Sintrale Kommisje Skûtsjesilen
  • Frysk
  • Deutsch
  • English
  • Français
Zoeken
  • Skûtsje
    Journaal 2022
  • SKS jubileumboek
    Bestel nu!
 
 
Klassement 2022
1)Lemster Skûtsje...21
2)Doarp Grou - Grou26.7
3)Gerben van...33.9
4)De Jonge Jan -...34.7
5)De Sneker Pan -...39
Bekijk hele klassement

Sneek wint ‘bjusterbaarlike silerij’ bij Earnewâld

Volop zon én een stevige wind waren de ingrediënten voor een fantastische skûtsjewedstrijd bij Earnewâld. Een walstart in de Lange Sleatten, chaos bij de eerste bovenste boei, averij voor Akkrum, een aangepaste route langs het publiek bij hotel Princenhof, skûtsjes op één oor, een verdiende overwinning voor De Sneker Pan en vooral feest in Earnewâld!

Gerhard Pietersma (Earnewâld) spreekt voor de start zijn bemanning toe

Gerhard Pietersma (Earnewâld) sprak voor de start zijn bemanning toe

Sneek aan kop van de skûtsjevloot

Sneek aan kop van de skûtsjevloot

De wedstrijd bij Earnewâld was de laatste op het smalle water en werd gezeild onder ideale omstandigheden. De lierenmannen waren net als gisteren bij De Veenhoop gretig om de zeilen zo snel mogelijk na het startsein omhoog te draaien. Earnewâld liet nogmaals zien dat ze hier flink op getraind hadden en wist vanuit die start ten koste van Drachten meteen een plekje naar voren te schuiven.

Sneek mocht vertrekken vanaf startnummer één en hield de hele skûtsjevloot achter zich. Schipper Berend Mink (d’Halve Maen) klom op naar de derde plek achter Lemmer, dat vanaf nummer twee gestart was. Dit drietal zeilde halfwinds over de Sânemar richting de Folkertsleat. Na een gijp aan het begin van de Folkertsleat vervolgden zij voor de wind hun route naar de eerste hoge ton.

Daarachter kwamen de skûtsjes boord aan boord op de smalle Folkertsleat af en tijdens het gijpen zwaaide de giek van Heerenveen vervaarlijk over het achterdek van Leeuwarden. Dit alles zonder gevolgen. De echte chaos ontstond pas aan het eind van de Folkertsleat waar de skûtsjes bijna tegelijk de ton wilden ronden en probeerden om uit die drukte weg te komen. Nadat Akkrum als achtste om de boei ging, dacht Siete Meeter (Leeuwarden) een gaatje te zien waarin hij wilde draaien. Maar er bleek helemaal geen ruimte en dus klapte het Ljouwerter skûtsje bovenop het helmhout van broer Pieter van Akkrum. 

Akkrum verliet met een kapot helmhout de wedstrijd

Akkrum verliet met een kapot helmhout de wedstrijd 

Stuurloos dreef Akkrum in het wedstrijdwater en de achteropkomende skûtsjes deden hun best om het skûtsje te ontwijken. Akkrum verliet de wedstrijd met averij en Siete Meeter hees de groene vlag, daarmee accepteerde hij het protest van zijn broer. Ondertussen was Sneek alweer op weg naar de Lange Sleatten gevolgd door Lemmer en d’Halve Maen. Gerhard Pietersma en zijn bemanning voelden zich sterk op eigen water en zochten de aansluiting met de voorste drie skûtsjes.

Sneek kon de Folkertsleat, met uitzondering van de laatste route, telkens in één slag bezeilen. Eenmaal op de Sânemar zeilde Douwe Jzn. Visser vervolgens zo lang mogelijk door om ook hier één lange slag naar de Lange Sleatten te kunnen maken. Daardoor vergrootte De Sneker Pan haar voorsprong. Rond drie uur draaide de wind van NO naar NNO en besloot de commissie de route aan te passen en werd er ook door Sydsdjip en de Ulekrite gezeild.

Het talrijke publiek op de wal zag d'Halve Maen in achtervolging op Earnewâld en Lemmer

Het talrijke publiek op de wal zag d'Halve Maen in achtervolging op Earnewâld en Lemmer

De luwte van de bomen zorgde ervoor dat bij enkele skûtsjes de wind uit de zeilen werd genomen, terwijl anderen juist weer een vlaagje wisten te vinden. Vanaf de laatste startplaats deed Grou goede zaken en meldde zich in de middenmoot waar het pittige duels met Joure uitvocht. Uiteindelijk finishte de winnaar van gisteren als zesde. De windvlagen over de Sânemar zorgden ervoor dat het aan boord van de skûtsjes soms ‘houwen en keren’ was.

It Doarp Huzum krijgt een flinke windvlaag in de zeilen

It Doarp Huzum kreeg een flinke windvlaag in de zeilen

De laatste route bracht weinig wisseling in de vloot, maar het finishen op nummer zou de volgorde toch nog wat opschudden. Sneek finishte verdiend als eerste. Earnewâld hoefde minder ver de Lange Sleatten in te zeilen en pakte daarmee de tweede plaats vóór de Lemsters. Woudsend en Súdwesthoek passeerden als laatsten de finishlijn. Morgen zeilen de skûtsjes op de ruime Snitser Mar bij Terherne en ook dan is er zon én wind voorspelt.

Vreugde aan boord bij winnaar De Sneker Pan...

Vreugde aan boord bij winnaar De Sneker Pan...

...en ook de Lemsters waren blij met hun derde plaats

 ...en ook de Lemsters waren blij met hun derde plaats

Drachten zeilde lange tijd met de rode protestvlag in het want, maar heeft deze voor de finish verwijderd. Ondanks de groene vlag van Leeuwarden heeft Akkrum het protest doorgezet en dit is toegekend. Daardoor krijgt Leeuwarden 14 punten en Akkrum het gemiddelde aantal punten over alle wedstrijden.

 

Foto's: Martin de Jong

Wedstrijduitslag

  Schipper Plaats   Pt. Extra Pt.
1 Douwe Visser Jzn. Sneek 0.9 0
2 Gerhard Pietersma Earnewâld 2 0
3 Albert Visser Lemmer 3 0
4 Berend Mink Drachten 4 0
5 Jeroen Pietersma Drachten 5 0
6 Douwe Azn Visser Grou 6 0
7 Dirk Jan Reijenga Joure 7 0
8 Pieter Eldertszn. Meeter Akkrum 7.3 0
9 Lodewijk Hzn Meeter Huizum 8 0
10 Alco Reijenga Heerenveen 9 0
11 Johannes Meeter Langweer 10 0
12 Teake Klaas van der Meulen Woudsend 11 0
13 Auke de Groot Stavoren 12 0
14 Siete Ezn. Meeter Leeuwarden 14 0

Overige wedstrijdverslagen

Deel deze pagina

Hoofdsponsor
Co-sponsoren
Mediapartner
Rondvaarten