Jeugdzeilweekend voor zeilen met platbodems

Alweer voor het vijfde jaar ondervinden en zien jongeren hoe leuk het is om in platbodems te zeilen. Maar ook hoe het vroeger ging om te wonen en te werken op en met het Fries Cultureel Erfgoed, SKÛTSJES. De vrachtschepen onder zeil van weleer waar nog steeds drie weken lang in de zomer kampioenswedstrijden mee gezeild worden. Daarom organiseert de stichting Foar de Neiteam i.s.m. de Commissie Van Schippers en Bemanningen in het weekeinde van 23 en 24 september in Earnewâld en op de Pikmar bij Grou wederom een zeilweekend voor jongeren van 8 tot en met 18 jaar. Deze stichting wil de skûtsjehistorie in ere houden in de breedste zin van het woord.

De stichting Foar de Neiteam, de SKS en IFKS hebben de handen in één geslagen om van dit weekend een succes te maken en de jeugd te enthousiasmeren meer interesse te krijgen in het zeilen op en in platbodems. En natuurlijk in het bijzonder van de skûtsjes, zodat de historie niet verloren gaat maar blijft leven! Het aantal deelnemers is in de afgelopen vijf jaar enorm gestegen. Zo zelfs dat er een limiet gesteld moest worden (50 kinderen). De organisatie is in handen van Eildert Kzn Meeter, bemanningslid op het SKS-skûtsje de ‘Súdwesthoek’ en Frits Jansen, bemanningslid op het SKS-skûtsje ‘it Doarp Huzum’.

Om alle jongeren een zo optimale en veilige dag te bezorgen is er een enthousiaste kern van zo’n twintig vrijwilligers opgestaan die zich inzetten voor dit zeilweekend. Bemanningsleden, schippers en betrokken uit de SKS en IFKS komen in actie om dit spektakel tot een succes te maken. De vrijwilligers staan klaar voor catering, zeilinstructie en wedstrijd(bege)leiding.

Het programma

Op vrijdag 23 september van 19:00 tot 21:30 uur leert een groep van zo’n vijftig enthousiaste jongeren in het Skûtsjemuseum in Earnewâld alles over de historie van skûtsjes en skûtsjesilen. Harm de Vlas en Age Veldboom nemen de jeugd mee in de wereld met een zeer rijke historie. Zij worden bijgestaan door de vele vrijwilligers van het Skûtsjemuseum.

Op zaterdag 24 september gaat de hele club met de ‘Vrouwe Nieske’ (volgschip van het Ljouwerter skûtsje) het water op voor het echte werk in twaalf GWS-schouwen en skûtsjes. De GWS-schouwen zijn allemaal particulier bezit en worden al vijf jaar belangeloos ter beschikking gesteld. De organisatie heeft gekozen voor zeilen in de GWS-schouw, omdat het een zeilboot is waar op een kleinschalige manier geleerd kan worden hoe te zeilen in een platbodem. Daarnaast zijn tevens de skûtsjes ‘it Lieuwke’ en de ‘Frysia’ belangeloos ter beschikking gesteld door Durk Bakker en Tom Scherjon voor de jeugd.

 

Foto: Martin de Jong