Sintrale Kommisje Skûtsjesilen
 • Frysk
 • Deutsch
 • English
 • Français
Zoeken
 • Nieuw
  SKS vaarroute
 • Skûtsje
  Journaal 2021
 • SKS jubileumboek
  Bestel nu!
 

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk een SKS kampioenschap te organiseren. Wij hopen iedereen weer in 2022 op en rond het water te ontmoeten. Klik hier voor meer informatie.

 
Wedstrijdverslagen

Er zijn nog geen wedstrijdverslagen.

Klassement 2019
1)Doarp Grou - Grou36.7
2)Gerben van...38.8
3)Lemster Skûtsje...43.7
4)Eildert Sietez...45.8
5)It Doarp Huzum...52
Bekijk hele klassement

Drachten slaat slag tijdens ochtendwedstrijd

Het beloofde opnieuw een zware dag te gaan worden voor de skûtsjes. Windkracht 4 tot 5, met vlagen kracht 6, waaide over de Hegemer Mar. Bovendien stonden voor vandaag maar liefst twee inhaalwedstrijden op het programma. Heerenveen moest deze ochtendwedstrijd verstek laten gaan aangezien zij toch schade aan de mast bleken te hebben. Na de averij van gisteren was Drachten met een nieuwe verstaging en het oude zeil weer van de partij. En hoe! Na een goede start kwamen zij als eerste om de bovenste ton en gaven deze plek niet meer uit handen. “Een mooie opsteker na gisteren,” concludeerde Albert Visser. “En als je eenmaal als eerste ligt, moeten ze je maar voorbij zien te komen.”

Drachten op kop bij de onderste ton

Drachten op kop bij de onderste ton

En er werd een prachtige strijd gestreden achter het Drachtster skûtsje. In de tweede route koos het Jouster skûtsje, liggend op de vierde positie, de aanval. Terwijl de voorste drie skûtsjes, Drachten, Súdwesthoek en Bolsward, over bakboord naar de Indyk zeilden, maakte Joure de stuurboordslag richting de vaargeul. En dat pakte goed uit voor de Jousters, want bij het ronden van de boventon zaten ze de Drachtsters gevaarlijk dicht op de ‘kont’. Voor de wind leek Joure de koppositie over te nemen, maar bij de onderste ton lag Drachten alweer vooraan. Sneek had inmiddels de derde plaats ingenomen en Bolsward kwam als vierde om de ton.

Joure pakte 'even' de tweede plaats voor Sneek, Bolsward en Súdwesthoek

Joure pakte 'even' de tweede plaats voor Sneek, Bolsward en Súdwesthoek

Direct na de onderwindse ton ging Bolsward overstag, maar Sneek draaide verdedigend mee. Tegelijkertijd ging de Sneker Pan in de aanval en liep het in op de Jouster Oeral Thús. Zo barstte een mooie strijd om de tweede plaats los, die uiteindelijk in het voordeel van Sneek werd beslist.

Ook daarachter was het spannend. Bolsward kwam over bakboord op de tweede hoge ton af, terwijl Grou, d’Halve Maen en Súdwesthoek over stuurboord zeilden. Berend Mink van d’Halve Maen kreeg een flinke ‘pûster’ in de zeilen en het skûtsje lag behoorlijk scheef. Grou draaide achter Bolsward, maar Mink ging vlak voor Bolsward overstag. Voor de finish had Bolsward dit alweer goed gemaakt. Op de finishlijn pakte Gerhard Pietersma van Earnewâld nog een plekje ten koste van Lemmer. Woudsend was iets naar voren gezeild, maar verloor in het laatste kruisrak weer een paar plaatsjes en finishte als twaalfde voor hekkensluiter Huzum. 

Blijdschap aan boord van het Drachtster skûtsje

Blijdschap aan boord van het Drachtster skûtsje

 

(Foto's: Martin de Jong)

 

Wedstrijduitslag

  Schipper Plaats   Pt. Extra Pt.
1 Albert Visser Jzn. Drachten 0.9 0
2 Douwe Visser Jzn. Sneek 2 0
3 Dirk Jan Reijenga Joure 3 0
4 Pieter Eldertszn. Meeter Bolsward 4 0
5 Berend Mink Drachten 5 0
6 Douwe Azn Visser Grou 6 0
7 Gerhard Pietersma Earnewâld 7 0
8 Johannes Meeter Lemmer 8 0
9 Auke de Groot Stavoren 9 0
10 Siete Ezn. Meeter Leeuwarden 10 0
11 Jaap Zwaga Langweer 11 0
12 Teake Klaas van der Meulen Woudsend 12 0
13 Lodewijk Hzn Meeter Huizum 13 0
14 Pieter Sietseszn. Brouwer Heerenveen 14 0

Overige wedstrijdverslagen

Deel deze pagina

Hoofdsponsor
Co-sponsoren
Mediapartner
Rondvaarten
Piet Paulusma