Vrijwilligersuitje bij Woudagemaal

Het SKS skûtsjesilen kan niet bestaan zonder de inzet van haar vrijwilligers. Het is daarom traditie om ieder jaar vanuit de SKS de vrijwilligers die betrokken zijn bij de organisatie in het zonnetje te zetten. Vorig jaar werd een boottocht georganiseerd en op vrijdag 13 april nodigde het bestuur van de SKS de vrijwilligers met partners uit om een bezoek te brengen aan het Woudagemaal in Lemmer.

De ontvangst met koffie en gebak was in het prachtige nieuwe bezoekerscentrum, dat in oktober 2011 door prinses Margriet werd geopend. Hier werd iedereen welkom geheten door de directeur van Stichting ir. D.F. Woudagemaal, en tevens SKS bestuurslid, Hilda Boesjes-Beljon.

SKS vrijwilligers worden welkom geheten door Hilda Boesjes-Beljon

Hilda Boesjes-Beljon heet iedereen welkom

De nieuwe SKS voorzitter, Peter de Jong, sprak daarna lovende woorden richting de vrijwilligers. Na een gezellig onderonsje startte de rondleiding in het grootste nog in bedrijf zijnde stoomgemaal ter wereld. In het bezoekerscentrum maakte iedereen kennis met een spectaculaire 3D film waarin men de kracht van stoom en water intensief kan beleven. Bezoekers kunnen door middel van speciale 3D brillen de film, waarin o.a. acteur Peter Tuinman meespeelt, op een bijzondere manier volgen. Na de prachtige filmbeelden gingen de gasten via de voorlichtingsruimte op weg naar het Woudagemaal, om hier kennis te maken met de enorme machines.

Aandachtig wordt de 3D film bekeken

Aandachtig wordt de 3D film bekeken

Uitleg in het Woudagemaal

Uitleg in het Woudagemaal

Het Woudagemaal dat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is één van de negen erkende momenten en landschappen die namens Nederland op deze lijst staan. Het Woudagemaal is hierin opgenomen omdat het een belangrijke fase in de strijd tegen het water markeert. Daarnaast waren de afmeting van het grootste ooit gebouwde stoomgemaal en de unieke toepassing van de stoomkracht door de Nederlandse waterstaatkundigen redenen om dit machtige monument op de lijst op te nemen.

Onder deskundige leiding werd de SKS vrijwilligers uitleg gedaan over de werking van het immens grote gemaal. Na de indrukwekkende rondleiding werd in het bezoekerscentrum nagepraat onder genot een hapje en drankje, ook de soep en broodjes lieten zich goed smaken. Peter de Jong bedankte na afloop Hilda Boesjes-Beljon en haar medewerkers van het Woudagemaal voor de gastvrijheid en alle aanwezigen voor hun komst. Ook gaf hij aan dat dit uitje zeker voor herhaling vatbaar is.

SKS vrijwilligersuitje

Bij het afscheid ontvingen de vrijwilligers als presentje het boek ‘Fryslân Sportief, beleef het mee!’ dat onlangs is uitgebracht door uitgeverij PENN van Klaas Jansma. Hierin staan de Friese sporten centraal. Ook het skûtsjesilen komt hier met mooie verhalen en prachtige foto’s, gemaakt door fotograaf Martin de Jong, rijkelijk in beeld.

Klik hier voor meer foto’s in het fotoalbum.

©foto’s Martin de Jong