat de wind betreft kunnen we vandaag rekenen op 11 tot 12 knopen. Omgerekend is dat windkracht 4 met uitschieters naar 5'. Kees Visser van de commissie 2000 heeft voor drie schippers een minder plezierige boodschap. Er wordt vandaag een dopingcontrole gehouden. Ype van der Meulen (Woudsend), Meindert de Groot (Sd West Hoek) en Jitze Grondsma (De Halve Maen) krijgen (bij wijze van grap met een serieuze ondertoon) elk een 'urine-container'.
'Dat wurdt pisjen, jonges', was n opmerking. Anne Tjerkstra maakte deze af met; 'Gooi d'r mar gelyk beerenburch yn'. De peilglascontrole bij de schippers had regelmatig de opmerking uitgelokt 'wanneer komen jullie nou eens voor doping-controle'.

Tingeltangel
De commissie Lemmer heeft vandaag een 'tingeltangel' baan oftewel een driehoeksroute uitgezet. De wind is strak in tegenstelling tot gisteren. Sneek en Grou gaan om twee uur laag maar goed uit de start weg. Net als Earnewld en Joure die het beiden hoger zoeken. Leeuwarden sluipt daar 'sloech-slim' tussendoor.
Was Sneek gisteren niet vooruit te branden, nu ligt het schip weer prachtig in de kopgroep. Leeuwarden weet toch als eerste om de boei te gaan, strak gevolgd door Sneek, Woudsend en Joure. De achterhoede wordt gevormd door Huizum, Sd West Hoek en Drachten.
De routes worden door de knoopjes wind in een rap tempo afgewerkt. Douwe Visser van Sneek lijkt iets in te lopen op Ulbe Zwaga van Leeuwarden, maar kan de eerste plaats bij de 'tonne' niet bezetten.
Heerenveen, met schipper Allard Syperda laat het nu wat afweten. Vanuit de start gaat hij als achtste om de boei, maar nu laat hij drie plaatsjes liggen en moet Huizum, Sd West Hoek en Drachten voor laten gaan. Hij is elfde om de boei. Een beeld wat we van Allard niet gewend zijn.
Leeuwarden en Sneek vliegen werkelijk vooruit, hoewel Joure ernstig op de loer ligt om de tweede plaats te bemachtigen. Woudsend is inmiddels al naar een vierde plaats verdreven. Grou blijft wat in de middenmoot hangen en kan daar niet goed wegkomen.

Aanvaring met gewonde
Als snel is het carrousel zeilen met als sterke koploper Leeuwarden. Sneek is ver achtergelaten en dualleert met Joure. Als deze drie om de hoge boei zijn, komt Grou opzetten. Grou raakt bij het ronden van de boei in de vuile wind van Woudsend en ligt daar nagenoeg stil. Toch moet Mink ruimte geven aan de Halve Maen en dat gaat net goed.
Waar het niet goed gaat, dat is in de achterhoede. Huizum ligt over bakboord en Sd West Hoek over stuurboord. De kont van het sktsje uit Stavoren wordt naar de mannen uit Huizum toegedraaid en een aanvaring kan niet uitblijven. De giek klapt vol in het gezicht van zwaardenman Minno de Groot van Huizum en hij is een paar tellen buiten bewustzijn.
Paniek aan boord bij Lodewijk Meeter. Snel een gele vlag in het want ten teken van gewonde aan boord, maar al rap hangt ook de rode vlag ten teken van protest tegen de Sd West Hoek. De zeilen worden gestreken. De steven is gescheurd en de opsteker is weggevaagd bij de Huizumers. Sleepboot De Rixt uit Jirnsum zorgt ervoor dat het sktsje van Huizum naar de haven wordt gesleept.
Ook Sd West Hoek strijkt de zeilen. Maar dit sktsje kan even later de wedstrijd hervatten, echter ook met een rode protestvlag. Niet lang hoeft Meindert de Groot echter na te denken en hij verlaat na een halve route toch de wedstrijd.
De afkortvlag is inmiddels zichtbaar op de startkotter De Zevenwolden. Einde wedstrijd. Leeuwarden wint voor de tweede keer de Lemmerdag en is blij. 'We beginnen nu net los te komen, dit is prachtig. Sneek kon het al snel niet meer houden, want Douwe kreeg dreiging vanuit de achterhoede en moest ons toen even vergeten. En daar maakten wij gebruik van door vrij te zeilen.' aldus een blije Ulbe Zwaga.
Sneek komt inderdaad als tweede binnen met daarachter Joure en Woudsend. Grou eindigt vandaag op een zevende plaats.

Protesten
Schipper Lodewijk Meeter stuurt Arnold Kloetstra naar de jurykamer. Hij is zelf al onderweg naar Sneek om de reparaties aan zijn schip aan te brengen. Morgen wil hij natuurlijk de slotwedstrijd meemaken. 'Stavoren maakte volgens ons een grote inschattingsfout. Hij lag over stuurboord en kon daar nooit voorlangs. Draaide toen de kont naar ons toe en wij konden niet anders dan erbovenop. De steven is in de prak, gescheurd en de opsteker is er voorweg, maar ja dat is maar ijzer. We hadden ook een gewonde aan boord en dat vinden we natuurlijk veel erger. Het leek even heel raar. Minno de Groot kreeg de giek vol in zijn gezicht. Even dachten we dat hij er geweest was, maar gelukkig dat was niet het geval.' aldus Kloetstra.
De Sd West Hoek, diende het protest niet in, maar kwam bij de jury langs en bekende schuld. De Sd West Hoek krijgt 14 punten, aftrekbaar voor het klassement, omdat zij na de overtreding de wedstrijd verliet. Huizum krijgt het gemiddeld aantal punten over alle tot nu toe gevaren wedstrijden minus de wedstrijd dat zij naar de kant moest en kan voor vandaag 9,7 punten noteren.

Containers vol
Al snel komt na de wedstrijd Ype van der Meulen van het sktsje van Woudsend bij jurylid Zweitse van de Wal met het dopingflesje. 'Moarn krijst de tslach.' is het droge commentaar van Van der Wal.
'We hebben het bijgesloten formulier met allerlei Latijnse namen ingevuld, dus daar zijn ze voorlopig nog even mee bezig. We hebben er even een oude pilledraaier bij gehad, vandaar.' zegt Ype lachend. Op de vraag: 'stel nu dat de uitkomst is dat je zwanger bent.' zegt Ype bulderend van de lach; 'ja, alles is mogelijk'.
Jitze Grondsma sluit zich niet veel later aan bij het gezelschap. Hij heeft zijn container niet bij zich en waarom niet? 'No dat sil ik dy gau sizze. It wie te smel en fiersten te lyts'. De container van Meindert de Groot is vermoedelijk door de aanvaring in het IJsselmeer gevallen.
Morgen alweer de laatste wedstrijd op het Sneekermeer. De kampioen is al bekend: Grou. Of ze moeten veertien strafpunten krijgen door een protest waar ze niets van merken, zodat ze de wedstrijd niet verlaten. Maar dat zal Berend Mink niet gauw overkomen.
Voor morgen is er ook vrij veel wind voorspeld. Het wordt hoe dan ook een spannende dag.

Tevens is het, vanwege de opening van de Sneek Week mogelijk dat u dit verslag niet eerder dan zaterdagmorgen (Ned. Tijd) op de site aantreft. Bij voorbaat onze excuses voor de vertraging.

Met vriendelijke groeten van Grolsch en Toos.

Foto: © 2001 fotostudio Ger Dijs

Terug naar het overzicht