Sytze Brouwer (Heerenveen) wint inhaalwedstrijd op Hegemer Mar

Fantastisch zeilweer op de Hegemer Mar bij Woudsend. Een noordwestenwind kracht 4 met in de vlagen een 5. Gezien de omstandigheden bleek het echter niet mogelijk om deze inhaalwedstrijd, zoals vooraf gepland, met een sleep te starten. De eerste reguliere start was algeheel vals, waarna de skûtsjes in de herkansing wel goed startten. Sytze Brouwer (Heerenveen) was als eerste bij de bovenste boei en streed tot in het laatste kruisrak om de winst. “Super geweldig! We hebben zo mooi gevochten met Grou!”

Heerenveen met Grou in de achtervolging

Heerenveen met Grou in de achtervolging

Ook tijdens deze inhaalwedstrijd had de wedstrijdcommissie gekozen voor een zandloperroute. Dit keer Baan A, waarbij de eerste bovenboei bakboord gerond moest worden. Een gunstige positie bij de start is o zo belangrijk, maar dat verliep voor Leeuwarden en Drachten gelijk al dramatisch. Zij wisten niet goed weg te komen vanachter de startkotter en zo zagen zij de andere skûtsjes al van start gaan.

Baan A wordt aangegeven op de startkotter

Baan A wordt aangegeven op de startkotter

De tweede start met Drachten en Leeuwarden bij de startkotter

De tweede start met Drachten en Leeuwarden bij de startkotter

Heerenveen koos net als Sneek, Joure en Grou voor een onderinse start. Sytze Brouwer zocht de ruimte met een lange bakboordslag richting het publiek op de Indijk. D’Halve Maen, Akkrum, Earnewâld en Lemmer kozen juist als eerste voor een stuurboordslag richting het Johan Frisokanaal. De skûtsjes lagen soms plat op het water en het was weer hard werken voor schippers en bemanningen. 

Lemmer, Earnewâld en d'Halve Maen over stuurboord

Lemmer, Earnewâld en d’Halve Maen over stuurboord

Ook vandaag veel publiek op de Indyk

Ook vandaag veel publiek op de Indyk

Ruim voor de andere skûtsjes nam Heerenveen de leiding in de wedstrijd. Sneek en Grou kwamen over stuurboord op de boventon en zochten een gaatje voor Lemmer dat over bakboord kwam aanzeilen. Het leek allemaal net goed te gaan, totdat Grou richting de boei draaide en Lemmer in de giek van het Grouster skûtsje terechtkwam. Gelukkig verliep dit verder allemaal zonder problemen en de schippers besloten de protestvlaggen benedendeks te houden.

Het voordek van koploper Heerenveen...

Het voordek van koploper Heerenveen…

..en ook op het achterdek wordt hard gewerkt

…en ook op het achterdek wordt hard gewerkt

 Teake Klaas van der Meulen (Woudsend) rondde de boei aan de verkeerde kant en moest draaien om opnieuw aan de correcte kant te komen. Daardoor kwam hij echter wel helemaal achterin de vloot achter Jeroen Pietersma (Drachten) terecht. In het tweede kruisrak behield Heerenveen de voorsprong op de achtervolgers. Sneek leek voor de boeironding iets te ver uit te komen, waardoor er voor Grou een mogelijkheid was om Jappie Dzn. Visser te passeren. Douwe Azn. Visser, die eerder niet zo fit was en het helmhout aan zoon Albert had overgedaan, zat deze wedstrijd zelf weer aan het Grouster roer en pakte de tweede plaats.

Johannes Hzn. Meeter (Huizum) wist in dit tweede kruisrak maar liefst vijf plaatsen naar voren te komen. Terwijl Gerhard Pietersma (Earnewâld) en Pieter Ezn. Meeter (Akkrum) plekken verspeelden. Heerenveen had de wind flink in de zeilen, maar wist dat titelverdediger Grou altijd loerde om dichterbij te komen. En dat lukte, want de voorsprong van 1:15 liep na elke rakken terug tot zelfs 20 seconden! Doordat Douwe Azn. Visser met zijn Doarp Grou andere slagen koos als Heerenveen ontvouwde zich een mooie strijd om de koppositie. 

Leeuwarden vandaag in het achterveld

Leeuwarden vandaag in het achterveld

Maar ook daarachter werd volop gestreden. Zo wist Albert Jzn. Visser (Lemmer) in één keer de boei te bereiken, terwijl zijn neef Jappie van Sneek nog een extra slag moest doen en terugzakte naar plaats vier. Huizum consolideerde op de vijfde plek. Earnewâld knokte zich terug naar plaats zeven maar nét achter de Súdwesthoek. Leeuwarden merkte in aan den lijve dat de ene dag de andere niet is. De winnaar van gisteren wist na die belabberde start niet naar voren te zeilen en finishte uiteindelijk zelfs als laatste. Ook Akkrum beleefde een mindere dag en passeerde als twaalfde de finish, vlak voor Langweer.

Het Heerenveenster skûtsje de Gerben van Manen, lange tijd opgejaagd door de Grousters, behaalde de tweede dagoverwinning van dit kampioenschap en deed goede zaken voor het klassement. Grou finishte als tweede en ook bij Lemmer kon dankzij de derde plaats de vlag in top.

Vanavond is de intocht van de skûtsjes in Lemmer en morgen zeilen de skûtsjes de wedstrijd die georganiseerd wordt door de Leeuwarder commissie.

 

Foto’s: Martin de Jong