Komend weekend Jeugdzeilen 2012

Vrijdagavond 28 en zaterdag 29 september zal het Jeugdzeilen 2012 plaatsvinden. Het Jeugdzeilen wordt georganiseerd door een werkgroep onder auspiciën van de Vereniging van Schippers en Bemanningen (VSB), die actief is binnen de SKS. De VSB wordt o.a. ondersteund door de Stichting Foar de Neiteam en de Vereniging GWS Schouwen.

Het Jeugdzeilen wordt georganiseerd voor de jeugd (12-21 jaar) met belangstelling voor het skûtsjesilen. De deelnemers van 2012 krijgen de mogelijkheid om SKS-skûtsjes te bemannen tijdens de sprintwedstrijden en/of de proloog in 2013. Wellicht zitten er potentiële bemanningsleden of schippers tussen de deelnemers.

Er zal komend weekend gezeild worden met GWS schouwen op de Pikmar bij Grou. De GWS Schouwen zijn belangeloos beschikbaar gesteld door leden van de Vereniging van GWS Schouwen (www.grouwsterwatersport.nl), waarbinnen een aantal skûtsjesilers actief is. De keuze is bewust gemaakt voor de schouwen, omdat deze platbodems mooi aansluiten bij het zeilen op skûtsjes.

Omdat de historie en oorsprong van het skûtsjesilen een belangrijke pijler vormen onder het Jeugdzeilen, zal vrijdagavond het skûtsjemuseum in Earnewâld worden bezocht. Op zaterdag wordt ’s ochtends kort aandacht besteed aan een aantal belangrijke regels binnen het wedstrijdzeilen met skûtsjes en bij de boothandeling van de GWS Schouwen. Daarna zal snel het water opgezocht worden om de opgedane kennis in de praktijk te brengen. Als iedereen goed beoefend is zullen er twee wedstrijden worden gezeild. Na afloop wordt de hele dag geëvalueerd.

Door het enthousiasme onder de deelnemers, afkomstig vanuit heel Fryslân maar ook daarbuiten, en de hulp van diverse skûtsjesilers, hoopt de organisatie op een geslaagd evenement. De VSB heeft de intentie om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.

Aanvang van de wedstrijden op zaterdag is rond 10.00 uur.