Sintrale Kommisje Skûtsjesilen
  • Frysk
  • Deutsch
  • English
  • Français
Zoeken
  • Skûtsje
    Journaal 2022
  • SKS jubileumboek
    Bestel nu!
 
 
Klassement 2022
1)Lemster Skûtsje...21
2)Doarp Grou - Grou26.7
3)Gerben van...33.9
4)De Jonge Jan -...34.7
5)De Sneker Pan -...39
Bekijk hele klassement

Joure winnaar op De Fluezen bij Elahuizen

Elahuizen | 24 juli 2015 – Er stond op De Fluezen bij Elahuizen minder wind dan de voorgaande dagen. Desondanks werd door schippers en bemanningen weer gestreden voor elk plekje. Dirk Jan Reijenga (Joure) werd de vijfde dagwinnaar van dit SKS kampioenschap, terwijl we nog maar zes wedstrijden gezeild hebben.

Veel toeschouwers op de wal

Veel toeschouwers op de wal

De wedstrijdcommissie hees na de klok van twee uur de gele vlag aan boord van het startschip en dat betekende uitstel van de startprocedure. Op dat moment stond er namelijk geen stabiele wind voor een eerlijke start. Na het verleggen van de startlijn konden de skûtsjes om 14.40 uur los. Drachten en Huizum hadden allebei een valse start en moesten terug om opnieuw te starten. 

Er lag een lang kruisrak naar de bovenste boei en het wedstrijdveld verspreidde zich breed over De Fluezen. Klassementsleider Earnewâld zette koers richting de vaargeul en dat bleek geen verkeerde keuze, want Gerhard Pietersma rondde als eerste de bovenboei. Verrassend was de nummer twee, want dat bleek Lodewijk Hzn. Meeter (Huizum) die na zijn valse start een fantastische slag had gemaakt. Joure kwam vanuit het midden van het meer en kon net achter Lemmer met een ‘opschietertje’ als vierde rond de ton.

In het voordewindse rak was het zoeken naar de vlaagjes en ervoor zorgen dat een achteropkomend skûtsje niet de wind uit je zeilen hield. Lemmer gijpte eerder dan Earnewâld en kon de eerste plaats overnemen. Ook Joure, Langweer en d’Halve Maen passeerden het Earnewâldster skûtsje dat terugzakte naar de vijfde plaats. Het was een drukte van jewelste bij het ronden van de onderste ton, waar de skûtsjes soms wel met z’n vieren op een rij op af kwamen.

Lemmer kon de eerste plaats overnemen van Earnewâld (links)

Lemmer kon de eerste plaats overnemen van Earnewâld (links)

Lemmer en Joure namen gedurende het verloop van de wedstrijd afstand van de nummer drie, Langweer. Voor de wind bleven de twee koplopers dicht bij elkaar en ook na het ronden van de bovenste boei volgden zij dezelfde koers langs de vele toeschouwers op de wal. Op weg naar de onderton maakte Albert Jzn. Visser een kapitale fout door te vroeg overstag te gaan. Hij dacht dat hij in één keer de boei zou kunnen halen, maar dat bleek niet het geval. Hij moest een extra slag maken en daarvan profiteerden de Jousters die juist wel een langere stuurboordslag langs de walkant maakten. 

De nummers één, twee en drie voor de wind

De nummers één, twee en drie voor de wind

Het Jouster skûtsje Oeral Thús gaf eenmaal op kop die eerste plaats niet meer uit handen. Na twee volle routes werd vlak voor het publiek op de wal de finish erin gelegd. Joure pakte de overwinning vóór Lemmer dat een ruime voorsprong behield op Johannes Hzn. Meeter van Langweer. Daarachter werd het nog flink spannend, want elk puntje is belangrijk in een kampioenschap. Earnewâld ging het laatste rak d’Halve Maen nog voorbij en eindigde als vierde.

Huizum had naast een valse start helaas ook een 'valse' finish

Huizum had naast een valse start helaas ook een 'valse' finish

Berend Mink (d’Halve Maen) streed tot op de finish met Pieter Ezn. Meeter (Akkrum). Slechts twee seconden bleek uiteindelijk de voorsprong van Mink. Na de valse start hadden de Huzumers vandaag ook een valse finish. Het Huzumer skûtsje paste niet tussen d’Halve Maen en de finishboei en dus zeilde het er prompt overheen. Dat betekende draaien en opnieuw finishen en dat kostte Lodewijk Hzn. Meeter maar liefst vijf plaatsen. Drachten, ook vals gestart, passeerde als laatste de finishlijn. 

Tevredenheid bij Dirk Jan Reijenga (Joure)

Tevredenheid bij Dirk Jan Reijenga (Joure)

Mededeling over de wedstrijd van morgen bij Stavoren:

Het SKS bestuur heeft de wedstrijdcommissie van Stavoren, Zeilvereniging IJsselmeer, de bevoegdheid gegeven om de wedstrijd van morgen eerder te laten beginnen. Zoals het nu lijkt zal de commissie hier ook gebruik van gaan maken. Morgenochtend om 08.00 uur komt iedereen weer bij elkaar, waarna om 08.30 uur de rûtesprekking volgt. Pas dan valt het besluit over een eventueel vervroegde starttijd en/of doorgaan van de wedstrijd. 

Foto's: Martin de Jong

Wedstrijduitslag

  Schipper Plaats   Pt. Extra Pt.
1 Dirk Jan Reijenga Joure 0.9 0
2 Albert Jzn. Visser Lemmer 2 0
3 Johannes Hzn. Meeter Langweer 3 0
4 Gerhard Pietersma Earnewâld 4 0
5 Berend Mink Drachten 5 0
6 Pieter Ezn. Meeter Akkrum 6 0
7 Alco Reijenga Heerenveen 7 0
8 Teake Klaas van der Meulen Woudsend 8 0
9 Douwe Jzn. Visser Sneek 9 0
10 Auke de Groot Stavoren 10 0
11 Douwe Azn. Visser Grou 11 0
12 Lodewijk Hzn. Meeter Huizum 12 0
13 Siete Ezn. Meeter Leeuwarden 13 0
14 Jeroen Pietersma Drachten 14 0

Overige wedstrijdverslagen

Deel deze pagina

Hoofdsponsor
Co-sponsoren
Mediapartner
Rondvaarten