Sintrale Kommisje Skûtsjesilen
  • Frysk
  • Deutsch
  • English
  • Français
Zoeken
  • Skûtsje
    Journaal 2022
  • SKS jubileumboek
    Bestel nu!
 
 
Klassement 2022
1)Lemster Skûtsje...21
2)Doarp Grou - Grou26.7
3)Gerben van...33.9
4)De Jonge Jan -...34.7
5)De Sneker Pan -...39
Bekijk hele klassement

SKS erevoorzitter Brinksma overleden

In Memoriam Alex Brinksma

Woensdagmiddag 22 april 2015 is op 85-jarige leeftijd overleden Alex Brinksma, oud-voorzitter en erevoorzitter van de SKS. Hij was in die functie in de periode 1968-1994 het boegbeeld van de SKS. Zijn bestuurlijke en verbindende kwaliteiten waren van grote waarde voor de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen en zijn naam zal voor altijd verbonden blijven aan het skûtsjesilen.

Brinksma was in 1957 betrokken bij de oprichting, en later ook jarenlang voorzitter, van de Commissie Heerenveen. Genoemde Commisie kocht als een van de eerste een eigen wedstrijdskûtsje. Later werd dit schip ingeruild voor het laatste schip dat op de ‘Piipster Werf’ in Drachten is gebouwd. Dit skûtsje behaalde vele kampioenstitels onder de naam ‘Gerben van Manen’ (vernoemd naar de oprichter van de SKS).

In december 1968 werd Brinksma benoemd tot voorzitter van de SKS. Hij heeft zich in zijn voorzittersperiode gemanifesteerd als een krachtige voorzitter die wars was van vercommercialisering. Hij streed voor het in stand houden van tradities en de handhaving van de originaliteit van de schepen. Hij wilde de oude sfeer van skûtsjesilen laten voortbestaan.

Skûtsjesilen heeft alles met emotie te maken en Brinksma toonde zich tijdens de soms hoog oplopende emoties vaak een rots in de branding. Diplomatiek wist hij te ‘schipperen‘ en bleef hij als voorzitter recht overeind. Hierdoor verwierf hij een groot persoonlijk gezag onder de schippers en de leden van de commissies.

In 1977 trad het SKS-bestuur af na verwijten van de broers Siete en Lodewijk Meeter tegen bestuurslid Koos Schouwstra. Het conflict ging over het veelbesproken tuigenplan, dat later op initiatief van scheepsbouwer Douwe Amels anders werd uitgevoerd. Brinksma en zijn bestuur waren binnen een maand weer in functie.

In de beginjaren negentig schorste hij Dicky van der Werf, de voorzitter van Stichting De Sneker Pan, vanwege negatieve uitlatingen over de hoofdsponsor. Van der Werf accepteerde de schorsing alhoewel hij als natuurlijk persoon geen lid was van de SKS. Na een verhelderend gesprek werd Van der Werf weer in genade aangenomen.

In 1991 werd Alex Brinksma benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ontving hij de Friese Persprijs. In 1993 kondigde hij zijn afscheid als SKS-voorzitter aan om plaats te maken voor nieuw bloed. Op oudere leeftijd had Brinksma moeite met de moderne ontwikkelingen, zoals de overgang van katoenen naar kunststof zeilen, in de eind jaren negentig.

Met hem verliezen wij een innemende charismatische persoonlijkheid die veel voor de SKS heeft betekend.

 

Alex Brinksma tijdens het SKS jubileum in 2005

Alex Brinksma tijdens het SKS jubileum in 2005

 

Foto: Martin de Jong

Overige wedstrijdverslagen

Deel deze pagina

Hoofdsponsor
Co-sponsoren
Mediapartner
Rondvaarten