Schipper Alfred Pietersma wint Amateurzeilen SKS

Ter afsluiting van het SKS skûtsjeseizoen organiseert de VSB (Vereniging van Schippers en Bemanningen) jaarlijks op de Snitser Mar de Amateurwedstrijden. Bij deze wedstrijd zeilen de veertien skûtsjes met een gelegenheidsschipper. Dit is meestal een bemannings- of bestuurslid.

SKS Amateurzeilen 2011 op de Snitser Mar

Teake Klaas van der Meulen als schipper op het skûtsje 'Klaas van der Meulen' (Woudsend)

Zaterdag, 10 september j.l., is een heel bijzondere editie van het SKS-Amateurzeilen gevaren. Op speciaal verzoek van de zieke Alfred Pietersma, voormalig fokkenist van de Sneker Pan, stond hij aan het helmhout van de Sneker Pan met het SKS Kampioensteam van 1995.

Alfred Pietersma aan het helmhout van de Sneker Pan

SKS Amateurzeilen 2011

Dat de Sneker Pan het opleidingsschip van de SKS wordt genoemd mag blijken uit de samenstelling van de bemanning die deze dag betiteld werd als het Sneker Allstars team. Zo bestond de bemanning van de Sneker Pan uit de tegenwoordige schippers van Sneek, Grou, Drachten en Earnewâld, respectievelijk Douwe Jzn Visser, Douwe Azn Visser, Albert Visser en Gerhard Pietersma. Ook de eerdere schipper van het Langweerder skûtsje, Jeroen Pietersma, en Hendrik Visser (bemanningslid Sneker Pan), Appie Boorsma (nu bemanningslid van het Bolswarder skûtsje), Anne Zijsling en Ben Pietersma (beiden inmiddels gestopt als bemanningslid) waren van de partij. Het gezelschap werd aangevuld met de werkgever van Alfred, Johan Hoekstra, en toenmalige bestuursleden Cor Reyenga (huidig voorzitter) en Peter de Jong (nu SKS-bestuurslid). Ook de vrouw van Alfred voer bij deze bijzondere gelegenheid mee. Pieter Boelsma zat in zijn rol van adviseur op het achterdek bij Alfred.

Sneker Allstar team

Er werden twee wedstrijden gevaren op de Snitser Mar en de Goingarypster Poelen. Op basis van een veelbelovende start sloot de Panne de ochtendwedstrijd af met een tweede plek achter Lemmer, met voor deze gelegenheid Nanne Wienia als schipper, en vóór de nummer drie Heerenveen met schipper Jacobus de Vries.

Jacobus de Vries aan het helmhout van de Gerben van Manen (Heerenveen)

Heerenveen en Sneek tijdens Amateurzeilen

Onder fantastische omstandigheden imponeerde de Sneker Pan met name in de tweede wedstrijd. Met een superstart werd de eerste ton na Heerenveen als tweede gerond. In het kruisrak op de poelen konden de Snekers na een uitgekiende slag Heerenveen voorbij zeilen en rekende Alfred definitief af met de rest van de vloot en finishte onder luid gezang van de bemanning, met grote voorsprong als eerste. Heerenveen eindigde als tweede en Leeuwarden met Henk Schippers, schipper van Omrop Fryslân, aan het helmhout en adviseur Klaas Jansma naast zich, finishte als derde.

Gelegenheidsschipper Henk Schippers en adviseur Klaas Jansma aan boord van het Leeuwarder skûtsje

Leeuwarder schipper Jappie Meeter nam de taken over aan boord van het bootje van Omrop Fryslân

Pake Eildert Meeter aan het helmhout en kleinzoon Eildert op het voordek van het Huzumer skûtsje

Volledige uitslag SKS Amateurzeilen 2011:

Skûtsje (Schipper) 1e wedstrijd | 2e wedstrijd (puntentotaal)

1. Sneek (Alfred Pietersma) 2 | 1 (2,9)
2. Heerenveen (Jacobus de Vries) 3 | 2 (5)
3. Lemmer (Nanne Wienia) 1 | 6 (6.9)
4. Joure (Klaas Plaatje) 4 | 4 (8)
5. Earnewâld (Wiebe Kort) 5 | 5 (10)
6. Leeuwarden (Henk Schippers) 8 | 3 (11)
7. Grou (Jan Feike Hoekstra) 7 | 8 (15)
8. Woudsend (Teake Klaas van der Meulen) 9 | 7 (16)
9. Langweer (Jacob Huisman) 10 | 9 (19)
10. Drachten (Jasper Visser) 6 | 13 (19)
11.Stavoren (Rein Amels) 12 | 10 (22)
12. d’Halve Maen (Mark Overwijk) 11 | 12 (23)
13. Huizum (Eildert Meeter sr.) 13 | 11 (24)

Jasper Visser op de plaats van heit Albert (Drachten)

Jan Feike Hoekstra (voorzitter SKG) als schipper van Grou

©foto’s Martin de Jong