Sintrale Kommisje Skûtsjesilen
  • Frysk
  • Deutsch
  • English
  • Français
Zoeken
  • Skûtsje
    Journaal 2022
  • SKS jubileumboek
    Bestel nu!
 
 
Klassement 2022
1)Lemster Skûtsje...21
2)Doarp Grou - Grou26.7
3)Gerben van...33.9
4)De Jonge Jan -...34.7
5)De Sneker Pan -...39
Bekijk hele klassement

De Sneker Pan verstevigt koppositie

Met nog drie wedstrijden te gaan, loopt dit SKS kampioenschap 2016 richting de ontknoping. De eerste wedstrijd in de Lemster baai werd georganiseerd door de Leeuwarder wedstrijdcommissie en zij had de handen vol om een mooie route op het water te behouden. Door de draaiende wind moest regelmatig met boeien gesleept worden om de kruisrakken er goed in laten liggen. Klassementsleider Sneek deed hele, goede zaken en pakte de dagwinst. “Eerste worden is altijd een feestje”, reageerde een tevreden Douwe Jzn. Visser.

Douwe Jzn. Visser (Sneek) ziet dat het goed komt

Douwe Jzn. Visser (Sneek) ziet dat het goed komt

De wind kwam aan het begin van de middag uit het noordwesten en draaide af en toe noordelijker. Ook zakte de wind soms wat weg en werd deze bij het naderen van een bui juist weer krachtiger. Lastige omstandigheden voor de schippers, maar ook voor de wedstrijdleiding. Net toen de wedstrijd van start zou gaan, draaide de wind en bleek de ton met de gele pet voor de skûtsjes die onderin van start wilden in één keer te bezeilen. Een massale valse start zorgde er echter voor dat de startprocedure opnieuw moest worden ingezet. Dit gebeurde nadat de wedstrijdbaan was versleept en er voor iedereen weer een mooi kruisrak in lag. 

Drachten, Grou, Huizum en Joure kozen voor een start onderin, terwijl klassementsleiders Sneek, Earnewâld en Akkrum bovenin van start gingen. Akkrum draaide al snel over stuurboord richting het strand. Ook Súdwesthoek en Leeuwarden maakten een lange stuurboordslag. Aangekomen bij de eerste boventon bleken de Drachtsters de beste start te hebben gemaakt, want zij rondden over stuurboord nog vóór Joure dat over bakboord aankwam. Langweer volgde op de derde plaats en Lemmer als vierde. Sneek en Earnewâld lagen als vijfde en zesde dicht bij elkaar.

Het Lemster skûtsje zeilt een prima wedstrijd op 'eigen' water

Het Lemster skûtsje zeilt een prima wedstrijd op 'eigen' water

Meerdere skûtsjes hadden moeite om de bovenboei te ronden en kwamen, doordat zij kort na elkaar moesten draaien, bijna stil te liggen. De Súdwesthoek zeilde als laatste, maar behield snelheid en schoof in het voordewindse rak vijf plekken naar voren. Bij de onderste ton wist Sneek nét voor Langweer te komen en zo als derde achter Drachten en Joure de boei te ronden. Heerenveen maakte in het tweede kruisrak een mooie slag en klom zo van de achtste naar de vijfde plek.

De schippersvrouwen bekijken de wedstrijd met elkaar en van dichtbij

De schippersvrouwen bekijken de wedstrijd met elkaar en van dichtbij

Na één route zeilen lag nog altijd Drachten op kop, gevolgd door Joure en Sneek. Earnewâld was inmiddels op de vierde stek terechtgekomen, terwijl Langweer was afgezakt tot plek zeven. Direct na het ronden van de onderste ton koos Joure haar eigen koers, terwijl Drachten en Sneek bij elkaar bleven. Dit kruisrak pakte het beste uit voor Douwe Jzn. Visser, want hij kon beter hoogte houden dan zijn concurrenten. Doordat Jeroen Pietersma (Drachten) helemaal verkeerd bij de boei uitkwam, pakte Sneek de leiding en ook Joure en Earnewâld profiteerden van de onfortuinlijke slag van de koploper.

Peilster Karry Tichelaar houdt het niet droog op het Ljouwerter skûtsje

Peilster Karry Tichelaar houdt het niet droog op het Ljouwerter skûtsje

Het Leeuwarder skûtsje kwam bij diezelfde boei ook in de problemen en schipper Siete Meeter kon een aanvaring met de Súdwesthoek niet voorkomen. Doordat Leeuwarden de boei niet gerond had, volgde een extra rondje. De gele vlag kwam in het want bij de Leeuwarders, ten teken dat men medische hulp nodig had, waarop de reddingsbrigade snel in actie kwam.

'Uitkijk' Ale Zwerver (Drachten) ziet Heerenveen over bakboord aankomen

'Uitkijk' Ale Zwerver (Drachten) ziet Heerenveen over bakboord aankomen

Achter Sneek strijden Earnewâld en Joure om plaats twee

Achter Sneek strijden Earnewâld en Joure om plaats twee

De Sneker Pan liep op kop steeds verder uit. Daarachter streden Earnewâld en Joure om plaats twee. Heel even wist Gerhard Pietersma (Earnewâld) deze over te nemen van Dirk Jan Reijenga (Joure), maar hij moest uiteindelijk genoegen nemen met een derde plaats. Joure probeerde in het slot van de wedstrijd Sneek nog te bedreigen, maar kon niet verhelpen dat Sneek met winst in de Lemster baai haar koppositie in het klassement verstevigde. De Lemsters zeilden ook een prima wedstrijd op ‘eigen’ wedstrijdwater en finishten als vierde vóór Heerenveen.

De Jousters tonen dat je ook blij kunt zijn met een tweede plaats

De Jousters tonen dat je ook blij kunt zijn met een tweede plaats

Akkrum, tot dan nummer drie in het klassement, verspeelde wellicht een podiumplaats door als veertiende de finishlijn te passeren. Door dit slechte resultaat gaat ook het gemiddelde aantal punten voor de wedstrijd bij Stavoren omhoog van 5,3 naar 6,4. Morgen zeilen de skûtsjes opnieuw bij Lemmer, dan wordt de wedstrijd georganiseerd door de Lemster commissie.

 

Foto's: Martin de Jong

 

Wedstrijduitslag

  Schipper Plaats   Pt. Extra Pt.
1 Douwe Jzn. Visser Sneek 0.9 0
2 Dirk Jan Reijenga Joure 2 0
3 Gerhard Pietersma Earnewâld 3 0
4 Albert Jzn. Visser Lemmer 4 0
5 Alco Reijenga Heerenveen 5 0
6 Jeroen Pietersma Drachten 6 0
7 Douwe Azn. Visser Grou 7 0
8 Berend Mink Drachten 8 0
9 Johannes Hzn. Meeter Langweer 9 0
10 Auke de Groot Stavoren 10 0
11 Siete Ezn. Meeter Leeuwarden 11 0
12 Teake Klaas van der Meulen Woudsend 12 0
13 Lodewijk Hzn. Meeter Huizum 13 0
14 Pieter Ezn. Meeter Akkrum 14 0

Overige wedstrijdverslagen

Deel deze pagina

Hoofdsponsor
Co-sponsoren
Mediapartner
Rondvaarten