Schipperswissel Earnewâldster skûtsje

Sieberen van Terwisga wordt de nieuwe schipper van het Earnewâldster skûtsje. Hij volgt Gerhard Pietersma op die na negentien jaar heeft besloten van boord te stappen.

Sieberen van Terwisga nieuwe schipper Earnewâld

Sieberen van Terwisga nieuwe schipper Earnewâld

Gerhard Pietersma stopt als schipper

Gerhard Pietersma stopt als schipper

Gerhard Pietersma (56) is zijn leven lang al betrokken bij het SKS-Kampioenschap Skûtsjesilen. Op elfjarige leeftijd werd hij peiler aan boord van het Ljouwerter skûtsje waarvan zijn pake Albert van Akker schipper was. Voordat hij in 2004 schipper werd van het Earnewâldster skûtsje, voer Gerhard Pietersma mee als bemanningslid aan boord van de Sneker Pan. Het winnen van het kampioenschap in 1995, met Douwe Jzn Visser als schipper, is voor Pietersma een memorabele herinnering.

Gerhard Pietersma streed tijdens het kampioenschap altijd om de hoogste eer. De schipper deed er alles aan om van zijn bemanning een hecht team te smeden. Daarvoor werd tijdens de wintermaanden veel gezamenlijk getraind. “It makket je as team better”, vond hij. In 2014 werd hij derde en in 2016 eindigde hij als tweede in het algemeen klassement. In Earnewâld wachtten schipper en bemanning een groots onthaal, waar hij van onder de indruk was. Vooral de betrokkenheid van de inwoners van het dorp bij het skûtsje raakte hem.

Sieberen van Terwisga (32) is een schipper van de nieuwe generatie. Hij zeilt sinds 2007 als uitkijk mee op het voordek van Earnewâld en de laatste jaren was hij adviseur van Pietersma op het achterdek. Skûtsjesilen zit Van Terwisga als pakesizzer van oud-schipper Jeen Zwaga in het bloed. In 1981 werd Zwaga schipper van het skûtsje van Earnewâld en in 1982 en 1983 behaalde hij het SKS-kampioenschap met de Emanuel. Sinds 2006 zeilt Earnewâld met het skûtsje de Twee Gebroeders.

Sieberen van Terwisga met pake Jeen Zwaga in 2014

Sieberen van Terwisga met pake Jeen Zwaga in 2014

Sieberen van Terwisga heeft altijd de ambitie gehad om zelf ooit schipper te worden en nu is het moment daar. Pake Jeen had tijdens het dubbelinterview dat hij samen met Sieberen in 2014 aan het SKS Skûtsje Journaal gaf alvast een tip voor zijn pakesizzer: “At je yn in hiele rits achter mekoar oansille, moatte je der foar soargje dat je der wei komme, oars winne je noait wat. Besykje frij te silen!”

 

Foto’s: Martin de Jong