Sintrale Kommisje Skûtsjesilen
  • Frysk
  • Deutsch
  • English
  • Français
Zoeken
  • Skûtsje
    Journaal 2022
  • SKS jubileumboek
    Bestel nu!
 
 
Klassement 2022
1)Lemster Skûtsje...32.9
2)Doarp Grou - Grou39.7
3)De Jonge Jan -...45.6
4)Gerben van...49.8
5)Rienk Ulbesz -...62
Bekijk hele klassement

Turfrace groot succes

Drachten heeft een belangrijke plek in de historie van het skûtsje. Zeventien van oorsprong in Drachten gebouwde skûtsjes kwamen op 26 april terug naar Drachten om op zaterdag 27 april deel te nemen aan de Turfrace, een spectaculaire cultuurhistorische zeilwedstrijd langs diverse dorpen in Smallingerland. Onder hen het 100 jarige SKS skûtsje Twee Gebroeders van Drachten, dat in 1913 werd gebouwd bij de werf Roorda. Ook d'Halve Maen (Drachten) is op deze werf gebouwd en was van de partij. Het derde SKS skûtsje dat deelnam was de Oeral Thús (Joure) dat op scheepswerf Van der Werff Buitenstverlaat is gebouwd.

Turfrace passeert Opeinde

Turfrace passeert Opeinde

Start en finish vonden plaats in de Drachtstervaart, omgeving Slingepark. In Opeinde, waar de skûtsjes tweemaal passeerden, was het een gezellige drukte en waren diverse nevenactiviteiten georganiseerd. De tocht door het Opeinder Kanaal was voor schippers en bemanningen het zwaarste deel van de route. Met gestreken mast moesten de skûtsjes zo'n anderhalve kilometer op spierkracht afleggen. Dat betekende ‘bomen' en ‘jagen'. Voor de wind bood de fok nog enigszins uitkomst. Het jubilerende Drachtster skûtsje kwam in de Smalle Ee bijna klem te liggen vanwege de lengte van het skûtsje, maar met uiterste precisie loodste Albert Visser het uit de haven.

Het 'bomen'

Het 'bomen'

...en het 'jagen'.

...en het 'jagen'

Tijdens de tocht had elk skûtsje turf aan boord en af en toe moesten onderweg opdrachten worden uitgevoerd om punten te verdienen. Zo werd in Opeinde kaas geladen en moesten de schippers bij de Buitenstverlaat werf een klink in een skûtsje slaan. Uiteindelijk werd de Jonge Jan van Jelle Talsma uit Warten winnaar van de Turfrace 2013. D'Halve Maen met Joop Mink jr. aan het helmhout eindigde op de vierde plaats en de Twee Gebroeders van schipper Albert Jzn. Visser finishte als negende. Het Jouster skûtsje met schipper Dirk Jan Reijenga is niet gefinisht. Enthousiaste verhalen na afloop van de wedstrijd maakten duidelijk dat deze unieke race zeker voor herhaling vatbaar is. De dag was goed georganiseerd en verliep in goede sfeer.

Kaas laden in Opeinde

Kaas laden in Opeinde

Voor de wind op de fok

Voor de wind op de fok

Foto'sHenk Jansma

Overige wedstrijdverslagen

Deel deze pagina

Hoofdsponsor
Co-sponsoren
Mediapartner
Rondvaarten