Foarwedstriid – Jubileumwedstrijd Súdwesthoek

Op zaterdag 8 juli zeilen de skûtsjes op het IJsselmeer bij Stavoren de Foarwedstriid – Jubileumwedstrijd Súdwesthoek. Het is de laatste wedstrijd in aanloop naar het SKS-kampioenschap 2023 en wordt dit jaar bij Stavoren gezeild vanwege het jubileum van het skûtsje Súdwesthoek.

Skûtsje Súdwesthoek 100 jaar

Skûtsje Súdwesthoek 100 jaar!

Het belooft een groot feest te worden, want er zijn in Stavoren maar liefst drie jubilea te vieren.

  • Het Súdwesthoek-skûtsje bestaat 100 jaar! Dit skûtsje werd in 1923 gebouwd bij de werf van Tjipke Douwes Barkmeijer in Stroobos.
  • Ook de Stichting Skûtsje Súdwesthoek viert feest. Op 17 februari 2023 was het 65 jaar geleden dat de stichting werd opgericht om met een eigen skûtsje deel te kunnen nemen aan het SKS-skûtsjesilen.
  • In 1958 werd Zeilvereniging IJsselmeer opgericht om jaarlijks een zeilwedstrijd voor de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen te organiseren op het IJsselmeer bij Stavoren. Ook dat is nu 65 jaar geleden.

De schippers verzamelen zich ‘s morgens om 08.30 uur voor de rûtebesprekking bij de Kruitmolen bij de sluis.

De eerste wedstrijd start circa 11:00 uur en de tweede om 14.00 uur.

De prijsuitreiking is om 17.00 uur op het Gele Plein.

Publiek is welkom en kan de wedstrijden goed volgen vanaf de IJsselmeerdijk.

Er zijn meer festiviteiten in de stad rond de viering van het 100-jarige skûtsje. Om 18.00 uur wordt er op het Gele Plein door theatergroep De Paupers het stuk Bakboard opgevoerd. Het verhaal gaat over de schippers van de toekomst. Er wordt door de spelers ‘gezeild’ met skûtsjes van krantenpapier.

Kijk ook op: www.sudwesthoek.nl

 

Foto’s: Martin de Jong