Sintrale Kommisje Skûtsjesilen
 • Frysk
 • Deutsch
 • English
 • Français
Zoeken
 • Nieuw
  SKS vaarroute
 • Skûtsje
  Journaal 2021
 • SKS jubileumboek
  Bestel nu!
 

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk een SKS kampioenschap te organiseren. Wij hopen iedereen weer in 2022 op en rond het water te ontmoeten. Klik hier voor meer informatie.

 
Wedstrijdverslagen

Er zijn nog geen wedstrijdverslagen.

Klassement 2019
1)Doarp Grou - Grou36.7
2)Gerben van...38.8
3)Lemster Skûtsje...43.7
4)Eildert Sietez...45.8
5)It Doarp Huzum...52
Bekijk hele klassement

Vraag & Antwoord

Afgelasting

Wanneer horen we dat een wedstrijd is afgelast?

Via Omrop Fryslân kunt u direct horen als er onverhoopt een wedstrijd wordt afgelast. Via Twitter @sksskutsjesilen en via de website wordt ook melding hiervan gemaakt.

naar boven

Wanneer wordt beslist of een wedstrijd wel of niet doorgaat?

Tot het laatste moment kan worden besloten om een wedstrijd af te gelasten. Dit hangt in de meeste gevallen af van de weersomstandigheden.

naar boven

Mobiele app

Kunt u mij vertellen waar ik de skûtsje App kan downloaden?

De SKS Skûtsje App is beschikbaar voor iPhone en Android en te downloaden via www.skutsjeapp.nl.

naar boven

Coronamaatregelen

Wat betekenen de coronamaatregelen voor het SKS kampioenschap 2020?

Helaas, voor het eerst  in de rijke historie van de SKS gaat het SKS kampioenschap niet door. Dit in verband met de coronacrisis waar de hele wereld anno 2020 mee te maken heeft.

Binnen de regels van het RIVM wordt door de SKS gekeken naar wat wél mogelijk is.

Graag wijzen we u erop dat de wedstrijdplaatsen van de SKS ook zonder dat er gezeild wordt te bezoeken zijn.

Verder vragen graag uw aandacht voor de uitzendingen van Omroep Max en Omrop Fryslân in de periode van 18 tot en met 31 juli 2020 waarin ruimschoots aandacht zal worden besteed aan het 75-jarig bestaan van de SKS.

> MAX Skûtsje Journaal - 18, 20 t/m 25 juli om 17.30 uur op NPO1 

> MAX Documentaire Ljouwerter skûtsje - 27 en 28 juli om 17.20 uur op NPO1

(aanvangstijden onder voorbehoud van wijzigingen)

> Omrop Fryslân It Skûtjsejournaal - 20 t/m 31 juli

Tevens  is er van 5 juni t/m 23 augustus in het Fries Scheepvaart Museum te Sneek de expositie: 'Eén grote familie - 75 jaar Sintrale Kommisje Skûtsjesilen'. Het museum is uitsluitend te bezoeken met een kaartje dat vooraf online kan worden gereserveerd op: http://tickets.friesscheepvaartmuseum.nl

Van harte aanbevolen! 

naar boven

Deelname

Ik heb een wedstrijdskûtsje. Kan ik ook deelnemen aan de SKS wedstrijden?

Bij de SKS blijft de deelname beperkt tot de huidige 14 skûtsjes. Er zijn ook strikte regels verbonden aan de schippers die deze 14 skûtsjes mogen besturen. Hier volgen een paar van die regels: Voordat je schipper kunt worden moet je in ieder geval 7 jaar actief zijn geweest als bemanningslid in de SKS competitie. Verder moet de schipper in rechte lijn afstammen van een Fries die hoofdzakelijk in Friesland onder zeil zijn brood heeft verdiend met een vrachtschip in tenminste 10 jaar van de vorige eeuw.

naar boven

Donateur

Hoe kan ik donateur worden?

U kunt niet donateur worden van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen maar wel van één of meer van onze skûtsjes. Indien u een voorkeur heeft voor een bepaald skûtsje brengen wij u graag met de organisatie hiervan in contact. U zou daarnaast een skûtsjewimpel kunnen aanschaffen, want op die manier steunt u het SKS skûtsjesilen.

naar boven

Hoe kan ik een wimpel bestellen?

De SKS skûtsjewimpel kunt u hier online bestellen en is bovendien verkrijgbaar bij VVV's, jachthavens, watersportbedrijven, commissies, schippers en bemanningsleden.

naar boven

Drones

Mag ik met mijn drone opnames maken van de SKS wedstrijden?

Ten aanzien van het gebruik van drones volgt de SKS de regels zoals deze zijn opgesteld door de FUMO. Zie: https://www.fumo.nl/vergunningen/luchtvaart/drones.html

Te allen tijde geldt dat u toestemming van de SKS moet hebben om eventueel opnames met een drone te maken. Hierbij kan worden aangetekend dat veiligheid ten aanzien van bemanningen en publiek een dusdanig zwaarwegend uitgangspunt zijn dat tot nu toe tijdens officiële SKS wedstrijden geen toestemming is verleend voor het werken met drones. In de rubriek Downloads vindt u hierover aanvullende PDF-bestanden.

naar boven

Entree

Zijn er ook kosten verbonden aan het bezoeken van de wedstrijden?

De entreeprijs bedraagt € 2,- om op de wal de wedstrijd te bekijken. Jeugd t/m 14 jaar heeft gratis entree. De toeschouwers op het water kunnen een wimpel aanschaffen tegen een bedrag van € 10,-. Daarmee ondersteunen ze de SKS maar vooral de diverse locale organisatiecommissies.

naar boven

Waarom betalen alleen de toeschouwers op de wal entreegeld?

