Winterpalaver op vrijdag 7 februari 2020

Namens het bestuur Stichting Foar de Neiteam:

De Stichting Foar de Neiteam nodigt u van harte uit bij het Winterpalaver 2020. Net als ieder jaar bieden we een interessant programma waarbij we de discussie niet uit de weg gaan. En natuurlijk zijn er weer historische beelden te zien.

Het afgelopen zeilseizoen staat ons nog vers in het geheugen en we kijken nu al vooruit naar het komend zeilseizoen. Dit Winterpalaver richten we ons op de teambuilding, jeugd en het verder geven en op onze diepste emotie en intense beleving als het om een skûtsje gaat.

Wa lûke der oan de skoaten yn de takomst?
De bemanning op een skûtsje moet op elkaar ingespeeld zijn wil het een optimale prestatie kunnen leveren. Het vraagt om ervaring, vertrouwen en inzet. Met een steeds wisselende bemanning is dat niet eenvoudig. Hoe bouw je aan een goed team? Wat is je gezamenlijke doel en langs welke weg wil je dat doel bereiken? Vragen waarop je een antwoord moet hebben bij het zoeken van nieuwe bemanningsleden. We gaan hierover in gesprek met Tjalling van den Berg. Hij is ECO-coach en heeft veel ervaring op het gebied van fysieke- en mentale training.

‘Trochjaan fan ús kultuer’
Kennismaken met het zeilen en het verhaal over de skûtsjes staat centraal tijdens het Jeugdzeilen in september. De belangstelling hiervoor is niet alleen groot van de jeugd, maar ook een grote groep enthousiaste vrijwilligers is betrokken bij dit weekend. Tijdens het Winterpalaver zijn er weer prachtige beelden te zien van dit bijzondere weekend.

Frachtfeart mei skûtsjes?
Een logboek uit 1938 en oude kasboeken vormen de basis voor het verhaal over het skûtsje ‘De Jonge Sjoerd’. Het schip werd gebouwd in Heeg maar ligt nu in Engeland, niet ver van Ipswich. Johannes Hobma vertelt over de vrachtvaart met dit skûtsje uit zijn familie.

Yn it spoar fan de Henderika
We volgen het spoor van het skûtsje ‘Henderika’. Een voorbeeld van een skûtsje met een verhaal. De Stichting Foar de Neiteam heeft het afgelopen jaar de geschiedenis van dit skûtsje onder de loep genomen en zal met een filmimpressie haar geschiedenis tonen.

Deze avond wordt u weer meegevoerd in het soms zware, maar ook uitbundig leven op een skûtsje.

U bent van harte welkom op vrijdag 7 februari a.s. om 20:00 uur in de Driuwpôlle te Woudsend. Inloop vanaf 19:30 uur. Let op, toegang is gratis maar vol is vol.

P.S.: Slechts hevige ijzel, zware sneeuwval of een Elfstedentocht kunnen ons weerhouden deze avond te organiseren! Dit wordt dan vrijdag vóór 18:00 uur op de website www.skutsjehistorie.nl gemeld.