1) Doarp Grou - Grou 36.7
3) Lemster Skûtsje... 43.7
4) Eildert Sietez... 45.8
5) It Doarp Huzum... 52

Earnewâld domineert van start tot finish

Na de rustdag op zondag kon op de Hegemer Mar bij Woudsend de beuk erin! De sterk vlagerige, krachtige wind uit het westen zorgde ervoor dat de wedstrijdcommissie besloot om de start van de wedstrijd uit te stellen. Om kwart voor drie klonk dan toch het startschot voor de achtste wedstrijd om het SKS kampioenschap. Het Earnewâldster skûtsje domineerde van start tot finish en deed daarmee goede zaken voor het klassement. “Wat vorig jaar niet lukte, lukt nu wel”, klonk Gerhard Pietersma tevreden.

Earnewâld prima van start

Earnewâld (links) prima van start

Het waren zware omstandigheden voor de skûtsjes. Gemiddeld windkracht 5 en witte koppen op de golven over het meer. Bij de start bleek Grou net te vroeg over de startlijn en dus moest Douwe Azn. Visser proberen tussen de andere skûtsjes weg te komen om opnieuw te starten. Onder Grou, in het midden van de startlijn, maakte Earnewâld eerst een bakboordslag richting de Indyk. Heerenveen, Súdwesthoek en Lemmer kozen voor een stuurboordslag richting de vaargeul.

Jeroen Pietersma (Drachten) met de 'extra ogen' van Gijs Vlas achter zich

Bij de eerste boventon bleek de start van Gerhard Pietersma (Earnewâld) het gunstigst uit te pakken. Hij kwam over stuurboord op de boei af en kon deze vrij als eerste ronden. Ook zijn broer Jeroen (Drachten) kon over stuurboord nog voor de bakboordskûtsjes langs en pakte de tweede plaats vóór Langweer.

De gebroeders Pietersma (Earnewâld en Drachten) leiden de wedstrijd

Woudsend zeilde achterin op 'eigen' wedstrijdwater

Johannes Hzn. Meeter (Langweer) leek een flinke boost van zijn overwinning bij Stavoren te hebben gekregen, want hij meldde zich direct weer in de kopgroep. Ook Leeuwarden mengde zich op de vierde plek weer vooraan in de strijd. Net als Huizum op de vijfde stek.  Grou, opnieuw gestart, vond na het eerste kruisrak gelijk weer aansluiting met het achterveld en kon aan een inhaalrace beginnen.

De skûtsjes zeilden opnieuw een zandloperroute en de fantastische strijd werd met name uitgevochten in één lang en één kort kruisrak. Drachten probeerde zo nu en dan de aanval in te zetten door een andere slag te maken, maar dit mocht niet baten. Earnewâld kon met niemand in de buurt vrij en gecontroleerd zeilen. Zij liepen uit op de Drachtsters die goed stand hielden op de tweede plaats.

Akkrum rukte in één route op van de tiende naar de vijfde plaats en deed na de onfortuinlijke aanvaring van afgelopen zaterdag dus weer volop mee. Minder verging het Joure dat na het tweede kruisrak op de laatste plek terecht was gekomen. Ook de  Jousters waren de hele ‘rustdag’ druk geweest om de schade aan hun schip te herstellen. In het slot van de wedstrijd knokten zij zich terug en finishten uiteindelijk als twaalfde.

Akkrum opgerukt naar de vijfde plaats

Schade aan de kop van het Jouster skûtsje weer hersteld

In het tweede kruisrak van de tweede route sloeg De Sneker Pan zijn slag. Douwe Jzn. Visser kwam over bakboord op de boventon af en Langweer over stuurboord. Langweer stuurde op tijd omhoog, maar moest toezien hoe Sneek als derde achter Earnewâld en Drachten de ton rondde. Zelf konden de Langwarders nog net voor Akkrum om de boei en zo bleef de schade beperkt.

Na exact een uur zeilen had de koploper Earnewâld drie routes voltooid. Geen enkel skûtsje kon Gerhard Pietersma nog van zijn derde dagoverwinning afhouden. Om kwart over vier werd de finishvlag gehesen en even later klonk het finishschot voor het Earnewâldster skûtsje Daarachter was nog een spannend duel om de tweede plaats gaande. Sneek koos de aanval, maar Drachten pareerde dit uitstekend en zeilde als tweede over de finish.

Lodewijk Hzn. Meeter in actie op It Doarp Huzum

Leeuwarden en Huizum waren gedurende de wedstrijd ietsje teruggezakt. Zij finishten als zesde en achtste en tussen hen in ging Lemmer als zevende over de finishlijn. Grou wist uiteindelijk, mét valse start, nog als negende te eindigen. Protestvlaggen die eerder bij enkele skûtsjes in het want hingen, werden vóór de finish weer opgeborgen. Daardoor was de finishvolgorde dit keer ook de wedstrijduitslag.

Dinsdag is opnieuw een rustdag en woensdag zeilen de skûtsjes bij Lemmer.

Foto's: Martin de Jong

Wedstrijduitslag

Schipper Plaats   Pt. Extra Pt.
1 Gerhard Pietersma Earnewâld 0.9 0
2 Jeroen Pietersma Drachten 2 0