Grou wint opnieuw openingswedstrijd

Er zal nog lang nagepraat worden over de openingswedstrijd van het SKS-kampioenschap 2023. Twee algehele valse starts, debutantschippers die verrassend goed voorin meezeilden, een draaiende wind met dikke ‘wynpûsters’ en helaas een skûtsje dat omsloeg. De winnaar hoorde op voorhand al tot de favorieten, Douwe Azn Visser van Grou. Op het thuiswater sloegen de Grousters hun eerste slag van het kampioenschap. “Onze eerste twee starts waren niet geweldig en de derde was perfect. Een geweldig mooie dag voor ons”, klonk een tevreden schipper.

Volgens traditie begon de wedstrijd met de sleep achter het houten skûtsje Aebelina richting de Pikmar. Een ‘vlootschouw’ waarbij de veertien SKS-skûtsjes zich toonden aan het publiek dat op en rond het wedstrijdwater was neergestreken. Vervolgens begon het inzeilen tot de klok van twee uur. Toen klonk het 10-minutenschot vanaf het startschip. Het bleken lastige weersomstandigheden voor de Wedstrijdcommissie Grou. Vanwege de zuidelijk wind was gekozen voor Baan E, met de start op de Wide Ie.

De startlijn was kort en de skûtsjes waren gretig. Tot twee keer toe werd het een algehele valse start. Tijdens de derde startprocedure waren alleen Joure en Heerenveen te vroeg, zij kregen een individuele valse start. Earnewâld en Grou bleken het best aan de wedstrijd te beginnen. Na een kort kruisrakje richting de boventon nam Grou de koppositie, met vlak daarachter debutantschipper Sieberen van Terwisga van Earnewâld. Regerend SKS-kampioen Lemmer volgde op de derde plaats.

Na de tweede boei koos de andere debutantschipper, Lodewijk Jzn Meeter van d’Halve Maen, voor een afwijkende slag. Deze pakte heel goed uit, want zo zeilde hij heel wat skûtsjes voorbij en kon hij als derde achter Grou en Earnewâld De Tynje in. Voor de wind werden de Grousters luid aangemoedigd door het thuispubliek. Earnewâld wist prima te volgen en zag dat de middenmoot en het achterveld steeds dichter bij elkaar kwamen. Met zes skûtsjes op een rij door De Tynje is een prachtig gezicht, maar vergt ook stuurmanskunsten.

De twee voorste skûtsjes vergrootten hun voorsprong op de achtervolgers. Bij het ronden van het Starteiland in de Pikmar bleek Willem Uzn Zwaga van het Ljouwerter skûtsje inmiddels de derde plek te hebben veroverd. Hij werd gevolgd door d’Halve Maen, Huizum en Akkrum. Door Suderburds Wiid zeilden de skûtsjes via de Sidebuorster Ie weer de Wide Ie op. Op dat moment verschenen dreigende wolken en betrok de lucht. Zouden de voorspelde buien met onweer dan toch nog komen?

De wind draaide naar het zuidwesten, leek even iets af te nemen maar nam toen toch in de vlagen echt flink toe. Een van die windvlagen kwam vol in de zeilen van het Heerenveenster skûtsje de Gerben van Manen dat onfortuinlijk omsloeg. In korte tijd kwam de hulp op gang en snel werd gekeken of iedereen in orde was. Behalve een nat pak, bleek dat gelukkig het geval.

De afkortvlag hing intussen in het want op het startschip en dat betekende dat de skûtsjes bij het Starteiland zouden gaan finishen. De regen kwam op dat moment ook al met bakken naar beneden. Het zicht op het water werd steeds minder en het was af en toe houden en keren aan boord van de skûtsjes, die hun weg zochten naar het einde van de wedstrijd. De Grousters hadden niets meegekregen van de pech van Sytze Brouwer en zijn Heerenveenster bemanning. Voor eigen publiek gingen zij opnieuw met de overwinning aan de haal. Earnewâld zeilde een topwedstrijd en eindigde als tweede voor Leeuwarden. Ook d’Halve Maen kan terugkijken op een prachtig debuut en finishte als vierde voor Huizum.

Lemmer beperkte de ‘schade’ en knokte zich van de elfde plek terug naar de zesde plaats. Ook Woudsend, dat enige tijd laatste had gelegen, wist nog naar voren te komen en finishte als negende achter Drachten. Joure ging als dertiende met een protestvlag over de finish. Ondertussen was de Gerben van Manen overeind getakeld door sleepboot de Argus. Geen vrije zondag voor de Heerenveen, hopelijk kunnen zij er maandag weer bij zijn bij de wedstrijd op De Veenhoop.

Uitkomst protest:

Joure had een protest tegen Woudsend vanwege het geven van onvoldoende ruimte bij het eiland in de Pikmar. Dat protest is toegekend waardoor Woudsend 14 punten krijgt.

Komende maandag (7 augustus) de wedstrijd op De Veenhoop, de startvolgorde is als volgt: 1. Joure – 2. Earnewâld – 3. Woudsend – 4. Langweer – 5. Sneek – 6. Grou – 7. Huizum – 8. Leeuwarden – 9. Heerenveen – 10. Lemmer – 11. Drachten – 12. d’Halve Maen – 13. Akkrum – 14. Stavoren.