Oppermachtig Grou SKS-kampioen 2023

Douwe Azn Visser en zijn bemanning van het Grouster skûtsje hebben met een vierde dagzege op rij en de vijfde in totaal het SKS-kampioenschap 2023 op de eerste wedstrijddag op ‘e Lemmer beslist. “Kampioen 2023… met overmacht ja!” oordeelde de zevenvoudig SKS-kampioen na de finish. “Het zat ons de hele middag wat mee, maar we hebben ook zo’n stabiele ploeg. Fantastisch! Ook ons nieuwe zeil is geweldig, we hebben nog nooit zo’n macht gehad.”

De eerste wedstrijd in de baai van Lemmer werd georganiseerd door de Leeuwarder commissie. Bij de rûtebesprekking leek het er nog op dat de skûtsjes met een oostelijke wind een op-en-delbaan zouden zeilen. Richting twee uur draaide de wind steeds noordelijker en daardoor verscheen de Friese vlag op het startschip, ten teken van de zandloperroute. De wind kwam van over het dorp en was een beetje vlagerig. Dat maakte het zowel voor de schippers als de commissie geen gemakkelijke middag.

Wie voor aanvang van de wedstrijd nog twijfelde of Grou de nieuwe SKS-kampioen zou worden, wist na de eerste boeironding genoeg. Vanuit de start kwamen de Grousters al snel achter Pieter Ezn Meeter (Akkrum) te liggen die wat in een windstilte terechtkwam. Earnewâld zeilde via andere slagen op de bovenboei af en pakte brutaal de leiding voor Grou. D’Halve Maen wilde als een van de eerste skûtsjes de boeironding inzetten maar viel compleet stil. Het werd een totale ‘gribus’ door het wegvallen van de wind. De Súdwesthoek glipte als derde met Earnewâld en Grou mee, terwijl de skûtsjes daarachter veel moeite moesten doen om het voordewindse rak in te komen.

Auke de Groot (Súdwesthoek) was in 2018 nog heer en meester in de Lemster baai en dat gevoel leek hij vandaag weer te hebben. De nummer 1 en 14 van het klassement rondden na elkaar de benedenwindse boei, gevolgd door Earnewâld. In het tweede korte kruisrak naar het publiek langs de Industrieweg vergrootte Grou de voorsprong op zijn achtervolgers. Langweer en Joure knokten zich met aanvalsslagen naar voren en stegen naar plek vijf en zes ten koste van Drachten. Heerenveen kwam helemaal in het achtereind terecht en moest opnieuw aan een inhaalrace beginnen.

Ook regerend SKS-kampioen Lemmer had het lastig op het thuiswater en wist niet uit de middenmoot naar voren te komen. Hierdoor was al snel duidelijk dat de Grousters op kampioenskoers lagen. Zij toonden macht en begonnen voor de tweede keer aan het korte kruisrak terwijl Joure, de nummer zes, de bovenste boei bij het strand nog moest ronden. Zo kwam het wedstrijdveld steeds verder uit elkaar te liggen. Lodewijk Jzn Meeter (d’Halve Maen) zeilde heel knap steeds verder naar voren en maakte de juiste keuzes in het lange kruisrak waardoor hij drie plekken naar voren schoof.

Earnewâld, de nummer vijf in het klassement, zag zijn concurrentie op achterstand en opende de aanval op de Súdwesthoek. Ook Harmen Brouwer van Langweer mengde zich in de strijd om de tweede positie. De wisselingen in het veld vonden vooral plaats in de kruisrakken, waar ook De Sneker Pan even goed naar voren wist te komen. Later zakte Jappie Dzn Visser weer iets terug in het veld. Auke de Groot (SWH) hield knap stand op de tweede plaats en verdedigde de positie achter koploper Grou met hand en tand. Terwijl er nog volop werd gestreden om de positieverbeteringen, zeilde het Grouster skûtsje na zo’n twee uur varen richting de finish voor het publiek.

Met vijf dagzeges en een vijfde plaats als slechtste wedstrijd zijn de Grousters volkomen terecht de nieuwe SKS-kampioen. Er stond dit jaar geen maat op Douwe Azn Visser en zijn bemanning. De strijd om plek twee in het klassement is ongemeen spannend. Lemmer werd negende en staat eentiende punt voor op Heerenveen dat als twaalfde finishte. Daarachter staat Earnewâld op eentiende als vierde in het klassement. Ook Leeuwarden, Akkrum en Joure doen nog volop mee om de podiumplaatsen achter Grou.

Morgen zeilen de skûtsjes hun tweede wedstrijd in de Lemster baai, met WSV Zevenwolden als wedstrijdcommissie.