Piebe Wester overleden

Piebe Wester was 15 jaar oud, toen zijn vader Gerrit als bestuurder van de skûtsjecommissie Earnewâld in 1956 de drastische stap nam om het skûtsje de Nijverheid van Berend Mink aan te kopen. Het eerste skûtsje dat eigendom van een dorp werd. Het begin van de wederopbouw van de toen langzaam leeglopende SKS-wereld.

Op zo’n door een dorp aangekocht skûtsje moesten vanzelfsprekend ook Earnewâldster bemanningsleden zitten. Eén van de eersten was Piebe Wester. Hij is daarna nooit meer uit de skûtsjewereld verdwenen. Hij volgde zijn vader op in de skûtsjecommissie van Earnewâld. Zoals hij later weer zou worden opgevolgd door dochter Ellen.

Wester woonde in het geboortedorp van de SKS aan de oude sluis, zodat hij elke zomer vele schippers en bemanningsleden als vrienden op bezoek kreeg. Alles kon dan altijd. Wester was beheerder van het recreatiepark It Wiid in Earnewâld. Dat dorp was dus zijn leven. Hij zat er 25 jaar in de skûtsjecommissie. Naderhand kwam hij voor de SKS in de commissie Amels terecht, toen die moest toezien op de vernieuwingen die schippers aan hun schip wilden aan brengen. Wester was lid van verdienste van de SKS.

Piebe Wester was altijd een vriendelijke ietwat bescheiden man, het liefst altijd een beetje op de achtergrond, maar wel met een duidelijke eigen mening. De laatste jaren werd hij wat ‘kerbintiger’, zoals hij zelf zei. Hij moest worden verzorgd en is op 83-jarige leeftijd overleden op 19 juni jl. De hele SKS leeft met de familie mee.