Onbedreigde zege voor Sneek op de Hegemer Mar

Schitterende omstandigheden voor zowel skûtsjes als publiek tijdens de achtste wedstrijd. Twaalf skûtsjes verschenen aan de start, nadat Langweer zich officieel had afgemeld bij de wedstrijdcommissie Woudsend. Klassementsleider Grou moest vroegtijdig met averij de wedstrijd verlaten en Sneek behaalde zijn derde dagoverwinning. “Eigenlijk hadden we niet zo’n beste start”, moest Douwe Jzn. Visser bekennen, “maar de ‘noodsprong’ met een stuurboordslag pakte goed uit voor ons.”

Derde dagoverwinning voor Douwe Jzn. Visser (Sneek)

Derde dagoverwinning voor Douwe Jzn. Visser (Sneek)

Bij een schiftende wind, kracht 3 uit zuidoost-oostelijke richting, deed de wedstrijdcommissie haar uiterste best om de route zo goed mogelijk te houden. Vlak voor de start verkenden de skûtsjes de startlijn, want een goede start is van wezenlijk belang voor het verdere verloop van de wedstrijd. Bovenin bij de startkotter lagen de skûtsjes van Akkrum, Huzum, Lemmer en Heerenveen, terwijl Earnewâld, Grou en Drachten voor een onderinse start kozen.

De Sneker Pan ging samen met Woudsend en Leeuwarden vanuit het midden van de startlijn over bakboord van start. Douwe Jzn. Visser raakte enigszins opgesloten door het Leeuwarder skûtsje en ging als een van de eersten overstag. Een ‘noodsprong’ noemde de schipper het na afloop. En het bleek achteraf misschien wel zijn geluk, want Sneek kwam als eerste bij de bovenste boei aan. Gevolgd door d’Halve Maen, Leeuwarden en Heerenveen.

Concentratie op het achterdek van d'Halve Maen met schipper Klaas Westerdijk

Concentratie op het achterdek van d’Halve Maen met schipper Klaas Westerdijk

Lemmer had na een individuele valse start in het voordewindse rak alweer de aansluiting met de rest van de vloot en dus kon Albert Jzn. Visser zijn inhaalrace beginnen. In het tweede kruisrak volgde d’Halve Maen nagenoeg de slagen van koploper Sneek, terwijl Sytze Brouwer (Heerenveen) direct na de boeironding voor een stuurboordslag koos. Hierdoor schoven de Heerenveensters naar de tweede plaats.

Bij de tweede bovenboei kwam Woudsend over bakboord aanzeilen, waardoor Grou wat ruimer om de boei moest draaien. Hierdoor ontstond er ruimte waardoor Drachten en ook Huizum binnendoor de boei konden rondden. Tijdens het loefduel tussen beiden raakte Drachten het Grouster skûtsje dat vervolgens met averij aan de ‘lummel’ de wedstrijd moest verlaten. Na de wedstrijd boog de jury zich over deze protestsituatie.

Protestsituatie tussen Grou (links) en Drachten (rechts); waarbij Grou averij oploopt

Protestsituatie tussen Grou (links) en Drachten (rechts); waarbij Grou averij oploopt

Sneek vergrootte zijn voorsprong en daarachter streed de nieuwe generatie skûtsjeschippers, Sytze Brouwer (Heerenveen), Klaas Westerdijk (d’Halve Maen) en Teake Klaas van der Meulen (Woudsend), om de tweede plaats. Met fantastische slagen wist Woudsend voor eigen publiek naar voren te komen ten koste van Heerenveen, dat twee plekken verspeelde. Ook Lemmer deed goede zaken en klom in één kruisrak van de elfde naar de zevende stek.

Fantastisch resultaat voor Teake Klaas van der Meulen (Woudsend) voor eigen publiek

Fantastisch resultaat voor Teake Klaas van der Meulen (Woudsend) voor eigen publiek

Johannes Hzn. Meeter zeilde met het Huzumer skûtsje een wisselende wedstrijd in de achterste helft van de vloot en finishte uiteindelijk als negende, gevolgd door Drachten en Leeuwarden. Sneek kon onbedreigd de derde dagoverwinning van dit kampioenschap bijschrijven. Daarachter werd nog fel gestreden. Het was mooi om te zien dat de schippers hun eigen koers kozen, waardoor er steeds weer positiewisselingen plaatsvonden.

Woudsend behaalde een verdienstelijke tweede plaats en schipper en bemanning waren daar zichtbaar heel blij mee. Ook de derde plaats van d’Halve Maen werd juichend begroet. Earnewâld volgde als vierde en Heerenveen kon nog nipt een aanval van de Akkrumers afslaan en finishte als vijfde. Daarmee zeilt Sytze Brouwer tot nog toe het meest constant in dit kampioenschap.

De jury behandelde na de wedstrijd protesten van Grou tegen Drachten, Drachten tegen Huizum en Drachten tegen Stavoren. Het protest van Grou tegen Drachten werd toegewezen op basis van art. 14.2 en 14.6. Drachten protesteerde op haar beurt door tegen Huizum, maar dat protest werd afgewezen. Het protest van Drachten tegen Stavoren in verband met een bakboord-stuurboord-situatie werd toegewezen.

Doordat Grou de wedstrijd met averij moest verlaten, krijgt het een gemiddeld aantal punten van de overige wedstrijden (dit zal na elke wedstrijd worden aangepast!). Drachten en Stavoren krijgen 13 punten doordat zij een protest hebben verloren. Langweer krijgt 13 punten aangezien zij zich vanochtend bij de wedstrijdcommissie hebben afgemeld.

De traditionele prijsuitreiking in Woudsend met dames in Fryske klederdracht

De traditionele prijsuitreiking in Woudsend met dames in Fryske klederdracht 

 

Foto’s: Martin de Jong (Meer foto’s volgen later)