1) Doarp Grou - Grou 36.7
3) Lemster Skûtsje... 43.7
4) Eildert Sietez... 45.8
5) It Doarp Huzum... 52

Droomstart van Jitze Mink (Halve Maen)

Lemmer gaat na de boei overstag om te proberen via een eigen slag voor de Halve Maen (links) te komen. Heerenveen (3) is buiten beeld, maar Sneek en de volgers naderen.

Jitze Mink (op het achterdek van het Halve Maen skûtsje tweede van links, wordt gefeliciteerd. Berend Mink bekijkt hoe men uit de melee van bootjes kan komen. Op de toren applaudiseert burgemeester Schadd voor de winnaar.

En dan nog even dit.........

Skûtsjesilen in de Tour de France Weblog Tour Algemeen Dagblad

Skûtsjesilen is pas een eerlijke sport

Door RENZE LOLKEMA

**Ik heb sinds enkele weken een nieuwe chef en ik vind dat hij nu al een kostbare inschattingsfout heeft gemaakt. Vandaag is namelijk het skûtsjesilen begonnen en ik had het meer dan logisch gevonden als hij me had gevraagd de boel de boel te laten in de Tour de France en het werkterrein te verplaatsen naar de Friese meren.

Skûtsjesilen is tenminste eerlijke sport, vergeleken met wielrennen. Nog nooit een dopinggeval gehad (oké, er is ook nog nooit een dopingcontrole uitgevoerd, maar het zou jammer zijn om daar nu de nadruk op te leggen). Veertien stoere schippers op prachtige schuiten vormen het peloton die twee weken aaneen hopen op voldoende wind in hun enorme zeilen. Dat mijn chef er nou niet opkomt met deze schitterende sport dagelijks de sportpagina’s te vullen.

Want vlak voordat we gisteravond, vrijdag dus, onze stukken voor de krant hadden ingeleverd, kwam er een nieuwe dopingbeschuldiging richting Rasmussen naar buiten, een gedateerd verhaal uit 2002. De Deen zou een bevriende mountainbiker hebben gevraagd pakketten biopure, een alternatief voor Epo, voor hem mee te nemen uit de Verenigde Staten. Weer doping, weer in Tour de France.

Dat maak je in het skûtsjesilen niet mee. Daar overleggen schippers hoogstens onderling wie de berenburg meeneemt voor de bemanning. En wie de kratten bier inslaat voor na de wedstrijd. Mocht trouwens iemand denken dat drank doping is, die zit mis. Van alcohol ga je roekeloos varen. Of zie je een ander skûtsje dubbel. Of neem je een rak twee keer. Of hik je het Wilhelmus mee op de tonen van het Fries volkslied. Maar winnen? Uitgesloten.

Dat mijn chef als nieuwkomer nou niet een nieuw beleid wil maken. Dat hij mij hier zomaar laat zitten. Skûtsjesilen heeft het in zich net zo groots te worden als de Tour de France. De eerste etappe op het beroemde Pikmeer, de zwaarste op het IJsselmeer, de laatste op het Sneekermeer. Dat klinkt toch net zo nostalgisch en net zo boeiend als de slotsprint op de chique Champs-Elysées.

Gelukkig kan ik via internet de competitie goed volgen. Ben vanzelfsprekend benieuwd naar Joure. Mijn dorp zou eens moeten winnen, maar dat is nog nooit gebeurd. Voor dit jaar dachten we een winnende schipper te hebben gevonden, maar de altijd succesvolle Jitze Grondsma overleed in mei. Hebben wij weer. Van zijn vervanger, Dirk Jan Reijenga, heb ik nog nooit gehoord. Tenzij dat familie is van Jelle, ooit de kampioen op de tjalk van Lemmer. Hij is bij zijn debuut achtste geworden. Als dat maar niet de inleiding is tot weer een grijze zomer.

Afijn, mijn nieuwe chef komt uit de Achterhoek. Daar hebben ze geen meren, hoogstens plassen. Zeilen kunnen ze daar vast niet, daar dobberen ze. In rubberbootjes of zelfgemaakte vlotten. Of vissen ze vanaf een praam een vaart leeg. Of plassen ze een sloot tot de nok toe vol na een concert van Normaal. Watersport in de Achterhoek? Misschien dat een studentenclubje uit Doetinchem een keer een kanowedstrijdje organiseert. Maar ja, dan moet je ook nog op zoek naar deelnemers. Achterhoekers leven ongetwijfeld met de gedachte dat je in water kunt verdrinken. In bier trouwens ook, maar daar hoor je ze nooit over.

Het is te hopen dat mijn nieuwe chef dit jaar een zeilvakantie op de Friese meren boekt. Pas dan weet hij wat het AD de komende weken mist.

Wedstrijduitslag

Schipper Plaats   Pt. Extra Pt.
1 Jitze Mink Drachten 0.9 0
2 Ale Zwerver Lemmer 2 0