Heerenveen pakt overwinning op de finish

Wat was het vandaag een prachtig mooie wedstrijd op de Langwarder Wielen. De wedstrijdcommissie had een zandloperbaan uitgelegd met twee kruisrakken; een lange en een korte. Even leken de kaarten snel geschud, maar niets bleek minder waar. Het hele veld werd dankzij een draaiende wind door elkaar ‘gegooid’ en op de finish kwam Heerenveen als winnaar uit de bus. “Spannend, spannend, spannend”, aldus een enthousiaste Sytze Brouwer. “We zijn hier hartstikke blij mee!”

Het is tot nu toe de rode draad van dit kampioenschap: de algehele valse start. Ook vandaag ging de start weer niet in een keer goed. Wedstrijdleider Jan IJben had aangegeven dat hij bij een tweede start gelijk de ‘Japanner’, gele vlag met zwarte stip, zou hijsen. Zo geschiedde en dus werd de buitenom-regel actief. Desondanks kwamen de skûtsjes weer vrij dicht op de startlijn te liggen, maar het bleek dit keer een ‘schone lijn’.

Earnewâld maakte een lange bakboordslag richting de Boarnsweachsterdyk en vroeg vervolgens ruimte voor de wal aan het Grouster skûtsje dat gelijk meedraaide. Deze twee skûtsjes leken de beste start te hebben. De nummer twee van gisteren, Joure, passeerde als laatste de startlijn en koos voor de stuurboordslag. Wijd verspreid over het wedstrijdwater kozen de skûtsjes hun eigen route naar de eerste bovenste boei. Grou pakte daar de koppositie. De Sneker Pan kwam over stuurboord tegelijk met Earnewâld, die over bakboord lag, op de boei af. Jappie Dzn Visser moest uitwijken en kwam bijna stil te liggen. Sieberen van Terwisga (Earnewâld) draaide als tweede om de boei, gevolgd door Joure en Woudsend. Langweer kreeg een protest van d’Halve Maen tegen zich, draaide een rondje en sloot als laatste de rij.

Na het halfwindse rak volgde een kort kruisrak waarin Stavoren en Lemmer een andere slag kozen dan hun voorgangers. Auke de Groot bleef op de achtste plek en Albert Jzn Visser moest opnieuw als twaalfde achter Drachten aansluiten. Gestaag zeilden de skûtsjes in een voordewinds rak diagonaal over de Langwarder Wielen. Een loefduel tussen Earnewâld en Joure zorgde ervoor dat Grou meer afstand van de vloot kon nemen. Als eerste rondden de Grousters de benedenwindse boei. Willem Uzn Zwaga (Leeuwarden) zag daar een gaatje bij de boeironding en wist zo Sneek en Akkrum voorbij te komen.

Voor de tweede keer kwamen de skûtsjes in het lange kruisrak. Dé plek waar je af en toe risico moet durven nemen of geluk moet hebben. Het pakte voor het skûtsje de Gerben van Manen van Heerenveen uit als een superslag! Maar liefst zeven skûtsjes wist Sytze Brouwer in te halen en hij nam de koppositie van Douwe Azn Visser (Grou) over. Pieter Ezn Meeter (Akkrum) klom naar de derde plaats. Lemmer passeerde zelfs acht skûtsjes en zeilde van de twaalfde naar de vierde stek. Waar Heerenveen stand hield, kwam Lemmer na het halfwinds rak niet goed uit bij de onderton en zakte het terug naar de negende plek.

De top drie, Heerenveen, Grou en Akkrum, namen wat afstand van de rest van het veld. De Sneker Pan die vanuit de start zo mooi als vijfde lag, zakte terug naar de veertiende positie. Wat de Snekers ook probeerden, het lukte niet om daar weg te komen. Harmen Brouwer van Langweer had na het extra rondje zijn zinnen gezet om voor thuispubliek naar voren te komen, de achtste plek bleek het hoogst haalbare. De strijd voorin was ongemeen spannend. Grou liet zich bij de onderton iets afvallen om met wat meer snelheid aan het laatste kruisrak voor de finish te beginnen. Heerenveen maakte wederom de lange bakboordslag naar de wal, Grou en Akkrum volgden. Toen Heerenveen overstag ging, volgde Grou terwijl Akkrum de slag wat verder afmaakte.

De spanning aan boord van de skûtsjes was bij iedereen voelbaar. Wie zou het eerst bij de finishlijn zijn? En zouden ze deze wel halen of moesten ze toch nog een keer overstag? Boord aan boord gingen Heerenveen en Grou op de finish af. Met miniem verschil stuurde Sytze Brouwer zijn Gerben van Manen net voor het Grouster skûtsje over de finishlijn. Akkrum pakte de derde plaats, gevolgd door Earnewâld en Huizum op plek vier en vijf.

Lemmer en d’Halve Maen finishten met een protestvlag tegen elkaar, vanwege onvoldoende ruimte geven tijdens het overstag gaan waardoor een aanvaring ontstond. Het protest van d’Halve Maen tegen Lemmer is toegekend. Dus Lemmer krijgt voor deze wedstrijd 14 punten.