Sintrale Kommisje Skûtsjesilen
  • Frysk
  • Deutsch
  • English
  • Français
Zoeken
  • Skûtsje
    Journaal 2022
  • SKS jubileumboek
    Bestel nu!
 
 
Klassement 2022
1)Lemster Skûtsje...21
2)Doarp Grou - Grou26.7
3)Gerben van...33.9
4)De Jonge Jan -...34.7
5)De Sneker Pan -...39
Bekijk hele klassement

Grou wint spektakel bij Woudsend

Woudsend | 27 juli – Onze weerman Piet Paulusma voorspelde het vanochtend al: ‘Het wordt wel spektakel bij Woudsend. Regenjas aan en paraplu mee.’ Dat had alles te maken met die stevige windkracht 5 die constant over de Hegemer Mar waaide en de fikse buien die zelfs nog extra wind met zich meebrachten. Het Grouster skûtsje zeilde van start tot finish op kop en behaalde haar tweede overwinning van dit kampioenschap.

Grou van start tot finish op kop

Grou van start tot finish op kop

De skûtsjes gingen in een dikke bui van start

De skûtsjes gingen in een dikke bui van start

Alle skûtsjes kozen vandaag voor een reef in het tuig en ook de rabanden werden extra strak op de mast gezet. It Doarp Huzum kwam al in het eerste kruisrak binnen een minuut ‘op één oor te liggen’ en verliet de wedstrijd. De overige dertien skûtsjes zeilden in een dikke bui het lange kruisrak richting de bovenste boei. Langweer en Earnewâld waren onderin gestart en maakten een lange bakboordslag langs de Indyk. Grou, Súdwesthoek en d’Halve Maen kozen voor een start bovenin bij het startschip en nu moest bij de boventon blijken wat de beste slag was. Vanuit de stuurboordkant konden Grou én Langweer uiteindelijk nog vóór de skûtsjes die over bakboord lagen om de ton. Earnewâld, ook vanuit de stuurboordkant, had wat minder geluk en kon pas als achtste de boei ronden. 

De Sneker 'uitkijk' ziet de nummers 1, 2 en 3 de boei ronden

De Sneker 'uitkijk' ziet de nummers 1, 2 en 3 de boei ronden

Ook Lemmer en Leeuwarden met reef

Ook Lemmer en Leeuwarden met reef

Aan het begin van het tweede kruisrak maakte koploper Grou een korte stuurboordslag richting de vaargeul en vervolgens een lange bakboordslag op weg naar de bovenste ton. Langweer, Woudsend en Sneek volgden deze route, maar Joure, Heerenveen en Earnewâld gingen direct na de onderste ton overstag in de hoop naar voren te kunnen komen. Maar dit bleek niet het geval. Joure verspeelde de vijfde plaats aan Drachten en klassementsleider Earnewâld zakte zelfs vier plekken terug naar de twaalfde positie.

Ook de bemanning van Earnewâld doet haar uiterste best om naar voren te komen

Ook de bemanning van Earnewâld doet haar uiterste best om naar voren te komen

Voorin vergrootte koploper Douwe Azn. Visser (Grou) zijn voorsprong op Johannes Hzn. Meeter (Langweer). Ondanks dat in de volgende rakken niet veel positiewisselingen plaatsvonden, bleef het een prachtig spektakel om te zien. Skûtsjes die scheef in het water lagen. Schippers en bemanningen die hun uiterste best deden om toch een plekje naar voren te komen. Teake Klaas van der Meulen (Woudsend) zeilde fantastisch goed op zijn thuiswater en kwam steeds dichterbij Langweer. Ook Joure had een goede slag gemaakt en lag inmiddels vierde, vlak voor de Sneker Pan.

Woudsend zeilt fantastisch op thuiswater

Woudsend zeilt fantastisch op thuiswater

Joure strijdt voor de vierde plaats

Joure strijdt voor de vierde plaats

Nadat twee volle routes gezeild waren, kwam de afkortvlag op het startschip De Zevenwolden en dus…finish! De Grousters behaalden onbedreigd de dagwinst. Daarachter leek het nog even spannend tussen Langweer en Woudsend, maar de Langwarders kregen de wind ruim in de zeilen en finishten als tweede vóór het Woudsender skûtsje. Joure eindigde als vierde en daarachter streden Sneek en Akkrum om plek vijf. Tenminste zo leek het, want Drachten schoof er nog net tussen en zo eindigden Jeroen Pietersma verdienstelijk als vijfde. Earnewâld verspeelde met een twaalfde plaats de koppositie in het klassement, die werd overgenomen door Langweer.

Langweer neemt dankzij de tweede plaats de koppositie in het Klassement

Langweer neemt dankzij de tweede plaats de koppositie in het Klassement

Foto's: Martin de Jong

Wedstrijduitslag

  Schipper Plaats   Pt. Extra Pt.
1 Douwe Azn. Visser Grou 0.9 0
2 Johannes Hzn. Meeter Langweer 2 0
3 Teake Klaas van der Meulen Woudsend 3 0
4 Dirk Jan Reijenga Joure 4 0
5 Jeroen Pietersma Drachten 5 0
6 Douwe Jzn. Visser Sneek 6 0
7 Pieter Ezn. Meeter Akkrum 7 0
8 Albert Jzn. Visser Lemmer 8 0
9 Alco Reijenga Heerenveen 9 0
10 Siete Ezn. Meeter Leeuwarden 10 0
11 Auke de Groot Stavoren 11 0
12 Gerhard Pietersma Earnewâld 12 0
13 Berend Mink Drachten 13 0
14 Lodewijk Hzn. Meeter Huizum 14 0

Overige wedstrijdverslagen

Deel deze pagina

Hoofdsponsor
Co-sponsoren
Mediapartner
Rondvaarten