1) Doarp Grou - Grou 36.7
3) Lemster Skûtsje... 43.7
4) Eildert Sietez... 45.8
5) It Doarp Huzum... 52

Stavoren afgelast vanwege wind en zeegang

Bekijk hier de Omrop Fryslân uitzending

Stavoren 28 juli 2007 - Dat het stevig zou waaien, dat wist de commissie Stavoren, maar de invloed van de zeegang op de skûtsjes, daar heeft men zich toch blijkbaar wat op verkeken. Binnen enkele minuten meldden zich drie schepen bij de mannen die onder leiding van Piet Blauw de wedstrijd op het Ijsselmeer bij Stavoren organiseerden. Halve Maen had een scheur onder in de mast en riep via een gele vlag hulp in, Grou vertrouwde het niet en ging naar de veilige haven terug en het eigen Súdwesthoekskûtsje had schade in het ijzerwerk voor het zwaard.

De wind haalde rond twee uur, terwijl de schepen al in de startprocedure zaten, aan tot windkracht 6. De deining bij de dijk "om 'e súd" tussen de Oude en de Nieuwe Haven was groot. Een verschil "op zee" tussen golftop en golfdal van anderhalve meter kwam regelmatig voor. Stavoren lag aan lager wal, de wind stond op de dijk, waardoor het complete IJsselmeer, vanaf Enkhuizen gezien tegen de dijk sloeg waar het publiek stond.

Die elementen deden de organisatie besluiten om de blauw-wit geblokte vlag drie minuten over twee te hijsen ten teken dat er niet gevaren zou worden. Aan boord van vele skûtsjes ging toen een zucht van verlichting, want het stampen was in de ruwe zee geen pretje. "As wy farre moatten hienen, dan hienen wy dat dien, mar dit wie ús doch wat better nei't sin," aldus een reactie.

Het buiswater slaat tegen de kop van het Jouster skûtsje

Het startschip met de afgelastingsvlag in het want stampt in zee.

Rollers met schhuimkoppen bestormen de pier.

Wedstrijduitslag

Schipper Plaats   Pt. Extra Pt.
1 Pieter Eldertszn. Meeter Bolsward 0 0
2 Auke de Groot Stavoren 0 0