Oud-schipper Joop Mink overleden

Joop Mink, oud-schipper van het skûtsje It Doarp Grou en SKS Lid van verdienste, is vrijdag 27 mei op 87-jarige leeftijd overleden. Mink zat van 1976 tot en met 1987 aan het helmhout van het Grouster skûtsje waarmee hij acht overwinningen behaalde. Zijn eerste winst bereikte hij op 5 juli 1977 bij Earnewâld. Mink’s naam prijkt dan ook op het Skûtsjekunstwerk in Earnewâld, dat hij op 24 juni 2016 mocht onthullen. Nadat Joop Mink zelf gestopt was als skûtsjeschipper, was hij nog jarenlang adviseur bij zijn zoon Berend. Zijn kennis en ervaring van het skûtsjesilen bracht hij op die manier over aan de volgende generatie. In 2000 werden vader en zoon Mink samen op It Doarp Grou SKS-kampioen.

Joop Mink volgde het SKS-skûtsjesilen altijd op de voet, ook toen hij zelf geen bemanningslid meer was, en hij keek met bewondering naar de tegenwoordige schippers. In 2012 liet hij in het Skûtsje Journaal, tijdens een dubbelinterview met pakesizzer Joop jr., weten: “Wij waren wel scherp, maar anders. Ik vind ze tegenwoordig veel slimmer. Onze Berend zit er ook bovenop, hij kan meer dan ik. Vooruit denken, anticiperen, dat kunnen ze heel goed. Dat tactische zeilen is zo goed en dat zie je nu ook terug op de skûtsjes. Vroeger kon elke boer bij wijze van spreken op een skûtsje stappen, maar dat is tegenwoordig echt uitgesloten. Het kost heel veel tijd en energie om zover te komen.”

Joop Mink overleed na een kort ziekbed en zal gemist worden door de SKS-familie. Wie dat wil kan komende woensdagavond tussen 19.00 uur en 20.00 uur afscheid nemen van Joop Mink in het Skûtsjemuseum in Earnewâld.

De SKS condoleert familie en naasten en wenst hen veel sterkte toe.

Joop Mink 2011

Joop Mink (archief 2011)

 

Foto: Martin de Jong