Grou wint Lemmer Ahoy

Schipper Douwe Azn Visser van Grou heeft de 39de editie van Lemmer Ahoy gewonnen. Een mooie opsteker voor de schipper die in 2022 tweede werd tijdens het SKS-Kampioenschap Skûtsjesilen. Op de tweede plaats eindigde de Lemster SKS-kampioen Albert Jzn Visser.

De jaarlijkse driedaagse wedstrijd met zowel skûtsjes van de SKS en IFKS startte op Hemelvaartsdag zonnig, maar met een zwakke wind. Het was volgens enkele deelnemers ‘lastig’ zeilen vanwege de vele windschiftingen.

Omgeslagen

Vrijdag trok de wind al wat aan en op zaterdagmiddag waaide het zo hard, dat de organiserende Watersportvereniging Zevenwolden besloot de zesde wedstrijd voor Klasse 1 op de slotdag af te gelasten. In de middag waren de IFKS-skûtsjes in de kleine A-klasse Nooit Volmaakt en Ludgerdina Smeltekop omgeslagen. Er raakte niemand gewond en de schepen zijn door onder meer de KNRM weer vlot getrokken.

Veiligheid

“Veiligheid voor alles”, meldde de vereniging op Facebook en daarom werden de wedstrijden (Klasse 1) na vijf races gestaakt. Er deden meer SKS-schippers mee aan Lemmer Ahoy: Pieter Ezn Meeter van Akkrum (vierde), Willem Zwaga van Leeuwarden (zesde), Johannes Hzn Meeter van Huzum (achtste), Sytze Brouwer van Heerenveen (negende), Jappie Dzn Visser van Sneek (elfde), Harmen Brouwer van Langweer (zestiende), Rinus de Jong van Joure (zeventiende), Sieberen van Terwisga van Earnewâld (achttiende) en Auke de Groot van Stavoren (negentiende). In Klasse 1 waarin de SKS-skûtsjes zeilden, waren 23 deelnemers (in totaal waren er 57 skûtsjes, verdeeld over 3 klassen).

Lemmer Ahoy 2023

Lemmer Ahoy 2023

Lemmer Ahoy 2023

Lemmer Ahoy 2023

Lemmer Ahoy 2023

Lemmer Ahoy 2023

Lemmer Ahoy 2023

Lemmer Ahoy 2023

Lemmer Ahoy 2023

Lemmer Ahoy 2023

 

Foto’s: Martin de Jong