Winst voor Auke de Groot (Stavoren) na unieke wedstrijd bij Lemmer

Het was een prachtig gezicht alle veertien SKS skûtsjes, voortgetrokken door sleepboot Argus, in een lange sleep door de Lemster baai. Om de afgelaste walstart bij de Earnewâld alsnog te kunnen compenseren, had het SKS bestuur de wedstrijdcommissie Leeuwarden geadviseerd om met een sleepstart te beginnen. Tijdens de inhaalwedstrijd bij Woudsend lieten de omstandigheden het niet toe, maar dit keer verliep het allemaal goed. Een uniek moment in de historie van de SKS. Auke de Groot (Stavoren) startte van plek 1 en finishte ook als eerste. “Ik ben hartstikke blij”, liet hij weten. “We hadden niet verwacht dat we het zolang zouden volhouden, maar we hebben mooi gezeild. Het was een pracht!”

Sleep van de skûtsjes door de Lemster baai

Sleep van de skûtsjes door de Lemster baai

De skûtsjes waaieren alle kanten uit

De skûtsjes waaieren alle kanten uit

Nadat de skûtsjes recht in de wind waren gesleept, volgde een attentieschot. Een minuut later klonk het startschot en draaiden de lierenmannen zo snel als ze konden het zeil omhoog. De touwen gingen los en de skûtsjes waaierden alle kanten uit. Het Súdwesthoek-skûtsje over stuurboord en de nummer twee, Leeuwarden, over bakboord. Bij de Rienk Ulbesz aan boord zagen we dat de fok nog even goed gezet werd. Normaal draaien ze deze ook met de lier omhoog, maar dat kon nu niet en dus werd dat met de hand gedaan.

Heerenveen had als een van de koplopers in het klassement de beste positie. Zelf startten zij vanaf plek 4, terwijl concurrenten Earnewâld en Grou respectievelijk vanaf 12 en 13 moesten beginnen. In het eerste kruisrak werden gelijk al verschillende slagen gemaakt. Het Lemster skûtsje, met de jarige schipper Albert Jzn. Visser, pakte gelijk al winst en klom van plek 10 naar 6. Ook klassementsleider Gerhard Pietersma (Earnewâld) ging direct in de aanval en passeerde vanuit de start maar liefst vijf skûtsjes.

Gerhard Pietersma (Earnewâld) bij ronden van de ton

Gerhard Pietersma (Earnewâld) bij ronden van de ton

In het tweede kruisrak koos Auke de Groot voor een lange bakboordslag richting de Polderdyk en kon over stuurboord op de boei af. Nog ruim voor Leeuwarden dat als tweede volgde. Hoewel Akkrum en Heerenveen andere slagen maakten, veranderde er niets aan hun posities; drie en vier. D’Halve Maen behield de vijfde plek voor Lemmer dat over bakboord naar de ton zeilde. Earnewâld en Joure, beiden over stuurboord, moesten ruimte laten voor het Lemster skûtsje. Grou had inmiddels ook de weg naar voren gevonden en rondde als tiende, nog voor Drachten, de boei.

Publiek op de IJsselmeerdijk

Publiek op de IJsselmeerdijk

Vanaf het strand en op de IJsselmeerdijk had het publiek weer een fantastisch zicht op deze wedstrijd waarin van alles gebeurde. In een voordewinds rak lukte het Pieter Ezn. Meeter om het Akkrummer skûtsje ‘binnenst’ bij Leeuwarden te positioneren, waardoor het voorrang bij de boeironding zou krijgen. Daardoor kwam Akkrum op de tweede plaats en zakte Leeuwarden naar drie. Auke de Groot leek te kunnen profiteren van de strijd achter hem. Op enig moment was zijn voorsprong zelfs 1 minuut, maar Akkrum kreeg de wind in de zeilen en trachtte zelfs nog een aanval op de koppositie te doen.

De vier koplopers in de wedstrijd

De vier koplopers in de wedstrijd 

Heerenveen streed met Leeuwarden om de derde plaats, maar moest tegelijkertijd opletten dat Lemmer, dat inmiddels vijfde lag, niet te dichtbij zou komen. In het middenveld waren de skûtsjes flink aan elkaar gewaagd. Grou verschalkte Earnewâld en probeerde vervolgens verder uit te lopen. Gerhard Pietersma deed er alles aan om de achtste positie achter Grou te behouden, maar Johannes Hzn. Meeter (Huizum) kon over stuurboord voorlangs kruizen. Ook De Sneker Pan rondde zelfs nog voor Earnewâld de boei.

Schipper Jappie Dzn. Visser van De Sneker Pan

Schipper Jappie Dzn. Visser van De Sneker Pan

De Súdwesthoek pakte welverdiend de overwinning en de bemanning danste in polonaise over het skûtsje. Ook bij Pieter Ezn. Meeter (Akkrum) verscheen dankzij deze tweede plaats de lach terug op zijn gezicht. Willem Uzn. Zwaga (Leeuwarden) finishte als derde vóór Heerenveen, dat met de vierde plek ook de koppositie in het klassement had overgenomen.

Auke de Groot (Stavoren) hartstikke blij met de overwinning

Auke de Groot (Stavoren) hartstikke blij met de overwinning

Grou finishte als zevende en Earnewâld wist op de finish nog net voor Sneek te eindigen. Wellicht een belangrijk puntje in de strijd om het kampioenschap. Joure hees direct na de finish de protestvlag tegen Drachten, maar zette dit protest niet door.

Morgen zeilen de skûtsjes op hetzelfde wedstrijdwater, dan is de organisatie in handen van de Commissie Lemmer.

 

Foto: Martin de Jong