Vijftig kinderen maken kennis met skûtsjesilen

Vijftig kinderen uit Nederland reisden op 22 en 23 september naar Grou om mee te doen aan het Jeugdzeilen dat voor de twaalfde keer werd gehouden. Tijdens het Jeugdzeilen maken kinderen van 8 tot en met 18 jaar op speelse en leerzame wijze kennis met het skûtsjesilen.

Vrijdagavond begon met een speurtocht door Grou waarbij verschillende activiteiten waren die te maken hadden met skûtsjesilen. Kinderen konden op een skûtsje de fok hijsen en een blok inscheren.

Op het volgschip de “Vrouwe Nieske” waren diverse spellen en activiteiten. Zo konden de kinderen de namen raden van voorwerpen die tijdens het zeilen worden gebruikt, leerden ze knopen en bouwden ze een kleine boot van hout. Ook tekenden ze een zeil en ontwierpen een eigen zeilteken.

Zaterdag ging de jeugd met de vrijwilligers van het Jeugdzeilen, de zogenaamde Ynsetters, het water op. Ook dit jaar waren er twaalf GWS-schouwen beschikbaar gesteld door de enthousiaste vrijwilligers/eigenaren. Ook konden de kinderen meevaren op de skûtsjes ’t Lieuwke, de Frisia en het houten skûtsje Æbelina.

Onderweg naar de Pikmar, werd er door IFKS-schipper Sijmen Kalsbeek uitleg gegeven aan de kinderen over wat er zoal komt kijken bij het zeilen met een skûtsjes. SKS-schipper Lodewijk Jzn Meeter van d’Halve Maen werd door de jeugd na de lunch het hemd van het lijf gevraagd over wie hij is, wat hij doet en wat er zo leuk is aan het skûtsjesilen.

Traditiegetrouw kregen alle deelnemers een medaille als herinnering aan een leerzaam en gezellig weekeinde. Vrijwilligers en bestuur van het Jeugdzeilen kijken alweer uit naar volgende jaar!