Sintrale Kommisje Skûtsjesilen
 • Frysk
 • Deutsch
 • English
 • Français
Zoeken
 • Nieuw
  SKS vaarroute
 • Skûtsje
  Journaal 2021
 • SKS jubileumboek
  Bestel nu!
 

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk een SKS kampioenschap te organiseren. Wij hopen iedereen weer in 2022 op en rond het water te ontmoeten. Klik hier voor meer informatie.

 
Wedstrijdverslagen

Er zijn nog geen wedstrijdverslagen.

Klassement 2019
1)Doarp Grou - Grou36.7
2)Gerben van...38.8
3)Lemster Skûtsje...43.7
4)Eildert Sietez...45.8
5)It Doarp Huzum...52
Bekijk hele klassement

Grou zegeviert op eigen water

GROU | 18 juli 2015 - Voelbare spanning bij het begin van het SKS kampioenschap 2015. De skûtsjes lagen gretig voor de start en dat resulteerde in een algehele valse start. Een matig tot vrij krachtige wind, 4-5 Bft, zorgde voor prachtige kruisrakken en spannende wisselingen van posities op de Wide en Peanster Ie. Het publiek genoot. Regerend SKS kampioen Grou bleek oppermachtig en pakte de eerste dagoverwinning.

Traditionele sleep naar het wedstrijdwater

Traditionele sleep naar het wedstrijdwater

De tweede start van de middag verliep goed. Onder ideale omstandigheden zeilden de skûtsjes het eerste kruisrak op weg naar de bovenste boei. Daar nam Woudsend de leiding vóór Langweer en Grou. Earnewâld bleek problemen met de gaffel te hebben en zakte in dit eerste kruisrak naar de voorlaatste plaats. Later zeilden de Earnewâldsters weer naar de middenmoot. De veertien skûtsjes bleven in het begin nog dicht bij elkaar en leverden continue strijd met elkaar. Ook door de Tynje op weg naar de boei bij het starteiland op de Pikmar. Het publiek genoot zichtbaar van deze spectaculaire beelden.

Woudsend gevolgd door Langweer op kop van de skûtsjevloot

Woudsend gevolgd door Langweer op kop van de skûtsjevloot

Volop actie aan boord van de Twee Gebroeders (Langweer)

Volop actie aan boord van de Twee Gebroeders (Langweer)

Na een tweede maal door de Tynje zeilden de skûtsjes voor de wind naar de ton onderin de Wide Ie. Daarna volgde opnieuw een prachtig kruisrak naar de bovenboei. Woudsend, Langweer en Grou leverden een prachtige strijd met elkaar om die eerste plaats. Een luid gejuich klonk over het water toen Grou met een ‘opschietertje’ de koppositie wist te pakken. Langweer volgde als tweede net vóór Woudsend. De Súdwesthoek ging als vierde richting de Tynje en vervolgens was er een gaatje van een minuut met de nummer vijf Joure.

Heerenveen herstelde zich fantastisch na eerdere tegenslag met een gescheurde fok, die verwisseld moest worden, en stoof in het kruisrak naar voren van plek 14 naar 7. Het was duidelijk  dat de skûtsjes die de wal hielden meer wind kregen dan degenen die midden op de Wide Ie zeilden. Terwijl de laatste skûtsjes de Tynje uitkwamen richting de Pikmar zeilde koploper Grou de Tynje alweer in.

Dirk Jan Reijenga (Joure) sloeg zijn slag in het laatste kruisrak

Dirk Jan Reijenga (Joure) sloeg zijn slag in het laatste kruisrak

De Sneker Pan in de achtervolging

De Sneker Pan in de achtervolging

De Grousters konden vrij zeilen en vergrootten hun voorsprong op de achtervolgers. Het wedstrijdveld schoof steeds verder uit elkaar. In de derde route kwam Joure wel weer dichter bij Woudsend en in het laatste kruisrak sloeg Dirk Jan Reijenga zijn slag. Hier wist hij Langweer, Súdwedsthoek én Woudsend te passeren en kon hij als tweede richting de finish. Bij het ingaan van de laatste route bleek Sneek averij te hebben. Daardoor zakte de kampioenskandidaat naar de laatste plaats. Grou finishte onbedreigd op de eerste plaats, Joure volgde als tweede en Langweer als derde.

Earnewâld en Heerenveen passeerden de finishlijn met een protestvlag en moesten zich derhalve na de wedstrijd melden bij de protestcommissie. Heerenveen had een protest tegen Earnewâld in verband met het geven van ‘ruimte voor de wal’. Dit protest werd toegekend, waardoor Earnewâld 14 punten kreeg. Het protest van Earnewâld tegen Heerenveen werd afgewezen. 

DE VEENHOOP-STARTVOLGORDE

Op maandag 20 juli zeilen de skûtsjes bij De Veenhoop. Er wordt gestart vanaf de wal.

Startvolgorde: 1. Stavoren, 2. Lemmer, 3. Huizum, 4. Akkrum, 5. Joure, 6. Heerenveen, 7. Grou, 8. Sneek, 9. Woudsend, 10. Drachten, 11. Earnewâld, 12. D’Halve Maen, 13. Leeuwarden, 14. Langweer.

Foto's: Martin de Jong

Wedstrijduitslag

  Schipper Plaats   Pt. Extra Pt.
1 Douwe Azn. Visser Grou 0.9 0
2 Dirk Jan Reijenga Joure 2 0
3 Johannes Hzn. Meeter Langweer 3 0
4 Teake Klaas van der Meulen Woudsend 4 0
5 Pieter Ezn. Meeter Akkrum 5 0
6 Auke de Groot Stavoren 6 0
7 Albert Jzn. Visser Lemmer 7 0
8 Alco Reijenga Heerenveen 8 0
9 Jeroen Pietersma Drachten 9 0
10 Siete Ezn. Meeter Leeuwarden 10 0
11 Berend Mink Drachten 11 0
12 Lodewijk Hzn. Meeter Huizum 12 0
13 Douwe Jzn. Visser Sneek 13 0
14 Gerhard Pietersma Earnewâld 14 0

Overige wedstrijdverslagen

Deel deze pagina

Hoofdsponsor
Co-sponsoren
Mediapartner
Rondvaarten
Piet Paulusma