Drie keer op rij; vierde dagwinst voor Langweer

Een unieke prestatie voor Harmen Brouwer en het skûtsje De Jonge Jan van Langweer. In zijn eerste jaar als schipper tijdens het SKS-Kampioenschap verrast hij iedereen en bovenal zichzelf. De derde dagwinst op rij, de vierde in totaal. Met een prachtige start in de Lemster baai pakte Langweer gelijk al de koppositie en gaf deze tijdens de anderhalf uur zeilen niet meer uit handen. “Wie had dat ooit gedacht? Fantastisch om mee te maken”, reageerde Harmen Brouwer voor de camera van Omrop Fryslân. “Deze overwinning is voor onze vrouwen en kinderen. Zij verzorgen ons zo goed dit kampioenschap. We doen het met z’n allen!”

SKS Lemmer I 2022

Tijdens de rûtebesprekking in de British Pub heette Johan Haringsma van de Leeuwarder commissie de schippers welkom. Vervolgens liet wedstrijdleider Gerhard Langes weten dat het nog onzeker was welke route er in de Lemster baai gezeild zou gaan worden. De wind, kracht 2 tot 3, kwam uit het noordoosten en zou mogelijk krimpen naar het noorden. Genoeg werk voor de wedstrijdcommissie om een goede wedstrijdbaan uit te leggen. De favoriete op-en-delbaan bleek uiteindelijk niet mogelijk en dus zeilden de skûtsjes Baan B, een sânglês (zandloperbaan).

Vlak voor 14:00 uur schiftte de wind zodanig dat de commissie de witte vlag op de startkotter toonde: uitstel voor onbepaalde tijd. De bovenwindse boeien werden gewisseld, waardoor de boei met de ‘gele pet’ op de andere plek kwam te liggen. Het uitstel duurde niet lang en dus moesten de skûtsjes al snel op zoek naar de beste positie om van start te gaan. Langweer leek wat te vroeg maar kon op tijd weer terug achter de startlijn. Daardoor kreeg Harmen Brouwer de wind ook net even wat gunstiger in het zeil en ging hij vlot van start. Klassementsleider Lemmer startte in het midden van de startlijn en koos al snel voor een bakboordslag. Huizum en Sneek volgden diezelfde eerste slag vanuit de start. Grou trof het minder en kwam maar moeizaam op gang.

SKS Lemmer I 2022

SKS Lemmer I 2022

SKS Lemmer I 2022

Langweer had de vrije wind en rondde als eerste de bovenboei bij het Woudagemaal. Willem Zwaga volgde in zijn ‘thuiswedstrijd’ met het Ljouwerter skûtsje op plek twee, gevolgd door de Súdwesthoek. Het Lemster skûtsje moest enkele schepen voor laten gaan en lag op de zevende plek. Albert Jzn Visser zag naaste concurrent Grou in de problemen komen tijdens een situatie met Huizum. Grou rondde als twaalfde de eerste ton en zag de rode vlag in het want van het Huzumer skûtsje verschijnen. Even hing deze ook bij de Grousters aan boord, maar voor de finish waren alle vlaggen alweer verdwenen.

Ook in de voordewindse rakken bleef het spannend en schoven de skûtsjes dichter naar elkaar toe. Leeuwarden liep in op Langweer, maar doordat deze laatste binnenst bij de onderwindse boei lag behield het de koppositie. Sindsdien kon Langweer steeds verder uitlopen. Leeuwarden hield stand op de tweede plek, maar voelde de hete adem van Lemmer dat na één ronde zeilen al op de derde plaats lag. Ook Woudsend had een mooi kruisrak gezeild en volgde als vierde, nog voor de Súdwesthoek. Heerenveen verloor veel posities, terwijl Joure van de laatste naar de negende plek zeilde.

SKS Lemmer I 2022

SKS Lemmer I 2022

SKS Lemmer I 2022

SKS Lemmer I 2022

De aandacht ging vooral uit naar het skûtsje van Langweer dat onbedreigd als eerste op de finish af kon gaan. Maar het vele publiek op de pier, het strand en langs de Industrieweg zag nog volop wisselingen in het wedstrijdveld. Zo knokten de Grousters en Huzumers zich uit de achterhoede naar voren en streden zij met Leeuwarden en Lemmer om plek twee. Willem Zwaga behield met Leeuwarden die welverdiende tweede plaats en ook Lemmer verdedigde plek drie met verve. Niet overal in de baai stond evenveel wind en de wind die er stond was heel erg schifterig. Daardoor kon achter de koplopers nog van alles gebeuren. Heerenveen finishte schot op schot nipt voor Earnewâld, op de achtste plaats. Woudsend en Súdwesthoek zakten terug in het veld en ook hun finishschoten volgden rap op elkaar, op plek elf en twaalf. Morgen gaan de skûtsjes op herhaling in de Lemster baai. Dan wordt de wedstrijd georganiseerd door de Lemster commissie.

 

Foto’s: Martin de Jong