Teveel wind voor Earnewâld

Bekijk hier de Omrop Fryslân uitzending

Earnewâld 24 juli – Je kunt van alles willen en je kunt een heleboel regelen, maar het weer heb je niet in de hand. Voorafgaand aan de routebespreking zit je het weerbericht van Piet Paulusma te lezen en je kijkt naar buiten. De bladeren aan de bomen bewegen nauwelijks en toch voorspelt onze weerman windkracht zes, zeven met uitschieters naar 8 Beaufort, krachtig tot stormachtig dus.

Dat windstille is nog het geval als schippers en de Minwaarried, die adviseert op basis van de weersverwachtingen; Leo Visser en Pieter Brouwer, de laatste is oud-schipper van de Halve Maen) om 12.00 uur in conclaaf gaan. Ype van der Meulen komt wat aan de late kant binnen en verbaast zich over de weersvoorspelling.

Buiten begint het echter te regenen en als het overleg het advies oplevert: we wachten één uur af en dan komen er mededelingen via de marifoon, en iedereen terug naar het schip gaat, zwiepen de takken heen en weer. Eigenlijk is uitstel niet meer nodig.

Om even voor enen is het vonnis geveld. Earnewâld gaat niet door. Vanwege de harde wind, maar niet alleen daarom. In haar oordeel heeft de Minwaarried de plaatselijke omstandigheden meegenomen. De Folkertsleat en de Langesleat zijn smal, daar kun je met één skûtsje best laveren, maar niet met 14 tegelijk. Zelfs bij een normale windsterkte levert dat wel problemen op. Bovendien is het op sommige plaatsen ondiep en dat maakt een skûtsje minder goed bestuurbaar. En dan heb je nog de vele bomen aan weerskanten van de sloten. De wind kan daar raar omheen “twirren”.

De schippers, de bemanningsleden en “het omsittend laach” hebben vrede met het besluit. Afgelasten vanwege te veel of te weinig wind, komt wel vaker voor. Het is sneu voor de Commissie Earnewâld, maar het is niet anders. Dit is overmacht.

In een grauw dorp worden de stenen voor het grote feest van ’s avonds, die moeten voorkomen dat auto’s het feestterrein op rijden, klaargezet. Fietsers in regenkleding worstelen zich tegen de felle wind in om op tijd bij de start te zijn, nog onkundig van de afgelasting. Het meeste publiek is al weer op de weg terug naar huis. Morgen is er weer een dag. Dan wordt er windkracht 4 verwacht. Op het Sneekermeer kan dan prima gezeild worden.

Leo Visser overlegt namens de Minwaarried met de schippers over het wel of niet doorgaan.