Jeugd het museum in en het woelige water op

Meer dan vijftig kinderen hebben er het weekeinde meegedaan aan het Jeugdzeilen. Het was de elfde keer dat de jeugd tijdens het Jeugdzeilen kon proeven van het zeilen en skûtsjesilen.

Jeugdzeilen 2022

Het programma voor de jonge deelnemers begon vrijdag bij het Skûtsjemuseum in Earnewâld. Ze werden ontvangen door vrijwilligers van het Jeugdzeilen en van het Skûtsjemuseum. Hier werden ze in groepjes verdeeld en stonden er verschillende activiteiten op het programma die alles te maken hadden met de historie van de skûtsjes. De kinderen konden onder meer fok hijsen, ‘turfblokken’ vervoeren met een houten kruiwagen, troswerpen en touwknopen. Ze deden een speurtocht door het museum waarbij ze zoveel mogelijk voorwerpen moesten vinden. 

De enthousiaste deelnemers kregen tot slot een rondleiding. In het museum wordt de geschiedenis van de skûtsjes en het skûtsjesilen getoond. Zo is er bijvoorbeeld een originele roef, die is gedoneerd door een skûtsjefamilie. Ook staan er prijzen die schippers hebben gewonnen tijdens het skûtsjesilen en kunnen bezoekers schilderijen met daarop skûtsjes bekijken. Er is ook een werkplaats ingericht waar onder meer wordt getoond hoe vroeger katoenen zeilen werden getaand. In 2021 heeft het museum een skûtsje gekregen. Het gedoneerde schip wordt momenteel door vrijwilligers betimmerd.

Jeugdzeilen 2022

Jeugdzeilen 2022

Jeugdzeilen 2022

Zaterdag konden de kinderen zeilen in GWS-schouwen – beschikbaar gesteld door enthousiaste eigenaren – en ze konden mee op het houten skûtsje AEbelina. Dat schip is eigendom van het Skûtsjemuseum.

Het waaide flink, een dikke windkracht 4, maar er kon ’s ochtends nog wel een wedstrijd worden gezeild. ’s Middags trok de wind aan en besloot de wedstrijdleiding dat er alleen vrij werd gezeild. De kinderen vonden het spannend om met harde wind te zeilen, maar toch ook heel gaaf.

Jeugdzeilen 2022

Jeugdzeilen 2022

Jeugdzeilen 2022

Jeugdzeilen 2022

Tussen de middag stonden de vrijwilligers van de catering klaar met een soepje en een broodje hamburger. Dit ging er bij de kinderen, die hard hadden gewerkt, wel in. Na de lunch werd de skûtsjequizzz gespeeld onder leiding van de quizmaster Hendrika. IFKS-skûtsjeschipper Sikke Heerschop werd later die middag door de kinderen het hemd van het lijf gevraagd over van alles en nog wat.

Jeugdzeilen 2022

Jeugdzeilen 2022

Jeugdzeilen 2022

Jeugdzeilen 2022

Na nog een rondje te hebben gezeild en het spel woordzoeker te hebben gespeeld aan boord van ‘moederschip’ Vrouwe Nieske, werd het tijd terug te varen naar Grou. Daar werden de jonge enthousiaste deelnemers, die aan het einde van de dag ook nog een medaille kregen, opgehaald door hun ouders.

De vrijwilligers en het bestuur van het Jeugdzeilen hebben ook deze editie als zeer geslaagd ervaren en kijken er nu al naar uit om de kinderen volgend jaar te ontvangen!

 

Foto’s: Martin de Jong