Sintrale Kommisje Skûtsjesilen
 • Frysk
 • Deutsch
 • English
 • Français
Zoeken
 • Skûtsje
  Journaal 2022
 • SKS jubileumboek
  Bestel nu!
 
 
Klassement 2022
1)Lemster Skûtsje...32.9
2)Doarp Grou - Grou39.7
3)De Jonge Jan -...45.6
4)Gerben van...49.8
5)Rienk Ulbesz -...62
Bekijk hele klassement

Formidabele zege Sneek bij De Veenhoop

In Fryslân hebben we een mooi woord voor de formidabele opmars die Sneek vanmiddag liet zien tijdens de wedstrijd bij De Veenhoop: Bjusterbaarlik! Over deze wedstrijd zal nog lang worden gesproken. De Sneker Pan ging van start op nummer 14 en haalde vervolgens alle andere skûtsjes in om als eerste te finishen in het Grytmansrak. “Dit was de race van mijn leven”, bevestigde Douwe Jzn. Visser bij Omrop Fryslân radio.

De walstart maakt de wedstrijd bij De Veenhoop altijd bijzonder, want hierdoor zien we een wedstrijd in de wedstrijd. Direct na het startschot gaan de lierenmannen als een razende aan het werk om het zeil zo snel mogelijk omhoog te krijgen. Earnewâld traint hier speciaal op en dat was ook dit keer weer goed te zien. Maar ook de finish in het Grytmansrak bleek dit jaar een fantastische keuze van de wedstrijdcommissie. Waar gestart werd, werd dus ook weer gefinisht.

Akkrum verlaat als eerste het Grytmansrak

Akkrum verlaat als eerste het Grytmansrak

De Sneker Pan (rechts) kiest direct na de start de weg naar voren

De Sneker Pan (rechts) kiest direct na de start de weg naar voren

Na de start is het altijd belangrijk om snel uit het Grytmansrak te komen en het vrije water van de Ie op te zoeken. Akkrum, gestart vanaf het eerste nummer, bleek ook goed van start en zeilde fier op kop van het wedstrijdveld langs de vele toeschouwers bij Hotel Restaurant Ie-Sicht. Op weg naar de boei bij Stobbehoek bleek al snel dat zowel Súdwesthoek als Sneek een prima start hadden. Zij kwamen vanuit het Grytmansrak en het voordewindse rak als zesde en zevende om de boei, terwijl zij als dertiende en veertiende waren gestart.

In het eerste kruisrak naar de boei bij Ie-Sicht lag Pieter Ezn. Meeter (Akkrum) nog altijd op kop gevolgd door Alco Reijenga (Heerenveen). Wie krijgt de goede windvlaagjes en wie wordt afgedekt door het zeil van een ander skûtsje? Soms is het wat geluk hebben, maar er werd weer flink gestreden om een plekje naar voren te kunnen komen. Vooral in de middenmoot was het stuivertje wisselen. Ondertussen hadden Súdwesthoek en Sneek aansluiting gevonden bij Akkrum en Heerenveen en streden zij onderling met elkaar om plek drie. Na twee routes rondde Douwe Jzn. Visser (Sneek) als derde de ton en zakte Auke de Groot (Súdwesthoek) terug naar plaats vijf. Earnewâld zat hier nog tussen, maar zakte later behoorlijk terug in het veld.

De top drie na twee routes zeilen; Akkrum, Heerenveen en Sneek

De top drie na twee routes zeilen; Akkrum, Heerenveen en Sneek

Een wijd verspreid wedstrijdveld in het voordewindse rak

Een wijd verspreid wedstrijdveld in het voordewindse rak

Na drie volledige routes gezeild te hebben, kregen de skûtsjes te horen dat de finish in het Grytmansrak zou plaatsvinden, ná het ronden van boei C. Sneek lag nog altijd op plek drie achter Akkrum en Heerenveen, maar gezien het finishen op nummer waren de Snekers virtueel al koploper. Echter in het laatste kruisrak op weg naar het Grytmansrak kon De Sneker Pan mooi hoogte houden en kwam het niet in het gedrang van de voordewindse skûtsjes. Hierdoor gebeurde wat eigenlijk niemand voor mogelijk had gehouden. Sneek pakte de koppositie over van Akkrum. Niks virtueel koploper, Sneek wás de koploper. Een formidabele opmars die werd bekroond met de dagoverwinning bij De Veenhoop. Akkrum finishte als tweede en Heerenveen als derde.

Koploper Sneek op weg naar de finish in het Grytmansrak...

Koploper Sneek op weg naar de finish in het Grytmansrak...

...Pieter Meeter (Akkrum) volgt als tweede

...Pieter Meeter (Akkrum) volgt als tweede

Ook de Súdwesthoek zeilde vandaag fantastisch naar een vierde plaats, nog vóór Langweer en Lemmer die als vijfde en zesde eindigden. De Drachtster skûtsjes wisselden bij het finishen op nummer nog van positie. Drachten werd negende en d'Halve Maen tiende op 'thuiswater'. Bij het ronden van de laatste boei in het Grytmansrak was er een aanvaring tussen Huizum en Earnewâld. Huizum is uiteindelijk niet gefinisht.

Morgen zeilen de skûtsjes bij Earnewâld. Opnieuw een walstart, met Sneek dit keer vanaf nummer één.

De volledige volgorde:

 1. Sneek
 2. Stavoren
 3. Drachten
 4. Grou
 5. Lemmer
 6. Huizum
 7. Joure
 8. Earnewâld
 9. Leeuwarden
 10. Woudsend
 11. Langweer
 12. D'Halve Maen
 13. Heerenveen
 14. Akkrum

 

Foto's: Martin de Jong

 

Wedstrijduitslag

  Schipper Plaats   Pt. Extra Pt.
1 Douwe Jzn. Visser Sneek 0.9 0
2 Pieter Ezn. Meeter Akkrum 2 0
3 Alco Reijenga Heerenveen 3 0
4 Auke de Groot Stavoren 4 0
5 Johannes Hzn. Meeter Langweer 5 0
6 Albert Jzn. Visser Lemmer 6 0
7 Douwe Azn. Visser Grou 7 0
8 Dirk Jan Reijenga Joure 8 0
9 Jeroen Pietersma Drachten 9 0
10 Berend Mink Drachten 10 0
11 Gerhard Pietersma Earnewâld 11 0
12 Teake Klaas van der Meulen Woudsend 12 0
13 Siete Ezn. Meeter Leeuwarden 13 0
14 Lodewijk Hzn. Meeter Huizum 14 0

Overige wedstrijdverslagen

Deel deze pagina

Hoofdsponsor
Co-sponsoren
Mediapartner
Rondvaarten