Historisch kampioenschap voor Joure

Sneek | 31 juli 2015 – De ontknoping tijdens de slotwedstrijd van dit SKS kampioenschap, die iedereen verwacht en gehoopt had, bleef helaas uit. Nog voor de klok van twee uur werd aan boord van startschip Zevenwolden de witte vlag gehesen. Uitstel voor onbepaalde tijd, maximaal tot 15.49 uur, maar zolang werd er niet gewacht. Even voor drie uur kwam het voor Joure verlossende besluit. De wedstrijd werd vanwege te weinig wind afgelast. Dirk Jan Reijenga en zijn bemanning zijn de SKS kampioenen van 2015.

Te weinig wind om de slotwedstrijd te kunnen zeilen

Iedereen aanwezig op de Snitser Mar voelde de spanning. Natuurlijk vanwege het minieme verschil in het klassement van slechts 0,2 punt tussen Joure en Langweer. Maar toch ook vanwege het uitblijven van de wind. Gaat het wel door vanmiddag? En als het doorgaat, is het dan wel wedstrijdwaardig? Piet Paulusma had vanochtend tijdens de rûtebesprekking al aangegeven dat de wind later op de middag zou afzwakken, van kracht 2 naar 1, en uit verschillende richtingen zou kunnen komen. De wedstrijdcommissie besloot na een uur wachten dat het helaas niet mogelijk was om te zeilen.

Ook aan boord van Langweer was het wachten op het besluit van de wedstrijdcommissie

Dat betekende dat voor het eerst in de historie van 70 jaar SKS skûtsjesilen het Jouster skûtsje kampioen is geworden. Na 2 dagoverwinningen, Elahuizen en de Inhaalwedstrijd bij Lemmer, 3x tweede, 2x vierde en 2x zevende plaatsen, eindigden de Jousters met slechts 0,2 punt voorsprong als eerste in het eindklassement. Toch kreeg de middag nog een prachtige apotheose op het water. De skûtsjes voeren namelijk in een lange sleep, met het winnende skûtsje de Oeral Thús voorop, een ereronde langs het publiek dat weer in grote getale naar de Snitser Mar en het Starteiland was gekomen. Massa’s schepen en bootjes sloten zich spontaan bij deze skûtsjevloot aan.

Skûtsje Oeral Thús voorop tijdens de ereronde langs het publiek

Johannes Hzn. Meeter van Langweer bleef de nummer twee van het klassement en dat was natuurlijk een fantastische prestatie met de oude vertrouwde ‘Griene’. Alleen op eigen water viel het resultaat met een dertiende plek wat tegen, maar alle overige wedstrijden finishten de Langweerders bij de eerste vier. Het enige dat daarbij nog ontbrak was een dagoverwinning. Douwe Azn. Visser (Grou) eindigde op de derde plaats. Hij behaalde bij Grou en Woudsend de winst en boekte daarnaast wisselende resultaten.

Het werd een SKS kampioenschap van uitersten. De wedstrijd bij Stavoren werd vanwege de verwachte zomerstorm afgelast. Gelukkig kon deze wedstrijd uiteindelijk op donderdagochtend, na afgelasting bij Woudsend, nog worden ingehaald. De woensdagwedstrijd bij Lemmer kon eveneens vanwege te harde wind niet doorgaan en vandaag bleef de wind juist weer compleet uit. Na negen gezeilde wedstrijden werd het eindklassement opgemaakt. De basis voor het Jouster kampioenschap werd gisteren in de Lemster baai gelegd. Tijdens die prachtige zeildag behaalden de Jousters een eerste én tweede plaats en namen daarmee precies op het juiste moment de koppositie in het klassement over.