Sintrale Kommisje Skûtsjesilen
  • Frysk
  • Deutsch
  • English
  • Français
Zoeken
  • Skûtsje
    Journaal 2022
  • SKS jubileumboek
    Bestel nu!
 
 
Klassement 2022
1)Lemster Skûtsje...21
2)Doarp Grou - Grou26.7
3)Gerben van...33.9
4)De Jonge Jan -...34.7
5)De Sneker Pan -...39
Bekijk hele klassement

Earnewâld pakt dagzege op thuiswater

Earnewâld | 21 juli 2015 - Spektakel in de Folkertssleat. Veertien skûtsjes laverend op het smalle water. Deze derde wedstrijd om het SKS kampioenschap werd een sportieve en fantastisch mooie strijd. Er werd gestart vanaf de wal en gefinisht op nummer. Naarmate de wedstrijd vorderde werd duidelijk dat Gerhard Pietersma en zijn bemanning van het Earnewâldster skûtsje een welverdiende dagzege konden bijschrijven. 

Blijdschap bij Gerhard Pietersma en zijn bemanning

Blijdschap bij Gerhard Pietersma en zijn bemanning

Het enthousiaste publiek op de wal kon genieten van een startmoment vol actie. Met de kop in de wind lagen de veertien skûtsjes klaar. Direct na het startschot was het opnieuw de beurt aan de sterke lierenmannen die het tuig zo snel mogelijk omhoog draaiden. Jeroen Pietersma (Drachten) kwam even in de problemen toen de wind verkeerd in de fok kwam en het skûtsje daardoor de andere kant op draaide. Ook Woudsend en Sneek konden hierdoor niet goed weg komen. Grou profiteerde en haalde drie skûtsjes in.

Ook Earnewâld pakte meteen in het begin van de wedstrijd goed door. Vanaf startplaats nummer vier zeilde het skûtsje als tweede achter Langweer de Sânemar op. Schippers en wedstrijdcommissie hadden afgesproken om de eerste route nog niet de Folkertssleat in te zeilen. En dus werd er halfwinds over de Sânemar gezeild en konden de skûtsjes gelijk terug naar de Langesleat.

Langweer nog aan de leiding voor Earnewâld

Langweer nog aan de leiding voor Earnewâld

Na die eerste korte route werd besloten de Folkertssleat tot halverwege in te gaan. En dat zorgde gelijk al voor prachtige plaatjes. Laverende skûtsjes die vlak langs de wal overstag gingen. Bij het ronden van de bovenboei lag Langweer nog altijd als eerste vóór Earnewâld. Maar voor de wind had Gerhard Pietersma meer snelheid en bij het uitkomen van de Folkertssleat had hij de koppositie overgenomen. Ook het Ljouwerter skûtsje haalde op de Sânemar Langweer nog in.

Laverende skûtsjes in de Folkertssleat; rechts koploper Earnewâld voor de wind

Laverende skûtsjes in de Folkertssleat; rechts koploper Earnewâld voor de wind

Het tweede kruisrak werd tot het einde van de Folkertssleat gezeild en dat bracht nog meer spektakel. De skûtsjes moesten nu echt vechten voor hun plekje. Soms bleek de ruimte die gezocht werd er helemaal niet te zijn. Zo kwam Heerenveen over bakboord op Grou af. En ook al wilden de Grousters draaien, er was geen ruimte om te draaien, aangezien Leeuwarden vlak naast hen lag. Een aanvaring kon niet worden voorkomen, maar de protestvlaggen bleven sportief achterwege. 

Skûtsjes op zoek naar ruimte die er niet altijd blijkt te zijn in de smalle Folkertssleat

Skûtsjes op zoek naar ruimte die er niet altijd blijkt te zijn in de smalle Folkertssleat

De gribus die in de Folkertssleat ontstond, wisten de Jousters goed te ontwijken en daardoor rondden zij als derde de bovenste boei. Grou zakte maar liefst vijf plekken terug. Terwijl Lemmer, gisteren nog de winnaar bij De Veenhoop, zeilde op de laatste positie. Na precies een uur zeilen rondde Earnewâld voor de derde keer de boei in de Langesleat. Een ruime minuut daarachter volgde Langweer, dat Joure toch ook steeds dichterbij zag komen.

Terwijl Earnewâld als eerste de Langesleat uitkomt, gaan de laatste skûtsje erin

Terwijl Earnewâld als eerste de Langesleat uitkomt, gaan de laatste skûtsje erin

 Skûtsje Eildert Sietez (Akkrum) weet flink naar voren te zeilen

Skûtsje Eildert Sietez (Akkrum) weet flink naar voren te zeilen

Het veld kwam steeds verder uit elkaar te liggen en de skûtsjes voorin hadden alle ruimte om in de Folkertssleat te laveren. Pieter Ezn. Meeter (Akkrum) wist vanaf zijn elfde startplek flink naar voren te komen. Na een derde kruisrak zeilden de skûtsjes via de Sânemar naar het Sydsdjip waar voor Hotel Princenhof op nummer werd gefinisht. Met luid gejuich en getoeter werd de overwinning van Earnewâld op thuiswater gevierd. Joure én Akkrum eindigden als tweede en derde aangezien hun nummer dichterbij was dan dat van Langweer, dat uiteindelijk vierde werd. 

Schipper Gerhard Pietersma ontvangt de dagprijs uit handen van de Feankeninginne

Schipper Gerhard Pietersma ontvangt de dagprijs uit handen van de Feankeninginne

 

Foto's: Martin de Jong

Wedstrijduitslag

  Schipper Plaats   Pt. Extra Pt.
1 Gerhard Pietersma Earnewâld 0.9 0
2 Dirk Jan Reijenga Joure 2 0
3 Pieter Ezn. Meeter Akkrum 3 0
4 Johannes Hzn. Meeter Langweer 4 0
5 Siete Ezn. Meeter Leeuwarden 5 0
6 Berend Mink Drachten 6 0
7 Alco Reijenga Heerenveen 7 0
8 Teake Klaas van der Meulen Woudsend 8 0
9 Douwe Jzn. Visser Sneek 9 0
10 Albert Jzn. Visser Lemmer 10 0
11 Auke de Groot Stavoren 11 0
12 Jeroen Pietersma Drachten 12 0
13 Lodewijk Hzn. Meeter Huizum 13 0
14 Douwe Azn. Visser Grou 14 0

Overige wedstrijdverslagen

Deel deze pagina

Hoofdsponsor
Co-sponsoren
Mediapartner
Rondvaarten