Sintrale Kommisje Skûtsjesilen
  • Frysk
  • Deutsch
  • English
  • Français
Zoeken
  • Skûtsje
    Journaal 2022
  • SKS jubileumboek
    Bestel nu!
 
 
Klassement 2022
1)Lemster Skûtsje...32.9
2)Doarp Grou - Grou39.7
3)De Jonge Jan -...45.6
4)Gerben van...49.8
5)Rienk Ulbesz -...62
Bekijk hele klassement

Grou kampioen | Joure pakt dagzege

Tijdens de SKS finalewedstrijd op de Snitser Mar waren vele ogen gericht op Douwe Visser. Want voor ook maar een startschot geklonken had, was duidelijk dat Douwe Visser de nieuwe kampioen zou worden. Maar welke Douwe? Douwe Jzn. (Sneek), regerend kampioen, had het niet meer in eigen hand. Alleen met winst op eigen water maakte hij nog een kleine kans op titelprolongatie, want neef Douwe Azn. (Grou) mocht dan ook niet in de top zeven eindigen.

Sneek of Grou? Welke Douwe Visser zou kampioen worden?

Sneek of Grou? Welke Douwe Visser zou kampioen worden?

Een lastige opgave voor de Snekers, maar gesteund door de vele supporters op en rond het wedstrijdwater gingen zij die uitdaging aan. Echter direct na het startschot leek de angel uit de kampioensstrijd. Sneek kreeg een individuele terugroep en moest opnieuw van start. Ook Drachten en Leeuwarden startten opnieuw.

Sneek passeerde de startlijn te vroeg

Sneek passeerde de startlijn te vroeg

Met een stuurboordslag over de Snitser Mar sloten de Snekers achteraan. Grou maakte een lange bakboordslag naar de wal.  En ook na een korte stuurboordslag bleef Grou langs de wal zeilen, achter Pieter Meeter van Akkrum. Even kreeg Sneek het Grouster skûtsje dicht in het vizier, maar bij de eerste bovenste boei rondde Grou als derde en Sneek als elfde.

In het lange voordewindse rak was het zoeken naar de vlaagjes wind. Sneek, Leeuwarden en d’Halve Maen bleven aan de Terherne zijde van het meer. Grou lag meer in het midden, maar had minder snelheid doordat het zeil van de Grousters werd afgedekt door de achterliggende skûtsjes. Earnewâld streed samen met Lemmer en d’Halve Maen om de derde plaats op het erepodium en nam bij de onderste boei de kop in de wedstrijd. 

Met behulp van sigaar en sigaret werd gezocht naar de vlaagjes wind

Met behulp van sigaar en sigaret werd gezocht naar de vlaagjes wind

Grou zag dat Sneek over stuurboord op de boei afkwam en dwong De Sneker Pan overstag te gaan. Deze actie kostte Douwe Azn. Visser een flink aantal plaatsen, maar hierdoor kwam zijn neef in elk geval niet naar voren. Samen met d’Halve Maen kwamen beide skûtsjes nagenoeg stil te liggen. Heerenveen dat laatste lag, kon hiervan profiteren en schoof wat op naar voren.

Ook in het tweede kruisrak stond een wisselende wind die af en toe wegviel. Earnewâld kreeg de wind minder gunstig en daardoor konden Akkrum, Súdwesthoek en Joure naar voren komen. Sneek knokte zich terug, terwijl Grou over stuurboord tussen de voordewindse bakboordskûtsjes terechtkwam. Akkrum kon na een aantal mindere wedstrijden weer volop van voren meedoen en rondde als eerste de tweede bovenste boei. De skûtsjevloot lag inmiddels behoorlijk uit elkaar, want d’Halve Maen kwam een kwartier later als laatste om de ton.

Grou kwam tussen de voordewindse skûtsjes terecht

Grou kwam tussen de voordewindse skûtsjes terecht

Nadat er een hele route gezeild was, besloot de wedstrijdcommissie de finishlijn in het water te leggen. In het laatste kruisrak kozen Akkrum en Joure voor een slag langs het starteiland, terwijl Auke de Groot (Súdwesthoek) net als Gerhard Pietersma (Earnewâld) de walkant opzocht. En zo werd het nog een razend spannende finish. Joure pakte nipt voor Akkrum de dagzege. Súdwesthoek finishte als derde voor Earnewâld. Dankzij die vierde plek eindigde Earnewâld als derde in het eindklassement. 

Joure pakte de dagzege op de Snitser Mar...

Joure pakte de dagzege op de Snitser Mar...

...en ook Akkrum was blij met de tweede plaats

...en ook Akkrum was blij met de tweede plaats

Grou wist Sneek achter zich te houden en werd met een elfde plaats op de Snitser Mar de terechte kampioen. Sneek eindigde als twaalfde en bleef tweede in het klassement. Maar wat hebben we de afgelopen weken met elkaar een fantastisch SKS kampioenschap beleefd. Alle dagen prachtig zeilweer en alle veertien skûtsjes maakten er een geweldige strijd van. Zeven verschillende dagwinnaars tijdens elf wedstrijden bewijst dat de skûtsjes flink aan elkaar gewaagd zijn. Tijdens de eerste week zeilde de Meeter-familie regelmatig bij de voorste skûtsjes. Terwijl de Vissers dan toch weer op de laatste dag streden om de titel.

Het was een bijzonder kampioenschap. Iedereen bedankt!

CdK John Jorritsma trakteerde de kersverse SKS kampioen op Beerenburg

CdK John Jorritsma trakteerde de kersverse SKS kampioen op Beerenburg

Bert Roman (directievoorzitter Rabobank Sneek-Zuidwest Friesland) reikt het felbegeerde Sulveren skûtsje uit aan Douwe Azn. Visser

Bert Roman (directievoorzitter Rabobank Sneek-Zuidwest Friesland) reikt het felbegeerde Sulveren Skûtsje uit aan Douwe Azn. Visser

Douwe Jzn. Visser (Sneek) - Douwe Azn. Visser (Grou) - Gerhard Pietersma (Earnewâld) in de krans

Douwe Jzn. Visser (Sneek) - Douwe Azn. Visser (Grou) - Gerhard Pietersma (Earnewâld) in de krans

 

Foto's: Martin de Jong

 

Wedstrijduitslag

  Schipper Plaats   Pt. Extra Pt.
1 Dirk Jan Reijenga Joure 0.9 0
2 Pieter Eldertszn. Meeter Akkrum 2 0
3 Auke de Groot Stavoren 3 0
4 Gerhard Pietersma Earnewâld 4 0
5 Jeroen Pietersma Drachten 5 0
6 Teake Klaas van der Meulen Woudsend 6 0
7 Albert Visser Lemmer 7 0
8 Alco Reijenga Heerenveen 8 0
9 Siete Ezn. Meeter Leeuwarden 9 0
10 Johannes Meeter Langweer 10 0
11 Douwe Azn Visser Grou 11 0
12 Douwe Visser Jzn. Sneek 12 0
13 Lodewijk Hzn Meeter Huizum 13 0
14 Berend Mink Drachten 14 0

Overige wedstrijdverslagen

Deel deze pagina

Hoofdsponsor
Co-sponsoren
Mediapartner
Rondvaarten