Sintrale Kommisje Skûtsjesilen
 • Frysk
 • Deutsch
 • English
 • Français
Zoeken
 • Nieuw
  SKS vaarroute
 • Skûtsje
  Journaal 2021
 • SKS jubileumboek
  Bestel nu!
 

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk een SKS kampioenschap te organiseren. Wij hopen iedereen weer in 2022 op en rond het water te ontmoeten. Klik hier voor meer informatie.

 
Wedstrijdverslagen

Er zijn nog geen wedstrijdverslagen.

Klassement 2019
1)Doarp Grou - Grou36.7
2)Gerben van...38.8
3)Lemster Skûtsje...43.7
4)Eildert Sietez...45.8
5)It Doarp Huzum...52
Bekijk hele klassement

Fryslân DOK: Skûtsjesilen: traditie of topsport?

Fryslân DOK: Skûtsjesilen: traditie of topsport?

Zondag 29 juni om 17:00 uur en daarna vanaf 18:10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 28 juni om 10:25 uur en zondag 29 juni om 15:30 uur op Nederland 2.

Fryslân DOK

Het is een van de meest traditionele sporten die Nederland kent: het skûtsjesilen. Een zeilrace tussen oude vrachtschepen die al sinds 1945 gehouden wordt op de Friese meren.

Maar het skûtsjesilen is geen museumsport en wordt de laatste jaren steeds professioneler. Schipper en bemanning beginnen bijvoorbeeld al in het vroege voorjaar met de training. Daarbij worden ook steeds meer moderne hulpmiddelen zoals GPS gebruikt. Sommige schippers halen zelfs trainers van buiten het skûtsjesilen om hun team beter te maken.

Presteren wordt steeds belangrijker bij het skûtsjesilen. En niet zonder gevolgen. Schippers krijgen sneller de wacht aangezegd als de resultaten tegenvallen. Zo versleet het skûtsje van Langweer in korte tijd meerdere schippers. Een topsportmentaliteit die je eigenlijk niet zou verwachten bij zo’n traditionele sport. Sommigen zien het zelfs als een bedreiging van het skûtsjesilen.

 

Overige wedstrijdverslagen

Deel deze pagina

Hoofdsponsor
Co-sponsoren
Mediapartner
Rondvaarten
Piet Paulusma