De Sneker Pan oppermachtig SKS kampioen 2012

Het duurde vanmiddag op de Snitser Mar nog geen uur voordat Douwe Jzn. Visser en zijn bemanning van De Sneker Pan orde op zaken hadden gesteld en de leiding namen in de SKS finalewedstrijd. Na een slechte start wisten de Snekers in één route de koppositie van het Jouster skûtsje over te nemen en daarmee bevestigden zij met maar liefst vijf ‘eentjes’ de terechte SKS kampioen 2012 te zijn.

SKS kampioenen 2012

Vreugde bij de kampioensbemanning van De Sneker Pan

Vóór de start gaf de kampioensschipper al aan dat hij optimaal wilde genieten van de wedstrijd. Zijn zevende kampioenstitel (1995, 1996, 2002, 2003, 2007, 2011 en 2012) was inmiddels al binnen en de finale op eigen water werd een prachtige ereronde. De wedstrijdcommissie besloot de start enige tijd uit te stellen. Zij wachtten op iets meer en een stabielere wind, zodat zij zowel de startlijn als de route optimaal uit konden zetten.

De Sneker Pan raakte achterop bij de start...

De Sneker Pan raakte achterop bij de start…

...maar binnen het uur namen zij de koppositie van Joure over

…maar binnen het uur namen zij de koppositie van Joure over

Achter Sneek was nog een felle strijd gaande om de 2e plaats. Met slechts 3 punten voorsprong op naaste concurrent Grou wisten de Bolswarders wat hen te doen stond. Al bij de startlijn was duidelijk dat Pieter Meeter (Bolsward) bij de Grousters in buurt wilden blijven. Maar na het startschot werd snel duidelijk dat Grou hele andere ideeën had. Douwe Azn. Visser (Grou) liet zich bij de eerste boventon voorin zien en rondde deze als 3e. Bolsward moest twee plaatsjes toegeven, maar verloor vervolgens in het voordewindse rak opnieuw twee plekken.

Terwijl Grou voorin de strijd met Joure aanging om de 2e plaats achter Sneek, kwam Bolsward niet uit de middenmoot. Met een 8e plaats verspeelde zij dan ook hun 2e positie in het klassement aan de Grousters. Net als in de Lemster baai waren Woudsend en Leeuwarden regelmatig in bakboord stuurboord situaties verwikkeld. Maar dit gebeurde allemaal in de achterhoede van het wedstrijdveld. Op enkele kleine verschuivingen in het midden van de vloot na zeilden de skûtsjes nagenoeg op dezelfde positie.

Grou klom naar de 2e plaats in het eindklassement

Grou klom naar de 2e plaats in het eindklassement

Sneker supporters juichen op de KWS Starttoren op het Starteiland

Sneker supporters juichen op de KWS Starttoren op het Starteiland

Rond de klok van vier uur werd de finishlijn uitgezet. Onder luid gejuich en getoeter kwam de dagwinnaar, maar bovenal SKS kampioen 2012, over de finish. ‘Onvoorstelbaar,’ was de reactie van Douwe Jzn. Visser bij Omrop Fryslân. ‘Na een mislukte start kwamen de vlaagjes mooi naar ons toe.’ Joure finishte als 2e en Grou werd 3e. Daarmee klom Douwe Azn. Visser naar de 2e plaats in het eindklassement voor Bolsward.

Dit SKS kampioenschap 2012 werd voor het eerst gezeild volgens de nieuwe zeilformule en dat resulteerde in dezelfde kampioen als in 2011. Wel was goed zichtbaar dat de skûtsjes steeds meer aan elkaar gewaagd waren. Er waren dit jaar geen afgelastingen. Hoewel de schippers regelmatig te maken kregen met schiftende wind stond er nooit teveel of te weinig wind. Emoties wisselden elkaar af. Wat te denken van het verdriet van adviseur Marije Faber van De Sneker Pan toen zij bij Terherne de wedstrijd met averij moesten verlaten. Of de vreugde van de Lemster bemanning na de dagwinst tijdens de tweede wedstrijd op eigen water, voor het oog van hun eigen toeschouwers.

Een spandoek voor Klaas & Sippy

Een spandoek voor Klaas & Sippy

Dit kampioenschap betekende ook het laatste jaar radioverslag van Klaas Jansma en Sippy Tigchelaar bij Omrop Fryslân. Na 35 jaar nemen zij afscheid. Schipper Ype van der Meulen was dit kampioenschap voor het laatst aan het helmhout van Woudsend te bewonderen. Natuurlijk had hij gehoopt op een beter resultaat, maar de sympathieke schipper moest uiteindelijk genoegen nemen met een 10e plaats.

Gedurende het SKS kampioenschap ook een prima sfeer op de persboten

Gedurende het SKS kampioenschap ook een prima sfeer op de persboten

Klik hier voor de uitslag als PDF-bestand.

 

Foto’s: Martin de Jong