Derde dagzege Grouster skûtsje

Er werd een prachtige, lange wedstrijd gezeild op de Hegemer Mar bij Woudsend. Minder wind dan afgelopen zaterdag op het IJsselmeer, maar wel dezelfde winnaar. Douwe Azn Visser en zijn bemanning van het Grouster skûtsje behaalden hun derde dagzege van dit SKS-kampioenschap. “Saai? Absoluut niet, dit is juist genieten”, klonk de Grouster schipper tevreden. “Het was een geweldig mooie wedstrijd. Wij konden wegkomen doordat de andere skûtsjes met elkaar in de strijd waren. Maar Heerenveen ging vandaag ook als de brandweer.”

Tijdens de rûtebesprekking in MFC De Driuwpôle in Woudsend gaf de nieuwe wedstrijdleider Bart Lekkerkerker uitleg over de baan die gezeild zou gaan worden. Een lange, smalle zandloperroute met de kruisrakken richting het publiek op de Yndyk. Even had de commissie getwijfeld over een op-en-delbaan, maar daarvoor is het belangrijk dat je een stabiele wind hebt en die was er vandaag niet.

De wedstrijd werd volgens traditie geopend met een algehele valse start. Te veel skûtsjes passeerden de startlijn voordat het startschot klonk. Tijdens de tweede start was de buitom-regel actief. Dat betekende dat de Súdwesthoek, die te vroeg van start ging, buiten om de onderste boei van de startlijn moest voordat de achtervolging kon worden ingezet. De skûtsjes die bovenin van start waren gegaan, gingen al vrij snel door de wind voor een stuurboordslag.

In het kruisrak lagen de skûtsjes verspreid over de Hegemer Mar en gespannen keek het publiek uit naar welk skûtsje als eerste bij de bovenste boei met ‘gele pet’ zou verschijnen. Johannes Hzn Meeter (Huizum) lag over bakboord en pakte de koppositie voor Grou en Akkrum die over stuurboord naar de boei zeilden. Earnewâld volgde op de vierde plaats vóór Heerenveen en Joure. De drie groene skûtsjes, Lemmer, Leeuwarden en Sneek, rondden de boei daarna. Auke de Groot (Súdwesthoek) was met valse start geklommen naar plek elf en de beide Drachtster skûtsjes sloten de vloot.

‘Foar it lapke’, voor de wind, naar de benedenwindse ton wisten de Grousters de leiding te nemen en deze gaven ze daarna niet meer uit handen. Rak na rak nam de voorsprong van de klassementsleider, met de oranje wimpel aan de opstekker, toe. Maar de strijd daarachter was nog lang niet gestreden. Sytze Brouwer (Heerenveen) zeilde een prachtig kruisrak en zette de aanval in op Akkrum en Huizum. Dat resulteerde in de tweede plaats bij de tweede bovenboei. Akkrum verloor maar liefst vier plekken, terwijl Joure en Leeuwarden naar voren stoomden en als vierde en vijfde de boei rondden.

De Súdwesthoek hield lange tijd stand op de tiende plek, met Sneek, d’Halve Maen, Drachten en Woudsend op de laatste plaatsen. Voorin liep de top drie, bestaande uit Grou, Heerenveen en Huizum, steeds iets verder uit. Na twee volledige routes zeilen was Pieter Ezn Meeter (Akkrum) knap teruggekomen op de vijfde plaats en zette de aanval in op Joure. Maar Rinus de Jong (Joure) keek liever vooruit en had zicht op de nummer drie Huizum. In de middenmoot barstte in de derde route de strijd volledig los. Joure wist Huizum in te halen en Akkrum moest zijn best doen om Leeuwarden van zich af te houden. Lemmer ging de strijd aan met Langweer en kon in de laatste route zelfs nog Leeuwarden voorbij.

Om kwart over vier stuurde Douwe Azn Visser (Grou) zijn skûtsje over de finish voor zijn derde dagoverwinning. Heerenveen volgde op plek twee en Joure finishte als derde. Woudsend deed goede zaken en was inmiddels naar voren gekomen en werd elfde. De slagen aan het begin van de vierde route pakte slecht uit voor de Súdwesthoek dat als viertiende achter d’Halve Maen en Drachten finishte.

Morgen om 11.00 uur de Inhaalwedstrijd van de wedstrijd op De Veenhoop, opnieuw op de Hegemer Mar bij Woudsend.