Sintrale Kommisje Skûtsjesilen
  • Frysk
  • Deutsch
  • English
  • Français
Zoeken
  • Skûtsje
    Journaal 2022
  • SKS jubileumboek
    Bestel nu!
 
 
Klassement 2022
1)Lemster Skûtsje...32.9
2)Doarp Grou - Grou39.7
3)De Jonge Jan -...45.6
4)Gerben van...49.8
5)Rienk Ulbesz -...62
Bekijk hele klassement

Grou behaalt eerste dagwinst op Langwarder Wielen

Even pakten donkere wolken zich samen boven de Langwarder Wielen. Fikse buien met dikke windschiftingen zorgden voor een spannende strijd. Klassementsleider Douwe Azn. Visser (Grou) zag al snel de zon schijnen, want dankzij de dagoverwinning verstevigde hij zijn koppositie. “We hebben flink ons best moeten doen”, wist de winnaar na afloop. “Maar het ging voor ons zo mooi als wat. Dikke prima!”

Grou in het eerste kruisrak op de Langwarder Wielen

Grou in het eerste kruisrak op de Langwarder Wielen

Voorafgaand aan de routebespreking in café de Drie Zwaantjes deed de jury uitspraak in het protest Lemmer versus Akkrum van de wedstrijd bij Terherne. Dat protest werd toegewezen. Ook de Zeilraad kwam met een uitspraak inzake de hoger beroepen naar aanleiding van de wedstrijd bij Grou. Het hoger beroep van Drachten werd afgewezen en dat van Earnewâld toegewezen. Een bittere pil voor Pieter Ezn. Meeter (Akkrum) die daardoor tweemaal 14 punten kreeg toegewezen.

Wedstrijdleider Jan IJben liet de schippers weten dat met de zuidwestenwind, kracht 3-4 met uitschieters naar 5, driehoeksbaan H gezeild zou worden. Dat iedereen zin had in een mooie wedstrijd bleek meteen bij de start, want de schippers waren iets te gretig bij de startlijn en dat resulteerde in een algehele valse start. De tweede keer ging het beter. Lemmer, Grou en Akkrum kozen voor een positie bij de startkotter, terwijl Earnewâld, Leeuwarden en Woudsend onderin van start gingen. Het wedstrijdveld lag daardoor al snel wijd verspreid over de Langwarder Wielen.

Akkrum op zoek naar sportieve revanche

Akkrum op zoek naar sportieve revanche

De bovenste boei lag voor het dorp en moest stuurboord om gerond worden. De Grousters deden dat als eerste, gevolgd door Akkrum dat op zoek was naar sportieve revanche. Lemmer en Woudsend volgden op plek 3 en 4. Er was direct ook al een protestsituatie tussen Joure en Leeuwarden die een aanvaring niet konden voorkomen. De vlaggen die in het want verschenen verdwenen in de loop van de wedstrijd. In het rak op weg naar de onderste boei bij de snelweg A7 tussen Sneek en Joure, schoof het middenveld steeds dichter op elkaar. De eerste vier skûtsjes konden de boei vrij ronden, maar daarachter werd het een drukte van belang en was het belangrijk geen onnodig risico te nemen.

Het halfwindse rak bij Langweer

Het halfwindse rak bij Langweer

Het Langwarder skûtsje op thuiswater

Het Langwarder skûtsje op thuiswater

In het tweede kruisrak zette Lemmer de aanval in op Akkrum en doordat deze twee de strijd met elkaar aangingen, zag koploper Grou zijn voorsprong steeds iets groter worden. Een dikke bui met een bak water maakte het niet aangenaam op de skûtsjes, maar de duels gingen onverminderd door. Bij het ronden van de boventon bleek Lemmer inderdaad de tweede positie van Akkrum te hebben overgenomen. Ook Heerenveen pakte een plaatsje ten koste van Woudsend. Drachten moest op dat moment nog een extra ronde om de onderton en zakte af naar de laatste positie.

Lemmer rondt de onderste boei

Lemmer rondt de onderste boei

Het Grouster voordek in actie

Het Grouster voordek in actie

Het zonnetje leek door te breken bij Langweer, maar daarmee zwakte de wind soms ook wat af. Wisselende omstandigheden dus waar de schippers zo goed mogelijk op trachtten te anticiperen. Grou ging nog altijd fier op kop en daarachter streden koppeltjes om de plaatsen 2 en 4. Lemmer was in duel met Akkrum en Sneek met Heerenveen. Maar vooralsnog verdedigde Jappie Dzn. Visser die mooie vierde plek namens de Snekers. Huizum lag op de zesde plaats en leek te kunnen profiteren van het duel tussen zijn voorgangers. Maar na het derde kruisrak kwam Johannes Hzn. Meeter net even beroerd uit waardoor hij met een ‘opschieter’ om de boei moest. Dit kostte snelheid en gaf Earnewâld de kans om daar weer dichterbij te komen.

Sneek hield stand op de vierde plaats

Sneek hield stand op de vierde plaats

Het was duidelijk, net als de voorgaande wedstrijden werd de strijd tot op de finish gestreden. De Grousters pakten na zo’n anderhalf uur zeilen hun eerste dagoverwinning. Akkrum probeerde het nog even maar moest genoegen nemen met de derde plaats achter Lemmer. Sneek hield stand op de vierde plaats, maar daarachter was het een super spannende finish tussen Huizum (5e) en Earnewâld (6e). En ook Heerenveen, dat in het laatste kruisrak een paar plekjes verspeelde, had een close finish met Woudsend. Jeroen Pietersma finishte met het Drachtster skûtsje als laatste van de vloot.

Morgen zeilen de skûtsjes op De Fluezen bij Elahuizen.

 

Foto's: Martin de Jong

 

Wedstrijduitslag

  Schipper Plaats   Pt. Extra Pt.
1 Douwe Azn. Visser Grou 0.9 0
2 Albert Jzn. Visser Lemmer 2 0
3 Pieter Ezn. Meeter Akkrum 3 0
4 Jappie Dzn. Visser Sneek 4 0
5 Johannes Hzn. Meeter Huizum 5 0
6 Gerhard Pietersma Earnewâld 6 0
7 Sytze Brouwer Heerenveen 7 0
8 Teake Klaas van der Meulen Woudsend 8 0
9 Klaas Westerdijk Drachten 9 0
10 Willem Uzn. Zwaga Leeuwarden 10 0
11 Rinus de Jong Joure 11 0
12 Auke de Groot Stavoren 12 0
13 Jaap Lzn. Zwaga Langweer 13 0
14 Jeroen Pietersma Drachten 14 0

Overige wedstrijdverslagen

Deel deze pagina

Hoofdsponsor
Co-sponsoren
Mediapartner
Rondvaarten