Sintrale Kommisje Skûtsjesilen
 • Frysk
 • Deutsch
 • English
 • Français
Zoeken
 • Nieuw
  SKS vaarroute
 • Skûtsje
  Journaal 2021
 • SKS jubileumboek
  Bestel nu!
 

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk een SKS kampioenschap te organiseren. Wij hopen iedereen weer in 2022 op en rond het water te ontmoeten. Klik hier voor meer informatie.

 
Wedstrijdverslagen

Er zijn nog geen wedstrijdverslagen.

Klassement 2019
1)Doarp Grou - Grou36.7
2)Gerben van...38.8
3)Lemster Skûtsje...43.7
4)Eildert Sietez...45.8
5)It Doarp Huzum...52
Bekijk hele klassement

Grou haalt podium dankzij winst in slotwedstrijd

De SKS kampioen 2016 was al bekend. Maar wie dacht dat daardoor de slotwedstrijd om des keizers baard zou gaan, kwam bedrogen uit. Het werd een spannende wedstrijd om de podiumplaatsen naast Douwe Jzn. Visser (Sneek). Ook De Sneker Pan zelf mengde zich volop in de strijd zoals een ware kampioen betaamd. Het Grouster skûtsje had vandaag één missie: van de vierde naar de derde plek in het klassement. En die missie slaagde. Grou kwam na een prima start aan de leiding en finishte als eerste op de Snitser Mar.

SKS kampioen 2016: Douwe Jzn. Visser en zijn bemanning van De Sneker Pan

SKS kampioen 2016: Douwe Jzn. Visser en zijn bemanning van De Sneker Pan

De wedstrijdcommissie Sneek had een grote zandloperroute uitgelegd; Baan G West. Vanwege die west-zuidwesten wind vond de start plaats aan de kant van Terherne. Vervolgens een lang kruisrak naar de eerste boventon, waar de Grousters als eerste aankwamen. Gevolgd door Joure, Langweer en kampioen Sneek. In het voordewindse rak verloor Douwe Jzn. Visser een plaatsje aan zijn broer Albert (Lemmer). 

Voor de wind de drie groene skûtsjes van Sneek, Langweer en Lemmer bij elkaar

Voor de wind de drie groene skûtsjes van Sneek, Langweer en Lemmer bij elkaar

Na het tweede kruisrak lag de bovenboei prachtig voor het publiek bij het Starteiland. Daar zag men nog altijd Douwe Azn. Visser (Grou) op kop vóór Joure. Daarachter de drie groene skûtsjes van Langweer, Lemmer en Sneek. De nummer twee van het klassement, Earnewâld volgde op de zevende plaats achter Woudsend. Akkrum bleek inmiddels van de veertiende naar de dertiende plaats te zijn gekomen.

Grou aan de leiding; op weg naar de derde plaats op het eindpodium

Grou aan de leiding; op weg naar de derde plaats op het eindpodium

Grou kon vrij zeilen en vergrootte de voorsprong in de loop van de wedstrijd tot ruim twee minuten. Dirk Jan Reijenga (Joure), de kampioen van vorig jaar, zag de kampioen van dit jaar, Sneek, steeds dichterbij komen. In het eerste kruisrak van de tweede route maakte Sneek de slagen bij de vaargeul en kon het over bakboord vóór Langweer en Lemmer komen. Het tekende de ware kampioen dat Sneek niet zomaar een ‘ereronde’ zeilde, maar volop het duel aanging.

Tijdens deze laatste wedstrijd gaven schippers en bemanningen nog één keer al hun energie en dat leverde een mooie wedstrijd voor het publiek aanwezig op het water, het Starteiland of thuis voor de live-uitzending van Omrop Fryslân. Geen wijzigingen aan kop van de wedstrijd, maar daarachter was het een komen en gaan van bakboord- en stuurboordskûtsjes die op de bovenste boei afkwamen. En hoe komt het dan? Is er een gaatje om een skûtsje tussen te krijgen of moeten een skûtsje over stuurboord achter aansluiten? Hierdoor bleef het spannend tot het eind.

Pieter Ezn. Meeter (Akkrum) wist in drie routes het halve wedstrijdveld voorbij te zeilen en op de zevende plek te belanden. Uiteindelijk finishte Akkrum zelfs nog als zesde, vóór Langweer dat was teruggezakt van drie naar zeven. Grou kon onbedreigd naar de tweede dagoverwinning van dit kampioenschap en dus naar de derde plek op het eindpodium. Daarachter streden Joure en Sneek om plek twee. Dirk Jan Reijenga moest alle zeilen bijzetten, maar hield stand op de tweede plek. Sneek finishte als derde. Earnewâld, de nummer twee van het klassement, eindigde als vijfde achter Lemmer.

Earnewâld behoudt de tweede plaats in het klassement

Earnewâld behoudt de tweede plaats in het klassement

Het was een fantastisch kampioenschap, met een verdiende winnaar. We hebben alle dagen geweldige zeilomstandigheden gehad en ook aan publieke belangstelling geen gebrek. Dank hiervoor! Nadat De Sneker Pan nog een prachtige ereronde over het wedstrijdwater had gemaakt, werd de SKS kampioen 2016 dit jaar voor het eerst gehuldigd voor het publiek bij de Starttoren op het Starteiland.

Volgens traditie overhandigde CdK John Jorritsma de winnende schipper en bemanning bloemen en een fûgeltsje Beerenburg. Uit handen van Bert Roman, directievoorzitter Rabobank Sneek-ZuidwestFriesland, kreeg Douwe Jzn. Visser het Sulveren Skûtsje uitgereikt.

 CdK John Jorritsma en zijn vrouw Georgette proosten met Douwe Jzn. Visser op zijn behaalde kampioenschap

CdK John Jorritsma en zijn vrouw Georgette proosten met Douwe Jzn. Visser op zijn behaalde kampioenschap

 Bert Roman, directievoorzitter Rabobank Sneek-ZuidWestFriesland, overhandigt Douwe Jzn. Visser het Sulveren Skûtsje

Bert Roman, directievoorzitter Rabobank Sneek-ZuidWestFriesland, overhandigt het Sulveren Skûtsje

 

Foto's: Martin de Jong

 

Wedstrijduitslag

  Schipper Plaats   Pt. Extra Pt.
1 Douwe Azn. Visser Grou 0.9 0
2 Dirk Jan Reijenga Joure 2 0
3 Douwe Jzn. Visser Sneek 3 0
4 Albert Jzn. Visser Lemmer 4 0
5 Gerhard Pietersma Earnewâld 5 0
6 Pieter Ezn. Meeter Akkrum 6 0
7 Johannes Hzn. Meeter Langweer 7 0
8 Auke de Groot Stavoren 8 0
9 Teake Klaas van der Meulen Woudsend 9 0
10 Jeroen Pietersma Drachten 10 0
11 Berend Mink Drachten 11 0
12 Alco Reijenga Heerenveen 12 0
13 Siete Ezn. Meeter Leeuwarden 13 0
14 Lodewijk Hzn. Meeter Huizum 14 0

Overige wedstrijdverslagen

Deel deze pagina

Hoofdsponsor
Co-sponsoren
Mediapartner
Rondvaarten
Piet Paulusma