Veelgestelde vragen

Alles wat u moet weten over het SKS Skûtsjesilen

Wij hebben ze voor u op een rij gezet, zodat u snel de antwoorden kan vinden. Staat uw vraag er toch niet bij, en vindt u de informatie niet op de website. Dan kunt u contact met ons op te nemen.

Wedstrijden

Via Omrop Fryslân kunt u direct horen als er onverhoopt een wedstrijd wordt afgelast. Via Twitter @sksskutsjesilen en via de website wordt ook melding hiervan gemaakt.

Tot het laatste moment kan worden besloten om een wedstrijd af te gelasten. Dit hangt in de meeste gevallen af van de weersomstandigheden.

Download: Handboek 2023.

De 14 punten als gevolg van een protest zijn 14 wedstrijdpunten en geen strafpunten. Wedstrijdpunten zijn gewoon aftrekbaar; strafpunten daarentegen zijn niet aftrekbaar. Strafpunten worden ondermeer toegekend bij het te laat indienen van een protest of bij overtreding van het Originaliteitsreglement, dus wanneer een skûtsje niet voldoet aan de door de SKS vastgestelde authentieke eisen.

Bij de SKS blijft de deelname beperkt tot de huidige 14 skûtsjes. Er zijn ook strikte regels verbonden aan de schippers die deze 14 skûtsjes mogen besturen. Hier volgen een paar van die regels: Voordat je schipper kunt worden moet je in ieder geval 7 jaar actief zijn geweest als bemanningslid in de SKS competitie. Verder moet de schipper in rechte lijn afstammen van een Fries die hoofdzakelijk in Friesland onder zeil zijn brood heeft verdiend met een vrachtschip in tenminste 10 jaar van de vorige eeuw.

Ten aanzien van het gebruik van drones volgt de SKS de regels zoals deze zijn opgesteld door de Rijksoverheid. Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drone

Te allen tijde geldt dat u toestemming van de SKS moet hebben om eventueel opnames met een drone te maken. Hierbij kan worden aangetekend dat veiligheid ten aanzien van bemanningen en publiek een dusdanig zwaarwegend uitgangspunt zijn dat tot nu toe tijdens officiële SKS wedstrijden geen toestemming is verleend voor het werken met drones. In de rubriek Downloads vindt u hierover aanvullende PDF-bestanden.

Voor het plaatsen van stands en kramen of overige verkoop dient contact te worden opgenomen met de locale commissies die de wedstrijden organiseren. Zij besluiten of hiervoor mogelijkheden zijn. In het algemeen kan worden gesteld dat dit niet overal mogelijk is.

Toeschouwers

Voor alle wedstrijden geldt dat de start om 14.00 uur is.

Tijdens een jaar waarin de Sneekweek Hardzeildag en de SKS-wedstrijd bij Terherne op dezelfde dag vallen, zal de skûtsjewedstrijd om 16.00 uur van start gaan. Hierover wordt vroegtijdig gecommuniceerd.

Graag verwijzen wij u naar de lokale VVV van de plaats waar u de wedstrijd wilt zien. Indien gewenst kunt u ook een mail sturen aan info@skutsjesilen.nl.

Eigenlijk heb je vanaf de wedstrijd van Terherne (eerste woensdag) bij alle verdere wedstrijden langs de kant een goed overzicht op het totale wedstrijdveld. Klik hier voor de wedstrijdlocaties en routekaart.

De entreeprijs bedraagt € 3,00 om op de wal de wedstrijd te bekijken. Jeugd t/m 14 jaar heeft gratis entree. De toeschouwers op het water kunnen een wimpel aanschaffen tegen een bedrag van € 10,00 (€12,50 incl. verzendkosten). Daarmee ondersteunen ze de SKS maar vooral de diverse locale organisatiecommissies.

Al jaren wordt de skûtsjewimpel verkocht onder de toeschouwers op het water. Tijdens de wedstrijden varen er bootjes tbv de wimpelverkoop. Weliswaar is de aanschaf op vrijwillige basis maar de totale inkomsten van de wimpel overstijgen ruimschoots de inkomsten op de wal.

Op de eerste Woensdag zou kunnen op de pier bij Terherne. Tijdens de 2e week in Lemmer op de polderdijk is het ook prima te bekijken. De dijk is verhard en er is voldoende ruimte. Vraag bij de toegang om een parkeerplek voor invaliden. Vaak kunt u dan redelijk dichtbij parkeren. Daarnaast worden onze wedstrijden ook vaak bezocht door rondvaartboten, die wellicht rolstoelvriendelijk zijn. Informeer van tevoren naar de mogelijkheden. Meer informatie over rondvaarten kunt u hier vinden.

De wedstrijden worden georganiseerd door lokale commissies. Indien u iets verloren bent kunt u een mail sturen aan info@skutsjesilen.nl met datum, tijdstip en locatie waar u het voorwerp verloren bent. Wij brengen u dan in contact met de juiste instantie ter plaatse.

U kunt niet donateur worden van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen maar wel van één of meer van onze skûtsjes. Indien u een voorkeur heeft voor een bepaald skûtsje brengen wij u graag met de organisatie hiervan in contact. U zou daarnaast een skûtsjewimpel kunnen aanschaffen, want op die manier steunt u het SKS skûtsjesilen.

De SKS skûtsjewimpel kunt u hier online bestellen en is bovendien verkrijgbaar bij VVV’s, jachthavens, watersportbedrijven, commissies, schippers en bemanningsleden.

Volgers & media

Track en Trace is een computerapplicatie welke positiegegevens van skûtsjes en boeien ontvangt en verwerkt in een kaart van het wedstrijdgebied. De positiegegevens komen van een GPS. Die worden verzonden naar het startschip. Vandaar gaat het via de satelliet naar een server in Duitsland. Vervolgens via internet naar een kantoor in Joure waar een en ander verwerkt wordt en weer wordt doorgezonden naar een andere server die uiteindelijk de applicatie op internet beschikbaar stelt. Dat hele traject kost slechts ‘enkele seconden’. Razend snel dus. Op onze website (www.skutsjesilen.nl) krijgt u vervolgens een link en als u daarop klikt opent zich de wedstrijd welke u live en ook nadien nog kunt bekijken. Klik hier voor het YouTube-kanaal van 3D Tracking.

De SKS heeft geen invloed op de wijze waarop Omrop Fryslân haar uitzendingen verzorgt.

Je kunt hiervoor een mail sturen via het contactformulier op onze site.

De SKS Skûtsje App is beschikbaar voor iPhone en Android en te downloaden via www.skutsjeapp.nl.