Sintrale Kommisje Skûtsjesilen
 • Frysk
 • Deutsch
 • English
 • Français
Zoeken
 • Nieuw
  SKS vaarroute
 • Skûtsje
  Journaal 2021
 • SKS jubileumboek
  Bestel nu!
 

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk een SKS kampioenschap te organiseren. Wij hopen iedereen weer in 2022 op en rond het water te ontmoeten. Klik hier voor meer informatie.

 
Wedstrijdverslagen

Er zijn nog geen wedstrijdverslagen.

Klassement 2019
1)Doarp Grou - Grou36.7
2)Gerben van...38.8
3)Lemster Skûtsje...43.7
4)Eildert Sietez...45.8
5)It Doarp Huzum...52
Bekijk hele klassement

Bijzondere skûtsjewedstrijd bij het Zuiderzeemuseum

Van vrijdagavond 17 tot zaterdag 18 mei liggen er negen skûtsjes van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) in de haven van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Op zaterdag strijden deze traditionele zeilschepen langs de kust van het museum om de winst in een speciaal georganiseerde jubileumwedstrijd. Met het bezoek vieren deze bijzondere platbodems het dertigjarig bestaan het van buitenmuseum. Het park is vrijdagavond tot 21.00 uur gratis toegankelijk zodat liefhebbers alvast een kijkje kunnen nemen bij de voormalige vrachtschepen.

Zaterdagmorgen gaat het buitenmuseum al om 09.00 uur open (een uur eerder), zodat bezoekers op tijd een plekje hebben om de parade van skûtsjes en de zeilwedstrijden te bekijken. De museumferry's varen dan ook.

Avondopenstelling
De skûtsjes leggen in de loop van vrijdagmiddag aan in de haven van het buitenmuseum. Bezoekers kunnen onder het genot van een drankje in Café Hindeloopen, een versgerookte vis van de roker en toepasselijke muziek de schepen bekijken en de bemanning alles vragen over de historie van de wedstrijden en het leven aan boord.

Wedstrijddag
De wedstrijd op zaterdag 18 mei wordt verdeeld in twee officiële races van een uur. Bezoekers kunnen vanaf de dijk in het buitenmuseum de wedstrijd op de voet volgen. De walspreker, die overal langs het water is te horen, doet verslag van de race en vertelt over de skûtsjes, hun bemanningen, de families, de dorpen en de steden. Voorafgaand aan de wedstrijd en tijdens de pauze is er muziek in Hollandse en Friese stijl en kunnen bezoekers net als op vrijdag de schepen langs de kade bekijken en met de bemanningen praten. De winnaars worden aan het eind van de dag in Zuiderzeestijl gehuldigd.

Programma vrijdag 17 mei
16.00 - 20.00 uur Aankomst skûtsjes in de haven van het Zuiderzeemuseum
17.00 - 21.00 uur Speciale avondopenstelling om de skûtsjes te bekijken (toegang gratis)

Programma zaterdag 18 mei
09.00 uur Buitenmuseum open - museumferry's varen
10.30 uur Parade van skûtsjes naar het wedstrijdveld
11.00-12.00 uur 1e zeilwedstrijd
12.30-13.30 uur Wedstrijdpauze
13.30 uur Parade van skûtsjes naar het wedstrijdveld
14.00-15.00 uur 2e wedstrijd
15.30-16.00 uur Huldiging

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. www.zuiderzeemuseum.nl

Bijzondere skûtsjewedstrijd bij het Zuiderzeemuseum

Foto: Martin de Jong

Overige wedstrijdverslagen

Deel deze pagina

Hoofdsponsor
Co-sponsoren
Mediapartner
Rondvaarten
Piet Paulusma