Al jaren wordt de skûtsjewimpel verkocht onder de toeschouwers op het water. Tijdens de wedstrijden varen er bootjes tbv de wimpelverkoop. Weliswaar is de aanschaf op vrijwillige basis maar de totale inkomsten van de wimpel overstijgen ruimschoots de inkomsten op de wal.

naar boven

Gevonden voorwerpen

Ik ben tijdens de wedstrijd van.... mijn.... verloren. Waar beheert u de gevonden voorwerpen?

De wedstrijden worden georganiseerd door lokale commissies. Indien u iets verloren bent kunt u een mail sturen aan info@skutsjesilen.nl met datum, tijdstip en locatie waar u het voorwerp verloren bent. Wij brengen u dan in contact met de juiste instantie ter plaatse.

naar boven

Omrop Fryslân

Ik kijk altijd naar de uitzending van de regionale zender Friesland over het skûtsjesilen. Helaas ben ik geen Fries en versta ik het ook niet. Kunt u vragen aan Omrop Fryslân of ze voor liefhebbers in het land kunnen ondertitelen?

De SKS heeft geen invloed op de wijze waarop Omrop Fryslân haar uitzendingen verzorgt.

naar boven

Waar kan ik de liveuitzending van het skûtsjesilen zien?

Dat kan via de volgende link: www.omroplive.nl/omrop-fryslan-tv.

naar boven

Pers

Waar kan de pers zich melden om verslag te doen van de wedstrijden?

Pers kan zich melden bij Hilda Boesjes-Beljon, Bestuurslid PR & Promotie.

naar boven

Regels

Hoe kan ik inzicht krijgen in de regels die gelden bij de wedstrijden?

U kunt het wedstrijdreglement hier bekijken.

naar boven

Zijn de 14 punten die een skûtsje krijgt als gevolg van een protest aftrekbaar of niet?

De 14 punten als gevolg van een protest zijn 14 wedstrijdpunten en geen strafpunten. Wedstrijdpunten zijn gewoon aftrekbaar; strafpunten daarentegen zijn niet aftrekbaar. Strafpunten worden ondermeer toegekend bij het te laat indienen van een protest of bij overtreding van het Originaliteitsreglement, dus wanneer een skûtsje niet voldoet aan de door de SKS vastgestelde authentieke eisen.

naar boven

Rolstoel

Zijn de wedstrijden ook vanuit een rolstoel goed te bekijken?

Op de eerste Woensdag zou kunnen op de pier bij Terherne. Tijdens de 2e week in Lemmer op de polderdijk is het ook prima te bekijken. De dijk is verhard en er is voldoende ruimte. Vraag bij de toegang om een parkeerplek voor invaliden. Vaak kunt u dan redelijk dichtbij parkeren. Daarnaast worden onze wedstrijden ook vaak bezocht door rondvaartboten, die wellicht rolstoelvriendelijk zijn. Informeer van tevoren naar de mogelijkheden. Meer informatie over rondvaarten kunt u hier vinden.

naar boven

Starttijd

Hoe laat begint de wedstrijd in .......?

Voor alle wedstrijden geldt dat de start om 14.00 uur is.

naar boven

Track en trace

Hoe gaat het Track en Trace systeem in z'n werk? Gaat dit via Internet?

Track en Trace is een computerapplicatie welke positiegegevens van skûtsjes en boeien ontvangt en verwerkt in een kaart van het wedstrijdgebied. De positiegegevens komen van een GPS. Die worden verzonden naar het startschip. Vandaar gaat het via de satelliet naar een server in Duitsland. Vervolgens via internet naar een kantoor in Joure waar een en ander verwerkt wordt en weer wordt doorgezonden naar een andere server die uiteindelijk de applicatie op internet beschikbaar stelt. Dat hele traject kost slechts ‘enkele seconden'. Razend snel dus. Op onze website (www.skutsjesilen.nl) krijgt u vervolgens een link en als u daarop klikt opent zich de wedstrijd welke u live en ook nadien nog kunt bekijken. Binnenkort volgt hier de link van het SKS kampioenschap 2018.

naar boven

Verkoop

Kan ik tijdens de wedstrijden een stand neerzetten?

Voor het plaatsen van stands en kramen of overige verkoop dient contact te worden opgenomen met de locale commissies die de wedstrijden organiseren. Zij besluiten of hiervoor mogelijkheden zijn. In het algemeen kan worden gesteld dat dit niet overal mogelijk is.

naar boven

Wedstrijdplaatsen

Waar vinden de wedstrijden plaats?

Klik hier voor een routekaart.

naar boven

Ik wil graag naar het skûtsjesilen komen om een wedstrijd bij te wonen, maar weet niet waar ik dat het beste kan volgen.

Eigenlijk heb je vanaf de wedstrijd van Terherne (eerste woensdag) bij alle verdere wedstrijden langs de kant een goed overzicht op het totale wedstrijdveld. Klik hier voor de wedstrijdlocaties en routekaart.

naar boven

Ik ben van plan de wedstrijd in...............te bezoeken. Kunt u mij aan een hotel of andere verblijfplaats helpen?

Graag verwijzen wij u naar de lokale VVV van de plaats waar u de wedstrijd wilt zien. Indien gewenst kunt u ook een mail sturen aan info@skutsjesilen.nl.

naar boven

Werkstuk

Voor school moet ik een werkstuk maken en dat wil ik graag over het skûtsjesilen doen. Hoe kom ik aan meer informatie?

Je kunt hiervoor een mail sturen via het contactformulier op onze site.

naar boven

Deel deze pagina

Hoofdsponsor
Co-sponsoren
Mediapartner
Rondvaarten
Piet Paulusma