Sintrale Kommisje Skûtsjesilen
  • Frysk
  • Deutsch
  • English
  • Français
Zoeken
  • Skûtsje
    Journaal 2022
  • SKS jubileumboek
    Bestel nu!
 
 
Klassement 2022
1)Lemster Skûtsje...32.9
2)Doarp Grou - Grou39.7
3)De Jonge Jan -...45.6
4)Gerben van...49.8
5)Rienk Ulbesz -...62
Bekijk hele klassement

Schitterende strijd op het IJsselmeer

Het was weer smullen voor het publiek dat in groten getale naar Stavoren was gekomen voor de zevende wedstrijd van het SKS kampioenschap. Er lag een prachtige zandloperroute op het IJsselmeer en de skûtsjes zeilden soms vlak langs de toeschouwers. Jeroen Pietersma, debuterend schipper op het Drachtster skûtsje, stuurde als eerste over de finishlijn en ging vervolgens volledig ‘ut ‘e skroeven’ van blijdschap.

Het zijn altijd spannende momenten voor de start, wanneer de skûtsjes zoeken naar de gewenste positie. De draaiende wind, noordoost naar noord, maakte het nog lastiger voor de schippers om de juiste keuze te maken. It Doarp Huzum lag onderin de startlijn en passeerde deze net te vroeg. Dat betekende een valse start en dus opnieuw beginnen voor de Huzumers.

Ook Sneek en Akkrum kozen voor een start onderin, waarbij zij een lange bakboordslag maakten. Sneek maakte deze slag niet af en ging overstag. Akkrum zeilde wel door en juist op dat moment draaide de wind. Dat pakte niet goed uit voor klassementsleider Pieter Meeter. Hij rondde de eerste bovenboei als elfde. “En als je eenmaal achterin zit, kom je niet zomaar naar voren,” klonk Pieter teleurgesteld, nadat hij zelfs als voorlaatste gefinisht was.

Eenmaal in het achterveld kwam Akkrum niet meer naar voren

Eenmaal in het achterveld kwam Akkrum niet meer naar voren

Drachten en Leeuwarden maakten vanuit de start een stuurboordslag en dat bleek een goede keuze. Over bakboord kwamen zij als eersten bij de ‘oranje boei met gele kop’, gevolgd door Sneek en Joure. Dat het een risico is om over stuurboord op de ton af te zeilen bleek toen Lemmer met snelheid kwam aanzeilen. Grou, Súdwedsthoek en Woudsend lagen over bakboord en hadden dus voorrang. Even leek er een gaatje te zijn, maar Albert Visser (Lemmer) durfde het niet aan en moest achter de bakboordskûtsjes als achtste aansluiten.

Verrassend bleek dat de Huizumers, na hun valse start, knap aansluiting hadden gevonden in de middenmoot. De wind flauwde zo nu en dan wat af en de skûtsjes in het achterveld leken daar meer last van te hebben dan die voorin. In het tweede kruisrak van de eerste route kregen de Grousters een mooie wind waardoor ze opklommen naar de derde plaats. De ene Pietersma, Jeroen van Drachten, lag op dat moment op kop, terwijl de andere Pietersma, Gerhard van Earnewâld, als laatste de tweede bovenwindse ton rondde.

Lodewijk Hzn. Meeter (Huizum) finishte na een valse start als zevende

Lodewijk Hzn. Meeter (Huizum) finishte na een valse start als zevende 

Maar in de tweede route vocht het Earnewâldster skûtsje zich ten koste van Langweer, Heerenveen en Akkrum weer naar voren. Vanaf de dijk zag het publiek dat Drachten in het eerste kruisrak van die tweede route achter Joure langs zeilde. Dat dit een vertekend beeld was, bleek bij de boei. De afstand tussen de koploper en de achtervolgers Joure en Grou bleef nagenoeg gelijk. 

Toch nam Dirk Jan Reijenga (Joure) geen genoegen met de tweede plaats en hij zette bij het ingaan van de derde route de aanval in. Jeroen Pietersma had het in de smiezen en draaide mee met de Jousters. Daardoor kreeg de Oeral Thús minder wind in de zeilen en kon Dirk Jan de ton niet in één keer aanzeilen. Ook Grou moest net als Joure een paar slagjes extra maken en dat kostte extra tijd. 

Joure en Grou streden om de tweede plaats

Joure en Grou streden om de tweede plaats

Het veld bleek inmiddels flink uit elkaar te liggen. Op het moment dat het voorste skûtsje de onderton had gerond, moesten de laatste vijf skûtsjes nog om de boventon. Auke de Groot (Súdwesthoek) probeerde op zijn thuiswater nog een plaats naar voren te komen door met een bakboordslag op de onderwindseboei af te zeilen. Huizum had het zeil over stuurboord, maar kon net vóór blijven.

Na twee uur zeilen ging Drachten onbedreigd op de finish af. Tranen vloeiden aan boord van het skûtsje, want de vreugde van de overwinning was enorm groot. Joure verspeelde op de finishlijn de tweede plaats aan Grou en Huizum zag in het zicht van de finish de Súdwesthoek toch nog voorbij schuiven. Op de laatste plaats, een kwartier na Drachten, finishte Heerenveen.

Aangemoedigd door het publiek zeilde Drachten onbedreigd naar de finish

Aangemoedigd door het publiek zeilde Drachten onbedreigd naar de finish

Zondag heeft iedereen een rustdag en kan de eerste week worden nabesproken. Maandag zeilen de skûtsjes bij Woudsend.

 

Foto's: Martin de Jong

Wedstrijduitslag

  Schipper Plaats   Pt. Extra Pt.
1 Jeroen Pietersma Drachten 0.9 0
2 Douwe Azn Visser Grou 2 0
3 Dirk Jan Reijenga Joure 3 0
4 Siete Ezn. Meeter Leeuwarden 4 0
5 Douwe Visser Jzn. Sneek 5 0
6 Auke de Groot Stavoren 6 0
7 Lodewijk Hzn Meeter Huizum 7 0
8 Albert Visser Lemmer 8 0
9 Teake Klaas van der Meulen Woudsend 9 0
10 Berend Mink Drachten 10 0
11 Gerhard Pietersma Earnewâld 11 0
12 Johannes Meeter Langweer 12 0
13 Pieter Eldertszn. Meeter Akkrum 13 0
14 Alco Reijenga Heerenveen 14 0

Overige wedstrijdverslagen

Deel deze pagina

Hoofdsponsor
Co-sponsoren
Mediapartner
Rondvaarten