Oud-schipper Wiemer Hoekstra overleden

Na een lange en zware ziekte is op 93-jarige leeftijd in Drachten overleden Wiemer Hoekstra. Hij was vier jaar lang, van 1989 tot 1993, schipper op het Drachtster skûtsje. Zijn hele leven was, naast het varen als beroepsschipper, het skûtsjesilen in de SKS.
Wiemer Hoekstra was de derde zoon van schipper Aldert Hoekstra uit Earnewâld. Die werd in 1955 gevraagd schipper te worden op de Twee Gebroeders, dat was aangekocht door twee Drachtster zakenlieden, Akko van der Veen en Jaap van der Woude. Hoekstra was al bemanningslid op dat schip, bij schipper Tjalling van der Veen. Die deed vanaf het begin van de SKS in 1945 mee.
De Twee Gebroeders is het enige schip dat de SKS-historie van begin tot einde heeft meegemaakt. Dat heeft Wiemer Hoekstra dus ook, want als jonge jongens zaten hij en zijn broers Hattum, Hilbert en Gerben al aan boord van het skûtsje. In de beginjaren zeilden ze een paar keer naar de tweede plek in de competitie, later eindigde het skûtsje veelal wat achteraan.
Later nam broer Hattum het roer over van heit Aldert. Hattum stopte niet zo snel, zodat er voor fokkenist Wiemer slechts vier jaar overbleven om als schipper te dienen op het familieskûtsje. Toen zorgden rugklachten ervoor dat hij moest stoppen.
Wiemer Hoekstra liet het skûtsjesilen nooit los, ook niet toen hij aan de wal kwam te wonen in Drachten. Hoekstra kwam in de originaliteitscommissie van de SKS. Hij was steeds aanwezig bij de wedstrijden om iedereen te vermaken met smeuïge, historische details uit het verleden van de SKS. Dat deed hij ook in het skûtsjemuseum in Earnewâld. Terecht werd hij lid van verdienste van de SKS.
Daardoor en vanwege de tweede plaats die hij als schipper eens bereikte in 1991 in de wedstrijd van Terherne, blijft zijn naam voor eeuwig en altijd verbonden aan de SKS. Helaas moet de skûtsjefamilie verder zonder zijn mooie verhalen. Echtgenote Nanke en de kinderen wordt veel sterkte toegewenst.