Jeugdzeilen 2017

SKS- en  IFKS-jeugd hebben vorig weekend weer meegedaan aan de jeugdactiviteiten welke georganiseerd worden door de commissie VSB in samenwerking met de Stichting Foar de Neiteam. Dit weekendevenement werd voor de zesde maal gehouden met als doel om de jeugd kennis te laten maken met het zeilen op platbodems en in het bijzonder op skûtsjes. Niet door het alleen te vertellen of te laten zien maar gewoon door het de jeugd zelf te laten ervaren.

Jeugdzeilen 2017

Jeugdzeilen 2017

Op vrijdag was er een nautische speur-/doetocht langs het Waterfront in Grou waar Zeilmakerij Molenaar bezocht werd en allerlei skûtsjegerelateerde opdrachten uitgevoerd moesten worden. Onder ander fokhijsen en een skûtsjeverhaal schrijven met woorden uit een woordzoeker.

Op zaterdag werd er gezeild met GWS-schouwen en een drietal skûtsjes. Naast het IFKS-wedstrijdskûtsje de ‘Doeke van Martena’ was ook het voormalige SKS-skûtsje de ‘Vriendschap’ aanwezig waar de jeugd op kon zeilen. Eildert Szn. Meeter liet de jeugd een primeur beleven door als eerste skûtsje het nieuw gegraven water tussen de Wide Ie en de Pikmar, het Súderburds Wiid, te bevaren. 

Gastschipper Sytze Brouwer (Heerenveen) was aanwezig om vragen te beantwoorden

SKS-schipper Sytze Brouwer (Heerenveen) was aanwezig om vragen te beantwoorden

Tussen de middag was SKS-schipper Sytze Brouwer van Heerenveen aanwezig. Hij beantwoordde enkele vragen en luisterde met veel plezier naar de verhalen die door de jeugd over hem de avond ervoor waren geschreven. Hoewel er niet veel wind stond was het toch een leerzaam gezellig weekend. Zo konden de kinderen nu leren hoe vroeger de skûtsjes door goed samen te werken en met geduld vooruit kwamen als er geen wind was.

Lodewijk Jzn. Meeter was met de jeugd de grote ‘winnaar’ dit jaar, ondanks dat bij de wedstrijden met de GWS-schouwen enkele zeilwedstrijden veranderd werden in roeiwedstrijden waar ‘titelverdediger’ Durk Schouwstra met veel roeien en waterpret dicht bij kwam. Het is de organisatie wederom gelukt om er een geslaagd weekend van te maken, waarin de jeugd bij elkaar en met elkaar veel geleerd heeft over het varen met GWS-schouwen en skûtsjes en daaraan veel plezier heeft beleefd. 

Jeugdzeilen 2017

 

Foto’s: Martin de Jong