Heerenveen machtig op de Snitser Mar bij Terherne

De vierde wedstrijd om het SKS kampioenschap werd gehouden op het ruime water; de Snitser Mar bij Terherne. Het weer was totaal anders dan de voorgaande dagen. Een buienlijn die met veel regen en mogelijk ook onweer van zuidoost tot noordwest over onze provincie trok, zorgde voor uitstel van de wedstrijd. Maar toen het eenmaal zover was, waren schipper en bemanning van Heerenveen niet meer te houden. Van start tot finish regeerden zij de wedstrijd. “Fantastisch”, klonk een enthousiaste Sytze Brouwer. “We hadden een mooie start onderin en dan is het genieten als je voor het hele veld langs kan. Machtig!”

Heerenveen gaat helemaal onderin (uiterst rechts) van start

Heerenveen gaat helemaal onderin (uiterst rechts) van start

In samenspraak met de Minwaarrie had de wedstrijdleiding dus besloten om later van start te gaan. Maar de diehard skûtsjefans waren op de pier bij Terherne gebleven, want zij verwachtten spektakel. En dat kwam er, want met windkracht 5, met uitschieters naar 6-7, was het weer flink werken aan boord van de skûtsjes. Om half vier klonk het 10-minutenschot en om 15.40 uur gingen de skûtsjes los. Heerenveen en Grou kozen voor een onderinse start en maakten een lange bakboordslag. Lemmer kwam wat achter andere skûtsjes te liggen en probeerde met een stuurboordslag de vrije wind te vinden.

Het blijft een prachtig gezicht hoe de skûtsjes in het kruisrak hun eigen koers kiezen. Maar hoe komt het dan bij de eerste bovenste boei? Daar wil iedereen natuurlijk als eerste aankomen. De slagen van Heerenveen pakten fantastisch uit, want vanuit de start namen zij de koppositie. Grou volgde als tweede en Huizum als derde. Door de andere koers van de Lemsters kwamen zij over bakboord op de boei af en daar moesten de skûtsjes over stuurboord natuurlijk rekening mee houden. Drachten en Akkrum deden dat volgens Albert Jzn. Visser te weinig en dus kwam er een rode vlag in het want bij Lemmer. Drachten erkende schuld en liet de groene vlag zien.

Adviseur Jens Jongsma ziet dat de voorsprong op Grou groter wordt

Adviseur Jens Jongsma ziet dat de voorsprong op Grou groter wordt

In het halfwindse rak naar de eerste onderton vergrootte Heerenveen de voorsprong op Grou naar een kleine minuut. Lemmer probeerde bij de onderste boei voor Leeuwarden te komen, maar Willem Uzn. Zwaga lag al zover voor dat Lemmer ruimte moest geven voor het ronden. Dit lukte niet en zo kwam Lemmer heel dicht op de ‘kont’ van het Ljouwerter skûtsje. Een protestsituatie waarin Lemmer eieren voor z’n geld koos en de boei opnieuw ging ronden. Dat betekende wel dat de klassementsleider op de laatste positie achter Woudsend en Langweer kwam te liggen.

Na één route zeilen bleef de top vijf ongewijzigd. Heerenveen nog altijd op kop, gevolgd door Grou, Huizum, Earnewâld en Joure. Rinus de Jong kon prima meekomen en behield tot op de finish de vijfde plaats. Grou probeerde van alles om de eerste positie aan te vallen. Oud-schipper Anne Tjerkstra werd langs de mast omhoog getakeld om de rakbanden strakker aan te trekken, maar het bracht de Grousters niet dichter bij Heerenveen. Earnewâld wist ten koste van Huizum nog wél een plaatsje naar voren te komen, en lag inmiddels derde. Lemmer had moeite om het achterveld te verlaten en moest vol in de strijd met Langweer, Woudsend en Súdwesthoek.

De afkortvlag kwam in het want van startkotter de Zevenwolden toen er twee routes gezeild waren. De finish was in zicht voor Sytze Brouwer en zijn bemanning van het Heerenveenster skûtsje de Gerben van Manen. Met een kleine minuut voorsprong op Grou pakten zij hun eerste overwinning van dit kampioenschap. Earnewâld eindigde als derde voor Huizum en Joure. Leeuwarden werd zesde en daarachter was nog een close finish tussen Sneek en Akkrum. Jappie Dzn. Visser hield Pieter Ezn. Meeter slechts een paar tellen achter zich.

Drachten, de winnaar van de wedstrijd bij Earnewâld, finishte als tiende met de groene vlag, gevolgd door Lemmer met de protestvlag. De jury moest zich na afloop opnieuw buigen over een protestsituatie. 

 

Uit de protestkamer: De jury heeft besloten om op dit moment nog geen uitspraak te doen. Morgenochtend wordt de behandeling van het protest voortgezet.

De wedstrijduitslag is dus nog niet definitief.

 

Foto’s: Martin de Jong