Sintrale Kommisje Skûtsjesilen
 • Frysk
 • Deutsch
 • English
 • Français
Zoeken
 • Nieuw
  SKS vaarroute
 • Skûtsje
  Journaal 2021
 • SKS jubileumboek
  Bestel nu!
 

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk een SKS kampioenschap te organiseren. Wij hopen iedereen weer in 2022 op en rond het water te ontmoeten. Klik hier voor meer informatie.

 
Wedstrijdverslagen

Er zijn nog geen wedstrijdverslagen.

Klassement 2019
1)Doarp Grou - Grou36.7
2)Gerben van...38.8
3)Lemster Skûtsje...43.7
4)Eildert Sietez...45.8
5)It Doarp Huzum...52
Bekijk hele klassement

Teveel wind voor Earnewâld

Bekijk hier de Omrop Fryslân uitzending

Earnewâld 24 juli - Je kunt van alles willen en je kunt een heleboel regelen, maar het weer heb je niet in de hand. Voorafgaand aan de routebespreking zit je het weerbericht van Piet Paulusma te lezen en je kijkt naar buiten. De bladeren aan de bomen bewegen nauwelijks en toch voorspelt onze weerman windkracht zes, zeven met uitschieters naar 8 Beaufort, krachtig tot stormachtig dus.

Dat windstille is nog het geval als schippers en de Minwaarried, die adviseert op basis van de weersverwachtingen; Leo Visser en Pieter Brouwer, de laatste is oud-schipper van de Halve Maen) om 12.00 uur in conclaaf gaan. Ype van der Meulen komt wat aan de late kant binnen en verbaast zich over de weersvoorspelling.

Buiten begint het echter te regenen en als het overleg het advies oplevert: we wachten één uur af en dan komen er mededelingen via de marifoon, en iedereen terug naar het schip gaat, zwiepen de takken heen en weer. Eigenlijk is uitstel niet meer nodig.

Om even voor enen is het vonnis geveld. Earnewâld gaat niet door. Vanwege de harde wind, maar niet alleen daarom. In haar oordeel heeft de Minwaarried de plaatselijke omstandigheden meegenomen. De Folkertsleat en de Langesleat zijn smal, daar kun je met één skûtsje best laveren, maar niet met 14 tegelijk. Zelfs bij een normale windsterkte levert dat wel problemen op. Bovendien is het op sommige plaatsen ondiep en dat maakt een skûtsje minder goed bestuurbaar. En dan heb je nog de vele bomen aan weerskanten van de sloten. De wind kan daar raar omheen "twirren".

De schippers, de bemanningsleden en "het omsittend laach" hebben vrede met het besluit. Afgelasten vanwege te veel of te weinig wind, komt wel vaker voor. Het is sneu voor de Commissie Earnewâld, maar het is niet anders. Dit is overmacht.

In een grauw dorp worden de stenen voor het grote feest van 's avonds, die moeten voorkomen dat auto's het feestterrein op rijden, klaargezet. Fietsers in regenkleding worstelen zich tegen de felle wind in om op tijd bij de start te zijn, nog onkundig van de afgelasting. Het meeste publiek is al weer op de weg terug naar huis. Morgen is er weer een dag. Dan wordt er windkracht 4 verwacht. Op het Sneekermeer kan dan prima gezeild worden.


Leo Visser overlegt namens de Minwaarried met de schippers over het wel of niet doorgaan.

Wedstrijduitslag

  Schipper Plaats   Pt. Extra Pt.
1 Pieter Eldertszn. Meeter Bolsward 0 0
2 Auke de Groot Stavoren 0 0
3 Douwe Visser Jzn. Sneek 0 0
4 Ale Zwerver Lemmer 0 0
5 Jappie Meeter Leeuwarden 0 0
6 Anne Tjerkstra Langweer 0 0
7 Dirk Jan Reijenga Joure 0 0
8 Lodewijk Eildertszn Meeter Huizum 0 0
9 Pieter Sietseszn. Brouwer Heerenveen 0 0
10 Douwe Azn Visser Grou 0 0
11 Gerhard Pietersma Earnewâld 0 0
12 Jitze Mink Drachten 0 0
13 Albert Visser Jzn. Drachten 0 0
14 Ype van der Meulen Woudsend 0 0

Overige wedstrijdverslagen

Deel deze pagina

Hoofdsponsor
Co-sponsoren
Mediapartner
Rondvaarten
Piet Paulusma